Тъжно, но факт: в много страни по света и днес

...
Тъжно, но факт: в много страни по света и днес
Коментари Харесай

Не е за вярване: и през в 21 век в много страни по света убиват вещици


Тъжно, само че факт: в доста страни по света и през днешния ден се води лов на вещици. Между 1960 и 2000 година единствено в Танзания са били убити 40 000 души, нарочени за " вещици ", които сякаш били повлияни от зли сили.

Албиносите в Танзания: живот в заплаха

По самодейност на католическата помощна организация " Missio ", 10 август бе разгласен за Международен ден на битка против " лова на вещици ". Говорителят на организацията Йорг Новак от години обикаля из огромна част от разрастващите се страни и събира доказателства и даже фотоси, документиращи закононарушения против дами, нарочени за вещици.

Лични или групови несгоди като заболявания, необясними смъртни случаи в фамилията, загуба на годишна продукция, само че и омразата, завистта и алчността измежду хората постоянно ги е карала да търсят някакво прагматично пояснение за сполетелите ги беди. Именно по този начин се раждат гоненията на " вещици " и всевъзможни други " зли сили ". В това отношение обстановката не се е трансформирала доста и до наши дни. В редица случаи демонизирането на избрани хора се прави за да се извлекат и персонални облаги.

Проблем и през 21 век

В Европа ловът на вещици продължава от 15-ти до 18-ти век. Кулминацията е достигната сред 1560 и 1630 година, споделя професорът по история от Университета на Саарланд Волфганг Берингер. По негови догатки, за тези 70 години по сходни обвинявания са били умъртвени сред 50 000 и 60 000 души. За да се види какъв брой всеобщи са били тези гонения, той прибавя един факт: даже огромни за това време градове като Кьолн или Хамбург тогава са имали не повече от 40 000 поданици. Той показва и още нещо куриозно: през 20 век в целия свят са били убити повече хора, упрекнати във вещерство, в сравнение с за целия 300-годишен интервал на лов на вещици в Европа. Повечето от тези закононарушения са били осъществени в страни от Третия свят.

Между 1960 и 2000 година в Танзания да вземем за пример са били умъртвени почти 40 000 души, упрекнати за връзки със зли сили. Под опасността от такива обвинявания в Танзания попадат да вземем за пример хора с албинизъм. В страната съществува поверието, че от органите на хора с албинизъм могат да се подготвят скъпи медикаменти. В Гана пък постоянно си изясняват раждането на деца с недъзи с теорията, че майката е правила тайнствени заклинателни ритуали.

В Конго доста от фамилиите се отхвърлят от така наречен " вещерски деца ". Често става дума за извънбрачни деца или деца, родени вследствие на полово принуждение над дами. А това закононарушение е всекидневно оръжие на въоръжените милиции в Източната част на Конго. или. Католическата организация " Мissio " поддържа собствен център, в който приютява и се грижи за сходни отхвърлени деца.

" Ловът на вещици " в Европа

В Европа същинското гонене на вещици стартира чак през 15 век, когато Римокатолическата черква трансформира позицията си и афишира, че вещици вероятно въпреки всичко съществуват. От приемането на християнството в ранното Средновековие до въпросния 15 век Църквата застъпва противоположното мнение, говорейки за " духовна илюзия ".

Промяната в позицията ѝ настава под въздействието на почналата Реформация и отлива на католици. Тъкмо по това време ловът на вещици става най-масов, тъй като както Църквата, по този начин и държавните съдилища са уверени, че има вещерство. Легалното им гонене продължава чак доникъде на 18 век.

В Европа обаче когато и да е е съществувала съпротива против визията за съществуване на вещици, както и против тези управляващи, които са устройвали лов на вещици. През 17 век тази съпротива става изключително мощна, а през 18 век тя дефинитивно съумява да се наложи. Това затваря една тъмна страница в историята на Европа.

*****

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР