Тъжно е, че за една година на президентство на Доналд

...
Тъжно е, че за една година на президентство на Доналд
Коментари Харесай

Лавров: Тъжно е, че за 1 г. президентство на Тръмп отношенията ни не се подобриха

Тъжно е, че за една година на президентство на Доналд Тръмп връзките на Съединени американски щати с Русия не се усъвършенстваха спрямо това, което бяха по времето на Барак Обама. Това съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров в изявление за Евронюз.

Отношенията даже се утежниха в известна степен, добави той, визирайки конфискацията на дипломатическо имущество на Русия в Съединени американски щати, което, съгласно него, опонира на Виенските съглашения и на правилата, на които се основава американската конституция и американското общество. Лавров напомни, че Тръмп е заречен по време на предизборната си акция да развие естествени връзки с Русия, основаващи се на взаимното почитание и полза, предава Българска телеграфна агенция.

Говорейки за връзките със Съединени американски щати, Лавров сподели, че съдействието сред двете страни за Сирия продължава, макар, че е доста мъчно. Той напомни, че зоната за деескалация в южната част на страната е била основана с присъединяване на Русия, Съединени американски щати, Йордания и работи доста добре, само че следва да се приложи изтеглянето на всички сили, които не са сирийски, от този регион.

По мотив турската интервенция в Африн, Лавров напомни, че още от началото на уговорката си в Сирия, американците са на страната на кюрдите и подценяват позицията на Турция, а точно, че тя счита някои групи в Сирия като еманация на Кюрдската работническа партия и заради тази причина ги е поставила в листата си с терористичните организации.

" Турците повториха, че ще попречат по всевъзможен начин на кюрдите да поемат контрола на границата сред Сирия и Турция. Но през този интервал американците непрекъснато въоръжаваха и то много солидно кюрдските сили и пренебрегнаха турската позиция. Като си играеха с кюрдския въпрос единствено в една част от района, Съединени американски щати демонстрираха, че това е една доста рискова игра. Една игра, която може да докара до огромни безредици в доста страни, в които живеят кюрдите ", предизвести Лавров. " Ние би трябвало да помислим за метода, по който да подсигуряваме тъждество на кюрдите в актуалните граници на страните, в които те се намират, вместо да се опитваме да провокираме неспокойствие в целия регион, както бе направено през предишния век от нашите западни сътрудници ", сподели той.

На въпрос дали Русия вижда в Турция и Иран съдружници в правенето на обща политика за въздействие в Близкия изток, откакто трите страни са постигнали съглашение за Сирия, Лавров сподели, че трите страни желаят да свършат " това, което бе започнатото в Сирия, по времето, когато администрацията на Обама стана изцяло некомпетентна при осъществяване на споразуменията сред Москва и Вашингтон за преустановяване на огъня ".

" Следователно ние нямахме различен избор, с изключение на да работим с тези, които държат на обещанията си ", сподели Лавров, визирайки Иран и Турция, които са показали воля за битка с тероризма. Говорейки за трите страни, Лавров сподели, че се приготвя нова тристранна среща на върха, която може да се чака през първата половина на март.

В изявлението Лавров разяснява необятен набор от въпроси. Той сподели, че наличието на Съединени американски щати на интернационалната сцена се развива от ден на ден във военната област при ръководството на Тръмп. Лавров напомни, че " американците са в Сирия, където никой не ги е канил, в Афганистан, където те бяха поканени, само че в продължение на 15-16 години наличието им не донесе нищо, производството на дрога се умножи десетократно, а терористичната опасност продължава да съществува ". Лавров напомни, че в Ирак в този момент американските сили уголемяват наличието си, откакто при Обама се бяха изтеглили. Той напомни също, че военните учения на Съединени американски щати в Югоизточна Азия са се нараснали много оттатък нужното, с цел да се възпре севернокорейската опасност. А американският противоракетен щит в Полша и Румъния, в Южна Корея и в една интересуваща се от него Япония поражда проблеми освен за Русия, само че и за Китай.

Говорейки за Европа, Лавров сподели, че Русия желае да види една мощна и постоянна Европа и отхвърли хипотезите, че една дестабилизирана и отслабена Европа ще служи на стратегическите ползи на Русия. Той напомни, че Европа остава най-големият капиталов сътрудник на Русия и по тази причина Русия желае Европейски Съюз да се развива непрекъснато.

Руският министър сподели, че потребностите от енергийни запаси в Европа нарастват и че те могат да бъдат задоволени с помощта на планове на Русия с Европа, като Северен поток 2 и Турски поток. Миналата година Газпром е нараснал по един зрелищен метод доставките за Европа, тъй че диалозите за нужда да се избегне зависимостта от съветския газ са политическа игра, чиято цел е да се унищожи по един изкуствено метод естественото икономическо партньорсто на Русия с Европа, счита Лавров.

За Балканите министърът подсети, че те са исторически сътрудници на Русия и напомни, че Русия е положила доста усили, с цел да подсигурява сигурността и независимостта на доста балкански страни по време на Руско-турската война, Първата международна война и Втората международна война. Той напомни, че в последните години Русия има доста положителни връзки със Сърбия и Словения, че има добър разговор с Македония, че наскоро паузата в връзките с Хърватия е била прекратена. Той сподели, че обстановката в Черна гора поражда безпокойствие и има опити да се употребява тази стана в антируската битка и добави, че участието в НАТО на Черна гора й е било наложено.

" Няма на практика страна на Балканите, където американският дипломат дружно с европейските посланици, да не е изискал от управление да престане да дружи с Русия ", сподели Лавров и добави, че Русия не желае в никакъв случай от нейните сътрудници на Балканите или на други места да спрат да развиват връзките си с дадена страна. " Това е фундаменталното разграничение сред нашата външна политика и външната политика на Запада ".

За Украйна Лавров сподели, че разполагане на миротворци на Организация на обединените нации там не би трябвало да опонира на минските договорености.

За концепциите, че Русия има проекти за нападане на трите балтийски страни, Лавров сподели, че те може да се " зародят единствено от инфектиран мозък ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР