Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на

...
Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на
Коментари Харесай

Планът на Мей за Brexit не се хареса нито на ЕС, нито на Тръмп

Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на държавното управление на Тереза Мей най-накрая беше оповестена, само че мигновено провокира рецензии както от страна на Европейски Съюз, по този начин и от страна на Съединени американски щати.

При идването си във Англия, американският президент Доналд Тръмп предизвести, че този проект " ще убие " вероятността за съглашение за свободна търговия сред Съединени американски щати и Обединеното кралство . Според Тръмп, проектът планува Англия да се обърне към Европейски Съюз, а това " евентуално би умъртвило съглашението " със Съединени американски щати.

" Бих споделил, че Brexit е Brexit. Хората гласоподаваха, с цел да излязат, тъй че имам вяра, че това ще създадат те, само че може би са поели друг маршрут. Не съм уверен, че са дали своят вот тъкмо за това ", съобщи Тръмп пред The Times.

Американският държавен глава беше посрещнат на летището от английския министър на интернационалната търговия Лиъм Фокс, което се смята като знак, че Тереза Мей дава приоритет на комерсиалното съглашение в диалозите си с Тръмп, разяснява Агенция " Фокус ". Десетки хиляди стачкуваха против четиридневното му посещаване на Острова . Заради предстоящото неодобрение, програмата на визитата на американския президент беше по този начин направена, че през по-голямата част от нея той да се намира отвън Лондон или въобще отвън градски елементи. За срещата му с кралицата беше определен не Бъкингамския замък, а замъка Уиндзор, който се намира в предградията на английската столица; вместо на " Даунинг стрийт " за срещата с Мей беше избрана отдалечената премиерска резиденция Чекърс; тържествената вечеря се организира в замъка Бленхайм в графство Оскфордшир вместо в Бъкингамския замък. Но през днешния ден, 13 юли, на " Спрете Тръмп " се чака да отидат 60 000 души, а в центъра на Лондон ще се организира " женски поход ", който ще приключи на площад " Трафалгар ", показва БГНЕС.

Същевременно и групата за договаряния на Европейския парламент заплаши, че ще наложи несъгласие на проект на Мей, в случай че няма " правоподобна политика " против налагането на " твърда граница " сред Ирландия и Северна Ирландия . Британските представители в Брюксел обявиха, че към този момент нямат проекти за нови оферти във връзка с границата, защото към този момент са предложили такова през предишния месец. Ирландският министър председател Лео Варадкар също съобщи, че няма да одобри съглашение за излизане без предохранителен проект, което значи че Англия може да бъде блокирана и на равнище Европейския съвет.

Защо има неодобрение от проекта на Мей?

Специално реакцията на Тръмп касае явното предпочитание на Тереза Мей Англия да остане покрай единния европейски пазар ще провали бъдещо комерсиално съглашение със Съединени американски щати. Съгласно проекта, Обединеното кралство излиза от общия пазар, само че 20% от стоките на Англия ще продължат да дават отговор на пазарните стандарти на Европейски Съюз т.е. европейските правила ще продължат да работят в избрана степен на английска територия. Реално Лондон предлага зона за свободна търговия да вземем за пример за селскостопанските артикули. Възможно е в бъдеще това да бъде променено, само че сходен ход би навредил на английската търговия. Освен това – английските съдилища ще би трябвало да следват юрисдикцията на Европейския съд особено по тази тематика, което провокира моментални рецензии от твърдите покровители на Brexit.

Друг противоречив миг е фактът, че Мей желае Англия да продължи да събира мита за общия пазар на Европейски Съюз – за артикули, които са предопределени за там. Така Мей има вяра, че ще бъде непокътната „ мека граница” сред Ирландия и Северна Ирландия. Просто казано – Европейски Съюз ще изнесе някои свои митници на ирландската граница, което значи спомагателна работа за английските митници, които ще би трябвало да правят и работата на европейските. Само че Европейски Съюз към този момент не демонстрира предпочитание да разреши на трета страна де факто да управлява европейски митнически развой.

Англия желае и да остане в някои от европейските институции – да вземем за пример Европейската организация по медикаментите и Европейската организация по въздушна сигурност. Причината - да бъдат предотвратени исблъсъци що се отнася до " чувствителни услуги и артикули ". За задачата Обединеното кралство ще продължи да отделя финанси – за участието си.

По отношение на правилото за свободно придвижване на хора в границите на Европейски Съюз, бялата книга на Мей показва, че щом Англия излезе, този принцип престава да работи. Британското държавно управление обаче е готово да контракти с Европейски Съюз " реципрочни съглашения за подвижност ", което допуска визови преференции за жители на Европейски Съюз.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР