Тъжна статистика отбелязва Колумбия, предаде Prensa Latina.Колумбийският институт за изследвания

...
Тъжна статистика отбелязва Колумбия, предаде Prensa Latina.Колумбийският институт за изследвания
Коментари Харесай

Повече от 70 убити правозащитници в Колумбия за тази година

Тъжна статистика отбелязва Колумбия, съобщи Prensa Latina.

Колумбийският институт за проучвания на мира и развиването заяви в четвъртък, че 71 правозащитници са били убити през 2020 година.

В него се споделя още, че 20 някогашни партизани са били убити в процеса на връщане към естествен живот.

Продължаващото принуждение в страната тъкмо в разгара на рецесията, породена от пандемията Covid-19, също е голям проблем.

От своя страна Организация на обединените нации прикани за дейности в Колумбия за прекъсване на убийствата на обществени водачи, бранители на правата на индивида и някогашни бойци.

Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в последния си тримесечен отчет до Съвета за сигурност за Мисията на Организация на обединените нации в тази страна, който обгръща интервала от 27 декември 2019 година до 26 март тази година.

Гутериш уточни като главен приоритет за 2020 година приемането на всички нужни ограничения за преустановяване на убийствата.

Припомняме, че бунтовниците от Националната войска за избавление в Колумбия оповестиха от този понеделник едностранно преустановяване на огъня в страната, като филантропичен жест поради пандемията Covid-19. Примирието тече от 1 до 30 април.

Прекратяването му е допустимо, защото те си резервират правото да се защитят от офанзивите на страната.

По същите аргументи се прикани държавното управление да спре дейностите си против бойците

Това е дребна, само че значима първа стъпка в рестартирането на мирните договаряния сред двете страни в спора, които са в застой от януари 2019 година. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР