Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на

Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на ...

Нито ЕС, нито Тръмп харесаха плана на Мей за Brexit.

Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на правителството на Тереза Мей най-сетне беше публикувана, но моментално предизвика критики както от страна на ЕС, така и от страна на САЩ.
При пристигането си във Великобритания, американският президент Доналд Тръмп предупреди, че този план "ще убие" перспективата за споразумение за свободна търговия между САЩ и Обединеното кралство. Според Тръмп, планът предвижда Великобритания да се обърне към ЕС, а това "вероятно би убило споразумението" със САЩ.
"Бих казал, че Brexit е Brexit. Хората гласуваха, за да излязат, така че вярвам, че това ще направят те, но може би са поели различен маршрут. Не съм убеден, че са гласували точно за това", заяви Тръмп пред The Times.
Американският държавен глава беше посрещнат на летището от британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, което се счита като знак, че Тереза Мей дава приоритет на търговското споразумение в разговорите си с Тръмп, коментира Агенция "Фокус". Десетки хиляди протестираха срещу четиридневното му посещение на Острова.
Същевременно и групата за преговори на Европейския парламент заплаши, че ще наложи вето на план на Мей, ако няма "правоподобна политика" срещу налагането на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия. Британските представители в Брюксел заявиха, че засега нямат планове за нови предложения по отношение на границата, тъй като вече са предложили такова през миналия месец. Ирландският премиер Лео Варадкар също заяви, че няма да приеме споразумение за излизане без предпазителен план, което означава че Великобритания може да бъде блокирана и на ниво Европейския съвет.
Защо има недоволство от плана на Мей?
Специално реакцията на Тръмп касае явното желание на Тереза Мей Великобритания да остане близо до единния европейски пазар ще провали бъдещо търговско споразумение със САЩ. Съгласно плана, Обединеното кралство излиза от общия пазар, но 20% от стоките на Великобритания ще продължат да отговарят на пазарните стандарти на ЕС т.е. европейските правила ще продължат да действат в определена степен на британска територия. Реално Лондон предлага зона за свободна търговия например за селскостопанските продукти. Възможно е в бъдеще това да бъде променено, но подобен ход би навредил на британската търговия. Освен това – британските съдилища ще трябва да следват юрисдикцията на Европейския съд специално по тази тема, което предизвика моментални критики от твърдите застъпници на Brexit.
Друг спорен момент е фактът, че Мей иска Великобритания да продължи да събира мита за общия пазар на ЕС – за стоки, които са предназначени за там. Така Мей вярва, че ще бъде запазена „мека граница” между Ирландия и Северна Ирландия. Просто казано – ЕС ще изнесе някои свои митници на ирландската граница, което значи допълнителна работа за британските митници, които ще трябва да вършат и работата на европейските. Само че ЕС засега не проявява желание да позволи на трета държава де факто да контролира европейски митнически процес.
Великобритания иска и да остане в някои от европейските институции – например Европейската агенция по лекарствата и Европейската агенция по въздушна безопасност. За целта Обединеното кралство ще продължи да отделя финанси – за членството си.
По отношение на принципа за свободно движение на хора в рамките на ЕС, бялата книга на Мей посочва, че щом Великобритания излезе, този принцип престава да действа. Британското правителство обаче е готово да договори с ЕС "реципрочни споразумения за мобилност", което предполага визови преференции за граждани на ЕС.

Източник: actualno.com