Таен одит от германска страна е одобрил 26 балнеологични центрове

...
Таен одит от германска страна е одобрил 26 балнеологични центрове
Коментари Харесай

Германски минерални бани

Таен одит от немска страна е одобрил 26 балнеологични центрове в България

[Shutterstock] След 13 години старания българските балнеохотели бяха утвърдени от немските здравни каси.Потенциалният пазар е голям: 20 млн. души, които пътуват за предварителна защита и рехабилитация в чужбина.Идването на част от тях в България е обвързвано с вложения в маркетинг и превоз, само че зависи и от качеството на услугите.
Септември е необикновен месец за туризма. Обичайно се прави калкулация за отминалия най-ваканционен летен сезон и се стартира обмисляне за идващия. Този септември обаче се оказа разтърсващо сложен поради банкрута на туристическия колос Thomas Cook, който остави неплатена сметка от десетки милиони към български хотелиери и сътрудници. Трусът запуши една вест, която има капацитет да промени мощно бранша. Този път в позитивна посока.
Таен одит от немска страна е одобрил 26 балнеологични центрове в България.

Те са на процедура във всички по-големи спа курорти в страната: Велинград, Хисаря, Сандански, Кюстендил, както и морските Албена, Св.Св. Константин и Елена, Поморие, Слънчев ден и други

След 13 години старания в края на септември немската асоциация на здравноосигурителните каси е добавила България към листата с общо 14 страни, в които признава даването на медицински амбулаторни услуги за профилактика. Това, казано с други думи, значи, че немските здравни каси биха платили част от разноските на немските туристи, в случай че решат да дойдат за балнеотуризъм в България. Пробивът е забележителен, доколкото той дава опция на българския бизнес да се допре до пазар от 20 млн. пътуващи всяка година германци за рехабилитация в чужбина, който е най-големият в Европа. Но е и единствено началото на напъните, които оттук насетне би трябвало да се положат, с цел да може тази евентуална опция да се трансформира в действителен бизнес.
Договорът от септември

Моделът на финансиране на опазването на здравето в Германия е по-различен от българския освен тъй като има засилена конкуренция, а и тъй като в много по-голяма степен залага на профилактиката. На пазара там има 109 здравноосигурителни фонда, които работят със наложителните вноски за опазване на здравето от работодатели и чиновници. Към тях надлежно се застраховат 73 млн. германци годишно, всеки от които има право да избира в кой фонд да внася своите осигуровки. Здравноосигурителните фондове, несъмнено, покриват разноски за лекуването на пациенти. А такива можеха да се вършат и до момента в други страни от Европейски Съюз, в това число и България, по сходство на модела, по който българи посещават непознати лечебни заведения в другите държави-членки. Това, което се промени в края на септември, е, че България бе добавена от немската национална асоциация на здравноосигурителните каси (GKV-Spitzenverband) към листата с страни, в които признава разноските за предварителна защита и рехабилитация в амбулаторни условия. А нейните решения се отнасят за всички здравноосигурителни каси, техните районни представителства и на процедура за всички здравноосигурени лица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Амбулаторната профилактика е необикновен тип терапия, съчетаваща отмора с здравна рехабилитация. При нея под лекарски инструкции се изготвят самостоятелни стратегии за терапия и извършения за профилактика от затруднения при редица типове болести - респираторни, ревматични, гериатрични, положения на изтощеност и други Обяснено с образец, това значи, че в случай че доктор реши, че даден човек, който е боледувал цяла зима от респираторни болести, има потребност от профилактична терапия за закаляване и предварителна защита на бъдещи затруднения, то той може да предложи посещаване на балнеокурорт за избран интервал. А здравният фонд да покрие до 90% от разноските за нужните балнеологични процедури в приети балнеологични центрове в 14 страни. Пациентът може да се възползва един път на три години от тези средства или по-често, в случай че е належащо лекуване. Така приблизително към 20 млн. германци вървят на сходни почивки, което ги трансформира в най-големия пазар за спа туризма в Европа.

" Добавянето на България в листата с утвърдени страни е идея за Българския съюз по балнеология и спа туризъм от 13 години ", разяснява ръководителят на сдружението Сийка Кацарова, съгласно която това ще отвори пътя и за сключването на сходни съглашения и с други страни.

Как бизнесът ще може да се възползва

Пътят, в който България стигна до контракта със здравноосигурителните фондове, е придружен с доста промени в спа туризма, в това число въвеждането на интернационалните стандарти, промени в законодателството, които да синхронизират условията за лекуване, и други От 2016 година с изключение на съюза по балнеология и спа туризма и институциите по плана работи и Германо-българската търговско-индустриална камара. Последните стъпки бяха през тази година, откакто скришен одит от немска страна е одобрил 26 балнеологични центъра в България, където ще се признават разноски за амбулаторна профилактика на германци. Те са на процедура във всички по-големи спа курорти в страната, в това число Велинград, Хисаря, Сандански, Кюстендил, както и морските Албена, Св.Св. Константин и Елена, Поморие, Слънчев ден и други Така немските туристи могат да изберат отмора в хотел, апартамент, къща за посетители по отношение на желанията и бюджета си и да посещават процедури в утвърден балнеоцентър на някое от тези места, получавайки възобновяване на % от разноските. А с изключение на средствата за самите лечебни процедури здравните и обществени фондове постоянно отпускат и минимална спомагателна дотация за настаняване, която приблизително е в границите на 100 евро за едно пътешестване. За сметка на екскурзианта са транспортните разноски, изхранването и други персонални разноски. Обикновено такива почивки се вършат в интервала сред март и ноември и постоянно са комбинирани с различен вид туризъм - културен, морски, винен и други

Какво би трябвало да се случи

Макар отварянето на България към немския пазар да беше наречено исторически пробив от неправителствените организации, това, несъмнено, напълно не значи, че от идната пролет в страната ще стартират да идват милиони туристи. Според представители на хотели, до които " Капитал " се допита, главният коз на България са по-ниските цени и относително новите хотели и спа центрове по отношение на други дестинации. Но страната ще би трябвало да утвърждава имиджа си като такава дестинация, в това число и да притегли немски туроператори, профилирани в здравен туризъм, както и да сътвори артикули, които комбинират спа услуги с различен вид туризъм, в това число културни турове и други Основният съперник в това отношение е Словакия, която от години работи с немски туристи, а и е по-близо.

Според Сийка Кацарова към този момент са направени първите записвания за отмора в България, а задачата е през първата година да бъдат привлечени 5000 туристи в балнеокурортите. " Това би било допустимо, при изискване че имаме полети в " крилата на сезона " до летищата във Варна и Бургас ", счита обаче тя. Липсата на задоволително полети преди и след трите пикови месеци по Черноморието - юни, юли и август, постоянно е изтъквано и като сериозен проблем от черноморския бизнес, като през последната година на няколко пъти министър председателят Бойко Борисов и туристическото министерство обещаваха дотации за чартърни полети. Въпросната стратегия обаче, която съгласно неофициална информация на " Капитал " планува да финансира реклама в полети, в които пътуват туристи със закупени почивки в България, към момента не е публично показана, въпреки това да трябваше да се случи в края на август.

Сега туристическият бизнес възнамерява рекламна акция в Германия, която ще стартира през ноември, в това число и посредством присъединяване в така наречен дни на здравето на обособените здравноосигурителни фондове, панаири, изложби и други. Дали очакванията ще прераснат в огромни потоци клиенти, естествено, ще зависи и от самите хотелиери и качеството на услугите им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР