Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз

...
Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз
Коментари Харесай

Министерство на културата: Тъгуваме за загубата на едно от най-големите имена

Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България, популяризирали страната ни по света - Маестро Милчо Левиев, написа на уеб страницата на Министерство на културата.

"Казват, че джаз музиката е глас на свободата, многообразието и честността, на човешкия опит и на първооткривателството, тъй като тя неразривно е обвързвана с умеенето да импровизираш.

А с цел да се получи една сполучлива импровизация, зад нея стои доста мисъл, доста насъбрани познания и голям гений, какъвто Маестро Левиев несъмнено притежаваше.

Припомняйки си неговия богат професионален и житейски опит, може би бихме забелязали, че ориста му припомня същински музикален джаз шедьовър, чийто съставни елементи сами по себе си са възхитителни.

А хората, присъствли на негови концерти, смятат това за привилегия. Житейската импровизация на Милчо Левиев стартира със мощното начало в Пловдив, с Държавната консерватория, минава през Биг Бенда на Българското национално радио, Пловдивската и Софийската филхармония, през групата "Джаз Фокус 65 ", през съдействието с най-големите имена в джаза в Съединени американски щати и с доста огромни музиканти космополити, концертите на всички места по света, филмовата музика, гастролите на Стария конинент, преподавателската активност, аудиозаписи, албуми, до обичаната креативна резиденция в Солун, Гърция - една съвършена комбинация с доста изненади и обрати, каквато прилича на един възпитаник на огромните Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

При това тя не приключва, а остава с отворен край. Благодарение на прокараните от Маестро Левиев нови пътеки в живота и в джаза породиха десетки нови другарства сред професионални музиканти от България и света, родиха се знакови концерти, за които меломаните още приказват.

Несъмнено музикалните послания към бъдещето, които насочи Маестро Левиев, ще бъдат подети от неговите възпитаници, сътрудници и другари. Маестро Левиев споделяше, че е преподавал на всички места по света и в България има най-вече надарени хора.

Днес надарените хора на България му дават отговор със същата обич. Защото любовта е онази загадка съставна част, която е единствената наложителна за една безконечна джаз импровизация. Сред многочислените оценки на Милчо Левиев е и най-високата премия на Министерството на културата - "Златен век " с огърлие.

Изказваме откровени съболезнования на фамилията и околните на Маестро Левиев. Аплодисменти и реверанс! ", се оповестява още от пресцентъра на Министерство на културата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР