Т.нар. Народен съд е създаден с „Наредба-закон за съдене от

...
Т.нар. Народен съд е създаден с „Наредба-закон за съдене от
Коментари Харесай

1 февруари: Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

Т.нар. Народен съд е основан с „ Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за замесване на България в международната война против съюзените нации и за злодеянията, свързани с нея “, призната на 30 септември 1944 година и обнародвана на 6 октомври същата година. Тя се отнася за регентите, министрите, депутатите от ХХV Общински народен съвет, висши духовници и военни, както и други лица, част от българската политика в интервала 1 януари 1941 – 9 септември 1944 година

Народният съд работи в 13 висши и специфични състава, както и 68 регионални състава, от декември 1944 до април 1945 година. Общият брой на подсъдимите е 11 122 души в 135 процеса. От тях оправданите или тези с прекъснати каузи са не повече от 2000. Осъдени са 9155 души – една извънредно висока цифра по отношение на аналогичните правосъдни процеси в Европа. Смъртните присъди са 2730, 1305 за пожизнен затвор. Около данните няма единно мнение и някои откриватели показват, че даже в формалните документи има разминаване.

За основен обвинител е избран Георги Петров, някогашен участник в Септемврийското въстание от 1923 година и бранител на изправени пред съда комунисти – още едно, въпреки и алегорично, доказателство за реваншистките планове на новата власт.

Смъртна присъда получават тримата регенти: проф. Богдан Филов, княз Кирил Търновски и ген. Никола Михов. Заедно с тях 22 министри, 67 депутати, 47 генерали, полковници, други офицери и културни дейци също са наказани на гибел. Има и изключения, като да вземем за пример някогашният кмет на София инж. Иван Иванов, който след това е върнат на работа след рекомендация от Москва заради уменията и компетенциите му.

На 19 януари 2011 година държавното управление взима решение датата 1 февруари публично да се отбелязва като „ Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим “.

Източник:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР