Т ържествено отбелязване в цялата страна на Деня на светите

...
Т ържествено отбелязване в цялата страна на Деня на светите
Коментари Харесай

Кой отправи поздрави по случай 24 май

Т ържествено отбелязване в цялата страна на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета.

В София пред паметника на равноапостолите президентът Румен Радев, министър председателят Стефан Янев, министрите на образованието и културата сервираха цветя и венци. Цветя и венци бяха сервираха и от кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на Политическа партия АБВ, столичната организация на БСП-София, общественици, десетки жители и посетители на столицата.

Министерството на образованието излезе с одобрение по случай 24 май.

"Днес е един от най-значимите български празници, знак на достолепие, традиция и нематериалност, на който отдаваме респект на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Създаването на българската писменост е едно от най-забележителните събития в историята на човешката просвета. Неговото значение от дълго време е надскочило границите на България и е поставило своя отпечатък върху развиването на цяла Европа, а и отвън нея ", се споделя в приветствието.

"Честит празник на всички просветители! Да си учител в учебно заведение или университет през днешния ден е предопределение, което идва с предизвикването да предадеш знанието на новите генерации, които порастват в свят на непрекъснат софтуерен прогрес. Вие носите голяма отговорност и заслужавате най-висока хвалба ", продължава приветствието.

"А напредъкът би бил неосъществим без учените - без мозъците, които не просто виждат, само че и основават бъдещето. Науката ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към утрешния ден, по който се сплотяват хора и хрумвания, с цел да разширят границите на човешкото знание и да намерят решения на световните публични задания. Затова особено приветствам представителите на научната и академичната общественост по случай днешния празник. Благодаря Ви за Вашия труд, твърдоглавие и неизменност, за Вашето визионерство и старание. Признателен съм, че вдъхновявате младежите да поемат по вълнуващия път на науката ", се споделя в приветствието от министър Николай Денков.

"През последната година цялата ни просветителна система - всички педагогичен методики, познания и умения бяха изправени пред тежко тестване. Пандемията от COVID-19 безусловно за една нощ изпрати Вас – учителите и преподавателите, на бойната линия съвсем наедно с лекарите. Със своя безрезервен труд и немислима до наскоро адаптивност към новите действителности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки компликациите, с доста обич и самообладание успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат дейни участници в просветителния развой при необикновени условия. За всички нас това беше за първи път. Не единствено за учителите и за децата, само че и за родителите, без чиято помощ просветителната система още по-трудно щеше да се оправи. В тази невиждана обстановка родителите повярваха в преподавателите. Учиха дружно с децата си и направиха даже невъзможното, с цел да им оказват помощ да усвояват образователното наличие, да получават нови познания и умения макар физическата отдалеченост. Да са пълноценни, поредни, дисциплинирани и уверени в себе си. Ето за какво 24 май е празник и на всички Вас, уважаеми родители. Благодаря Ви за доверието и поддръжката! ", продължава приветствието.

"Скъпи възпитаници и студенти, приветствам и Вас за съзнанието и мотивацията, които проявихте по време на образованието в електронна среда! Знам, че не беше елементарно. Благодаря Ви, че сте виновни и дисциплинирани. Пожелавам на всички нас просветителният развой да продължи в действителна образователна среда, тъй като нищо не може да размени живия контакт сред преподавател и възпитаник, сред учител и студент. Той е решителен както за образованието, по този начин и за възпитанието и обществената осъзнатост на младежите ", споделя министърът.

"Днес България е част от една общественост, сплотяваща доста страни на Стария континент, а нашата писменост, наред с латинската и гръцката, е една от трите писмености на тази общественост. Българското слово е свещено! То ни сплотява като народ и ни кара да се гордеем, че сме разнообразни и неповторими. В международното културно завещание името на България постоянно ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: "В началото бе словото… ", приключва приветствието.



Министерството на външните работи на Република България честити 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Това заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

По мотив 24 май Държавният културен институт към министъра на външните работи е подготвил две виртуални начинания, с които насочва привет към сънародниците ни у нас и зад граница и приятелите на България по света.

За празника на българските букви е направен двуезичен видеоклип, разказващ историята и пътя на арт инсталацията "Българските букви/Скритите букви ", по какъв начин се създават буквите, "животът им " в София и Пловдив и извънредно сполучливото интернационално показване под името "Българските букви " в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща. Проектът, който се осъществя за първи път през 2018 година, съставлява 12 истински пейки с формата на неповторимите за кирилицата букви, всяка от които обвързвана със стихотворение и в превод на подобаващ език на актуален български стихотворец.

До 25 май със съдействието на Българската национална телевизия в YouTube канала на ДКИ на ще бъде наличен за гледане документалният филм "Ходене по чудесата " с създатели Бойко Василев и Хрисимир Данев. Филмът споделя за живота на Св. Климент Охридски, за несломения му дух, възторг и воля да стигне до дъно с задачата. Разказът е пътешестване във времето, само че също и в Охрид, Костур и София, в албанските и словашките земи и вървене по чудесата на Св. Климент.

В този празничен ден на духовността и познанието, Министерството на външните работи на България насочва своите поздравления и благодарности към българските общности зад граница за интензивността им, за ентусиазма и самодейностите, с които оказват помощ за популяризирането на България и за съхраняването на българския дух, където и да се намират по света.

Ето и кои персони насочиха поздрави по случай празника:

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност! Създаването на българската писменост и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за собствен език е било гражданска война в тогавашния свят, гражданска война на правото да знаеш!

Това написа в профила си във "Фейсбук " водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Нашите предшественици са ни дали език, който да ни свързва, посредством който да сътворяваме общности и който да ни оказва помощ да работим дружно за триумфите на България. Това е завещание, което би трябвало да използваме през днешния ден, с цел да има по-добри дни за идните генерации. Честит празник! ", добавя той.

"Всяко българско сърце през днешния ден тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо ". Това сподели пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

"Да е цветущ най-светлият, най-хубавият български празник, който влиза във всеки дом със всяка нова книга, която си купуваме, с четящото ни дете, с учителите на нашите деца. Да е цветущ на всички ни. Сигурна съм, че всяко българско сърце през днешния ден тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо. Нека бъдем горделив народ. Поклон пред учители, просветители, дейци на културата, които съхраняват българщината. Имат нашето почитание ", съобщи Нинова.

По думите й главните завещания на светите братя Кирил и Методий, които би трябвало да запомним, са да четем и знаем, да пазим паметта, да съхраняваме полезностите си изконни и български и да ги предаваме на поколенията.

"Скъпи другари, отвън всякакво подозрение ролята на България във образуване и разпространяване на славянската книжовност, език и просвета е скъпа и неоспорима ".

Това показва в поздравлението си по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова , излиза наяве от формалната страница във "Фейсбук " на Посолство на Руската Федерация в Република България.

"Прочутият съветски академик Дмитрий Лихачов пишеше: "България е дала на източните славяни висшия пласт на езика, "полюса на духовността ", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената мощ и дарба да възвисява мислите, понятията и визиите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той от самото начало бил паралелно с съветския народ и го е обогатявал духовно ".

"И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развиването на братските славянски нации за дълги епохи. Честит празник, скъпи другари! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий! ", се показва още в поздравлението на Елеонора Митрофанова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР