Т айнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката.

...
Т айнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката.
Коментари Харесай

DW: Питагор ли е авторът на Питагоровата теорема

Т айнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката. Тя е открита още през 1894 година покрай сегашен Багдад, само че от този момент насам стояла в давност в Археологическия музей в Истанбул.

През 2008 година австралийският математик Даниел Менсфийлд попада на фотография на артефакта и незабавно е изумен от съвършените правоъгълници върху нея. Той отпътува за Турция, с цел да изследва мистериозната плочка, споделя

Сега най-сетне отговорът на загадката е явен: плочката от старовавилонския интервал, която е на 3700 години, е освен най-старото известно изображение на приложната геометрия, само че и съдържа ново антично схващане за триъгълниците.

Според оповестеното в списание "Foundations of Science " изследване може бе историята на математиката ще би трябвало да бъде пренаписана.

"Откриването и анализът на плочката ще имат значимо отражение върху историята на математиката ", споделя Менсфийлд пред "The Sydney Morning Herald ". Той има поради това, че до момента математиците одобряваха, че тригонометрията е открита от древногръцкия мъдрец и математик Питагор. А новият разбор демонстрира, че тя е била употребена още хиляда години преди той да се роди.

Дроби вместо ъгли

Още през 2017 година австралийският математик разгласява извънредно забавно изследване за друга глинена плочка с размерите на картичка с означението "Plimpton 322 " - най-старата известна тригонометрична таблица с клинописно писмо.

Според Менсфийлд, сметките на вавилонците са били доста по-точни от тези на античните гърци, защото те, за разлика от гръцките, не са се базирали на ъгли и окръжности, а на съотношения сред числата. Вавилонците употребявали шейсетична бройна система, заради което техните дроби доста по-често водели до цели цифри, респективно грешките при закръгляването били доста по-малко.

"Plimpton 322 " е от същия вавилонски интервал, само че към този момент има единствено догатки защо е била употребена тази поредност от цифри - дали за строителството на здания или за измерването на площи.

Точно тези догатки се удостоверяват в този момент от дребната счупена глинена плочка от старовавилонско време (между 1900 и 1600 година прочие н. е.): кръглата плочка с означението Si.427 съдържа правни и геометрични елементи за парче земя, което е било разграничено, откакто част от него е била продадена. Т.е. е един тип кадастрален документ, в който са вписани точните граници на собствеността.

Практическата изгода

"От тази нова плочка разбираме за какво те са се интересували от геометрия - с цел да дефинират точните граници ", изяснява Менсфийлд. За да се дефинира размерът на терена обаче е належащо на първо време земемер да мери площта. За задачата той употребявал така наречен "питагорови тройки цифри ", с цел да пресметна точни прави ъгли.

Питагоровите тройки цифри се образуват от три цели цифри, които дават отговор на дължините на страните в правоъгълния триъгълник. Чрез тях точно могат да бъдат избрани и вършиме ъгли.

За споразумяване на междусъседски разногласия

"Плочката датира от времена, в които земята последователно става частна благосъстоятелност, а хората стартират да мислят в категории като "моята земя и твоята земя " и желаят да дефинират точни граници, с цел да запазят добросъседските си връзки " изяснява Менсфийлд. Точно това ни демонстрира плочката – това е поле, което е било разграничено и са били прокарани нови граници.

Според Менсфийлд, съществуват и други старовавилонски плочки с надписи, показващи подобен метод при определянето на границите на земите. Когато ставало дума да вземем за пример за спор, обвързван с скъпи финикови палми на границата сред два терена. В този случай бил викан специфичен земемер, с цел да позволи спора.

"Така излиза наяве какъв брой значима е била точността за уреждането на разногласията сред имотните хора ", добавя математикът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР