т 5 до 12 милиона тона пластмасови отпадъци попадат годишно

...
т 5 до 12 милиона тона пластмасови отпадъци попадат годишно
Коментари Харесай

От 5 до 12 млн. тона пластмаса отиват в световния океан годишно

т 5 до 12 милиона тона пластмасови боклуци попадат годишно в международния океан. Върху положението на екосистемата въздействие оказва и световната смяна на климата, както и повишението на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата. Това заяви през днешния ден, когато се отбелязва Световният ден на океаните, Световният фонд за дивата природа.

Оценките са разнообразни - от 5 до 12 милиона тона пластмасови боклуци, а усреднената цифра е 9,5 милиона, се показва в официално съобщение на Световния фонд за дивата природа.

Микропластиката, която е една трета от целия отпадък в океана, се натрупа на острови от боклуци. Тя прониква в телата на живите същества посредством храната. През последните 50 години в атмосферата мощно се е нараснала концентрацията на въглеродния диоксид. Причините за това са световното изменение на климата, изгарянето на изкопаеми горива и изсичането на горите на планетата. От повишението на концентрацията на веществото във въздуха страдат жителите на океана, които са част от главната хранителна верига, показват специалистите на фонда, представени от ТАСС.

Деветдесет % от огромните хищни риби към този момент в никакъв случай няма да могат да възстановят досегашната си популация. Става дума за рибата звук, тресчица, палтус и рибата меч. Близо половината от кораловите рифове са необратимо разрушени поради световната смяна на климата, сочат заключенията на Световния фонд за дивата природа.

Според негови данни в океана живеят представители на фауната, които са доста чувствителни към всевъзможни промени на положението на океана, измежду които са коремоногите, известни още като морски дяволи.

Тяхната раковина е построена напълно от арагонит (една от формите на калциевия карбонат). Това вещество елементарно се разтваря във водата при повишение на нивото на киселините над избрани стойности. Учените назовават този развой окисляване на водата. Именно това заплашва през днешния ден редица типове мекотели и множеството типове корали. През последните десетилетия планетата ни е изгубила половината от всички коралови рифове, показват специалистите на фонда. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР