СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия

...
СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия
Коментари Харесай

СЗО прави глобален регистър за изследванията върху човешкия геном

СЗО основава световен указател за проучванията върху операциите на човешкия геном, след апелите за преустановяване на сходни практики, които бяха употребявани в Китай предходната година с цел да се модифицират генетично две момичета-близначки.
" Новите технологии за модифициране на генома са многообещаващи и вяра за тези, които страдат от заболявания, за които смятахме, че са неизлечими ", съобщи шефът на СЗО. " Но част от използването на тези технологии съставлява неповторимо и невиждано предизвикателство – етично, обществено, регулаторно и техническо ", добави той, съгласно БГНЕС.
Миналата година китайски академик заяви, че е трансформирал ДНК-то на близначки посредством молекулярни ножици, с цел да не могат да се заразят с ХИВ вирус. Той беше уволнен от университета, където работи, а полицията стартира следствие против него и му беше подредено да приключи работата си. Но новината провокира гнева на учени от целия свят, съгласно които процедурата е неетична и евентуално рискова. СЗО сътвори специфична комисия, която да проверява случая.
В момента 30 страни имат закони, които непосредствено или косвено не разрешават клиничната приложимост на генно модифициране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР