СЗО заговори за постепенна отмяна на извънредните мерки и облекчаване

...
СЗО заговори за постепенна отмяна на извънредните мерки и облекчаване
Коментари Харесай

Кризата COVID-19 в Европа продължава, СЗО заговори за постепеннно отпадане на ограниченията

СЗО заприказва за постепенна анулация на изключителните ограничения и облекчение на режима, натрапен поради разпространяването на ковид по света. Шефът на програмата заизвънредни здравни обстановки на СЗО лекар Майкъл Райън съобщи, че страните, които желаят да анулират ограничаващите си ограничения, би трябвало да го вършат последователно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
" Карантината в доста обстановки е потвърдила успеваемостта си за попречване на разпространяването на ковид. Тази карантина обаче води и до съществени стопански усложнения ", означи той, само че акцентира, че " евентуално ще е неприятна концепция да се анулират всички ограничаващи ограничения по едно и също време ", съобщи " 24 часа ".
Тези ограничавания съгласно Райън би трябвало да анулират малко по малко паралелно с разбор на данните и подсилване на здравните системи за отбягване на появяването на нови случаи. Трябва даима подготвени системи за засичане на случаи, следене на контакти, карантиниране на вероятни инфектирани и всеобщо тестване, посочи специалистът от СЗО.
Като първа стъпка в тази посока в четвртък (9 март) Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира първото си съвещание по пандемията от ковид, след седмици на разделения сред петте си непрекъснати членове, обявиха в понеделник дипломати, представени от Агенция Франс Прес. Миналата седмица поради редица различия, в това число сред Китай и Съединените щати, девет от десетте непостоянни държави-членки публично желаеха свикването на среща, в която да взе участие и генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш, напомня БГНЕС.
Статистиката на Института " Джонс Хопиинс " демонстрира, че в международен мащаб заболелите са 1 347 676, смъртните случаи са 74 744, а за излекувани се одобряват 277 331 души.
Междувремено, за първи път от експлоадирането на пандемията от ковид, Китай заяви, че няма нови смъртни случаи, съобщи Националната здравна комисия на страната, представена от Агенция Франс Прес. Случаите в континентален Китай понижават от март, само че страната е изправена пред втора вълна от инфекции, донесени от чужбина, като здравните чиновници рапортуват за съвсем 1000 такива случая. Мокрият пазар в Ухан отвори още веднъж, счита се, че точно от там е тръгнала болестта от ковид, която доближи размерите на пандемия за по-малко от 2 месеца. Според данните на " Джонс Хопкинс " заболелите в Китай сега са 82,687, напъллно излекуваните - 77 322 души, а смъртните случаи са 3331.
В Южна Корея заболелите са 10 331. От тях смъртните случаи са 192, а излекуваните - 6694 души.
В Съединени американски щати обстановката продължава да се утежнява. Страната е отпред в статистиката по брой инфектирани с 368 079 души. От началото на епидемията от ковид през януари в Съединени американски щати смъртните случаи в страната доближиха 10 923 случая, най-вече са жертвите в Ню Йорк - 3 485. За излекувани се одобряват - 19 828 души. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание, че ще се тества постоянно на COVID-19 дружно с вицепрезидента Майк Пенс, който управлява дейностите на Белия дом за битка с ковид, заяви РИА Новости, представена от БГНЕС. " Мисля, че евентуално ще създадем много проби. Това не е най-лошата концепция. Знаете, че системата за тестване - в този момент тя е доста бърза и лесна ", сподели Тръмп пред кореспонденти на брифинг. По-рано Пенс сподели, че още веднъж е минал теста за ковид и заболяване не е намерено. Тръмп беше тестван към този момент два пъти, и двата пъти пробата сподели негативен резултат.
В Русия 6 343 доближи броят на инфектираните с ковид. Смъртните случаи са 47, а излекувани са общо 406 души.
И в Иран пораства броят на инфектираните - те към този момент са 60 500. Смъртните случаи са 3,739, а от здравното министерство са съобщили за 24 236 изцяло излекувани.
В Европа
Кризата COVID-19 в Европа към момента наподобява e надалеч от превъзмогването й. Светът е обърнал взор към Англия откакто късно нощес стана ясно, че английският министър председател Борис Джонсън е признат в интензивно поделение. Според източници на BBC и Skynews - мярката е защитна, с цел да бъде той под здравно наблюдаване и при нужда бързо интубиран. За момента няма данни Джонсън да има потребност от реанимация - съгласно най-близките му в партията, положението му е устойчиво, въпреки и влошено. Временно функционалностите му ще извършва външния министър Доминик Рааб. В момента съгласно данните на Университетът " Джонс Хопкинс " броят на инфектираните в страната е достигнал 52 279 души, 5 385 - са смъртните случаи, а за напълнло излекувани се одобряват - 287 души.
В Италия позитивната вълна беше спряна от увеличеният брой на умрелите в резултат на ковид: Службата за гражданска отбрана съобщи, че дневният брой на формалните смъртни случаи от COVID-19 е повишен до 636 в понеделник от 525 предния ден. По данни на Университетът " Джонс Хопкинс " - 132 547 са инфектираните, смъртните случаи доближиха 16 523, а броят на излекуваните надмина 20 000 души и към този момент е 22 837. Страната е на трето място в международен мащаб по брой на инфектираните с коронаивирус. Италианският министър председател Джузепе Конте разгласи нова стратегия за стимулиране на стопанската система, целяща да вложи до 400 милиарда евро в предприятия, претърпели загуби от пандемията ковид, заяви Агенция Франс Прес. В телевизионно послание към нацията Конте сподели, че мярката съставлява " най-мощната интервенция в историята на страната ". Програмата е в допълнение на 340 милиарда евро държавни заеми, оповестени предишния месец. Конте изясни, че половината от новия пакет ще бъде предопределена за експортно насочени компании, чийто оборот се е сринал през последния месец. Италианският водач също прикани всички да следват строгите ограничения за ограничавания, които са в действие от началото на март. " Скоро ще забележим нова пролет в Италия, само че за момента би трябвало да останем вкъщи ", сподели Конте.
Въпреки позитивизма на СЗО, Испания наподобява надалеч от ограничение на рецесията. Страната е на второ място по брой на инфектираните с ковид - в страната те са 136,675. Броят на излекуваните е 40 437, а смъртните случаи доближиха 13 341. Испанският министър председател написа прочувствено послание към света и прикани за нов проект " Маршал ", оповестено от The Guardian. Европа би трябвало да построи военновременна стопанска система и да извади на напред във времето европейската резистентност, възобновяването и възобновяване. Това следва да стане допустимо най-бързо и с ограничения, които да стабилизират обществения дълг, който в този момент доста страни в Европейски Съюз поемат поради рецесията. Необходим е нов проект " Маршал " за Европа и всички институции на Европейски Съюз да застанат зад него. Испанският министър председател Педро Санчес, който е водач на Испанската социалистическа партия припомня, че сегашната Европа е " родена от пепелта на разрушението и спора ". И акцентира – в случай че сме научили нещо от историята, то е, че в случай че не печелим всички, губим всички.
Негативната тендеция остава и във Франция. 833-ма души са умряли от COVID-19 в лечебни заведения и старешки домове във Франция през последните 24 часа. Това е най-високият брой смъртни случаи от началото на епидемията, заяви Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС. " Не сме стигнали до края на пика на тази зараза ", сподели министърът на опазването на здравето Оливие Веран пред кореспонденти. Той разгласи, че общият брой на починалите в епидемията от ковид във Франция е 8 911 души. Още 478 души са подложени на интензивно лекуване през последните 24 часа, което е по-висока цифра спрямо предходните дни. Заразените в страната все още са 98 984 души, а броят на излекуваните е 17 429.
Германия също е в плен на рецесията COVID-19 . По брой на инфектираните страната е на четвърто място в международен мащаб, след Съединени американски щати, Испания и Италия. Броят им доближи 103 375 души, смъртните случаи са 1 810, а за излекувани се одобряват 28 700 души.
Словакия публично записва първите си смъртни случаи от COVID-19, заяви здравният министър Марек Крайчи, представен от ДПА и " 24 часа ". Словашките управляващи вземат поради единствено хора, за които е потвърдено, че са умрели точно от дихателното заболяване COVID19, а не инфектирани хора, които са умряли от други заболявания, по тази причина до момента не е имало публични смъртни случаи от ковид в страната, отбелязва ДПА. Броят на инфектираните също е напълно невисок - 534 души. Направени са обаче единствено 20 000 теста. Крайчи заяви, че първата записана жертва е умрял на 30 март мъж. Той бил изписан от болница след една позитивна и няколко негативни проби и умрял от пневмония вкъщи си. Възрастта му и други детайлности не се оповестяват. Втората публична гибел от ковид е на жена на възраст над 65 години, която е била въввисоко рисковата група.
Австрия удължи ограничаващите ограничения до 1 май, само че кацлерът Себастиан Курц загатна за анулация на част от ограничаващите ограничения по-късно, в случай че жителите на страната съблюдават прецизно разпоредбите за обществено разграничаване. В момента инфектираните с ковид там са 12 297, смъртните случаи са 220, а излекуваните са 3 463 души.
Позитивна вест от Белгия . Властите започнаха подготовка за поетапно излизане от режима на обществена изолираност, който беше въведен поради разпространяването на ковид, съобщи министър председателят Софи Вилмес, представена от Риа Новости. " Всички се надяваме на завръщане към естествения живот. Трябва да подготвим страната за временен интервал. Връщането към естествения живот ще бъде поетапно ", съобщи белгийският министър председател във видео обръщение към сънародниците си. За да се приготви за преходния интервал, министър-председателят сътвори експертна група, която включва лекари, икономисти и социолози. " Очакваме дълъг интервал на възобновяване. Животът ще бъде разграничен на преди и след COVID-19 ", сподели Вилмс. Очаква се специалистите да дефинират времето и параметрите за унищожаване на изолационните ограничения. Белгийските управляващи взеха решение да удължат ограниченията за изолираност до 19 април. Експертите предлагат спазването на рестриктивните мерки в страната най-малко до 3 май. Броят на инфектираните в страната доближи 20 814, смъртните случаи са 1632, а излекувани са 3 986 души.
И Норвегия обмисля сходни дейности. Вчера здравният министър Бент Хьойе обояви, че епидемията от COVID-19 в страната е под надзор. По думите му степента на възпроизвеждане на заболяването е под прага от 1 и е към този момент 0,7, написа 24 часа. Коефициентът отразява броят хора, които всеки болен заразява при контакт с близките. За съпоставяне този индикатор е бил 2,5, преди в средата на март да се одобряват ограничения като затварянето на някои публични пространства, забраняването на спортните и културни събития и затварянето на учебни заведения и забавачници. Броят на инфектираните с ковид в страната сега е 5865 души, смъртните случаи са едвам 76, а за изцяло излекувани се считат 32 души.
Балканите
Турция е страната с най-вече случаи на инфектирани от COVID-19 на Балканите: 30 217 души. За излекувани се одобряват - 1 326, а смъртните случаи са 649. В Румъния инфектираните са 4 057, излекуваните - 406, а смъртните случаи са 176. В Сърбия заболели са 2 200 души, смъртните случаи са 58, няма данни за излекувани. В Гърция броят на инфектираните нараства - 1755, излекуваните са 269, а смъртните случаи са 79. В Хърватия инфектираните с ковид доближиха 1 222 души, излекуваните са 130, а смъртните случаи са 16. В Северна Македония болните са 570 души, 30 са възобновените след болестта, а смъртните случаи са 23. Албания е с 377 инфектирани с ковид. Смъртните случаи в страната са 21, а 116 души са излекувани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР