Тъжна картина на безхаберието към един от символите на Хисар.Хисаря

...
Тъжна картина на безхаберието към един от символите на Хисар.Хисаря
Коментари Харесай

Извор на лековита минерална вода е пред разруха СНИМКИ

Тъжна картина на безхаберието към един от знаците на Хисар.

Хисаря - градът, който се слави с естествените благосъстояния и неповторимите минерални извори, точно те притеглят туристи освен от България, а и от целия свят. Известно е, че в градчето бликат 22 извора с друг химичен състав, а жреците са отстъпили мястото си на терапевти, масажисти и рехабилитатори, които се грижат за здравето, разкрасяването и спомагателния комфорт на посетителите.

Тъжна е гледката обаче, която се разкрива пред туристи и поданици на града - към днешна дата минерален извор " Момина сълза " е пред съсипия. В обществената мрежа Facebook екипът ни попада на фотоси, споделени от Димитрина Цъцарова. На тях ясно виждаме в какво положение е изворът - счупени и паднали плочи, лющеща се мазилка, птичките са построили гнезда, с цел да снасят яйцата си и да отглеждат дребните си пилета. 

Хората, наливащи с туби минерална вода, се радват на този скъп запас, само че са разочаровани от положението, в което се намира изворът. 

" И чешмата на Момина баня не е в по-добър тип! Много тъпо! ", гласи коментар в мрежата.

" Градът запада постепенно, само че славно! ", разяснява хисарчанка.

" Най-красивата сграда в града. Хората на запад взеха най-хубавото от комунизма, а ние най-лошото от капитализма. Искахме народна власт, с цел да сме богати. Не можем да ремонтираме една плочка на знаково място в града на нещо издигнато преди 50 години... елементарният селяндур Тодор Живков Ви сочи от горната страна с пръст и се пука от смях. ", написа Живко Стефанов.

Историята гласи, че  " Момина сълза " цери тялото и душата...

Красива българка отказала да стане наложница на турския бей в Хисаря. За наказване той я предиздвикал да сервира гола на гостите му. Хубавицата изпълнила заповедта, само че като стигнала до господаря, стоварила тежкия поднос на главата му и го умъртвила. После я изгорили на клада, само че преди пламъците да обхванат тялото й, две сълзи се стекли по лицето й и капнали в огъня. На това място бликнала лековита вода. Това е легендата за минералния извор " Момина сълза " в Хисаря. Две девичи сълзи епохи наред церят всевъзможни болежки - само че най-много бъбречни и стомашни болести. Днес обаче хората употребяват минералната вода освен за лекуване, само че и за профилактика, релакс и възобновяване от напрежението на забързаното ни ежедневие.

Видно от фотосите - изворът се нуждае от ремонт и възстановителни действия и би било тъжно, в случай че бъде оставен да се разрушава. Силно се надяваме това да не се случи!



Снимки: Димитрина Цъцарова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР