Тъжен летен сезон. Почти двойно увеличение на жалбите в КЗП

...
Тъжен летен сезон. Почти двойно увеличение на жалбите в КЗП
Коментари Харесай

Много важно! Шефът на КЗП обясни как да подходим при провалена пакетна ваканция

Тъжен летен сезон. Почти двойно нарастване на жалбите в КЗП за заплатени и след това анулирани пътувания. Как може да компенсираме вредите?

"Извънредното законодателство планува специфичен режим за анулирани пакетни пътувания. Когато до 31 декември 2020 година има анулирано пътешестване заради Ковид-19, туроператорът би трябвало да предложи на потребителя ваучер, което потребителят обаче би трябвало да одобри.

Ако това не се случи, парите следва да бъдат върнати от туроператора в 12-месечен период от датата на анулация на пътуването ", изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, това дава опция на туропеарторите да поемат глътка въздух. Представете си какво би станало, в случай че всички консуматори решат по едно и също време да предявят искания за парите - това би означавало банкрути, акцентира той.

В студиото на "България заран " ръководителят на КЗП удостовери, че при анулираните почивки има съвсем двоен растеж на жалбите по отношение на предишни интервали. Във времето може да се направи рационално обмисляне и хората да одобряват различни разновидности, означи Маргаритов, визирайки ваучерите от туроператорите.

Основният брой проблеми се дължат на пандемията и изключителното законодателство вярно държи сметка за това, счита той.

КЗП ревизира за коректността на цените на чадърите и шезлонгите по плажовете, както и прилежащите заведения. Извършени са над 300 инспекции и са установени няколко нарушавания.

"В случай по Южното Черноморие на първа линия потребителите бяха задължени да си вземат чадър с два шезлонга. Това няма по какъв начин да стане, не би трябвало да бъдат задължавани. В заведение до плаж се предлагаха храни и питиета като наложителна стратегия. Тези извършители са глобени ", даде образци Маргаритов.

КЗП е глобила и електронен магазин, който предлага внушаемост срещу ковид на цена от 17,99 лева

"На този стадий няма лекарствено или нелекарствено средство, което да защищава или лекува Ковид-19. Да се опитваш да примамваш хората с сходна оферта е неточно. Санкцията ще бъде 3000 лв. ", настоя Маргаритов.

Гражданите може да подават своите тъжби в електронен вид, както и в приемната на КЗП на първия етаж на ул. "Врабча 1 " в София.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР