Тъжната новина съобщи във фейсбук профила си Иван Лечев. Симеон Щерев -

...
Тъжната новина съобщи във фейсбук профила си Иван Лечев. Симеон Щерев -
Коментари Харесай

Иван Лечев сега обяви във фейсбук: Почина Симеон Щерев

Тъжната вест заяви във фейсбук профила си Иван Лечев.  Симеон Щерев  - Банана ни напусна на 76 години.

Роден е в София през 1943 година, написа в уеб страницата на Музикалната академия. Учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава образованието си в Държавно музикално учебно заведение – София със компетентност флейта. През този интервал осъществя концерти и стартира да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта.

През 1964 година се записва студент в консерваторията в класа по флейта. През този интервал, а и по-късно интензивно концертира в региона на камерната музика (Софийски солисти, Български камерен оркестър, Квартет “Димов ” и др.) в България и чужбина – Германия, Полша, Чехия.



През 1965 година дружно с елитни български джазови  музикант и основават “Джаз квартет Фокус ”, с който вземат участие в най-големите джаз фестивали в Европа, а също осъществят доста концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 година квартетът получава премията на рецензията на фестивала в Монтрьо. През идващите пет години Щерев към този момент е провъзгласен за топ  флейтист  на Европа от Джаз конгрес, Джаз Подиум и Даун Биит и през 1968 година е класиран втори в света.

1971-1974 година е интервал, в който Щерев живее в Скандинавските страни, където се среща и свири с най-известни  музикант и от Европа и Америка.

Позицията му на един от най-хубавите международни джаз  флейтист и е затвърдена от ранга на  музикант ите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и други Носител е на редица български и интернационалните награди и дипломи. Повече от 40 години  Симеон Щерев  концертира интензивно в цяла Европа, Съединени американски щати, Канада, Южна Америка, Япония, Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски CD в България и доста записи в чужбина.

Симеон Щерев  е създател и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална музика, кино музика (игрални, документални, научни известни, мултипликационни филми). Провел е голям брой семинари и майсторски класови в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на доста изявления в пресата, радиото и малкия екран.

Студенти на С. Щерев са членове на джаз сформира, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Своя богат опит и познания Щерев оферираше на своите студенти в класа по флейта и в часовете по импровизация в НМА “Проф. П. Владигеров ”.

Пред уеб страницата Въпреки проф.Щерев споделя през 2018 година:

„ Импровизацията не е приоритет на джаза единствено. Импровизацията съществува преди джазът да съществува. Импровизацията е основаване на нова музика. Мога да скалъпвам в бароков жанр, в типичен жанр. На студентите им споделям: „ Не мога да ви науча, не съм подобен даскал. Предлагам ви моето познание и благоприятни условия и вие ще извършите своя избор! “.

И продължава: „ Да ги науча не се пробвам. Предлагам им да си създадат своя избор. Искам да ги науча какво не би трябвало да вършат. Така е и в живота, нали? Нас ни учеха другарите преди – хубост, хубаво, всичко е толкоз красиво. Пълни неистини! Не ни учеха какво не би трябвало да вършим. А ние се развиваме като се освободим от всичко отрицателно. Какво не би трябвало да вършим – по този начин се развиваме. Останалото идва от Горе /посочва/, Той е дал на едни повече, на други по-малко “. / Дунав моств

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР