СЗО препоръчва намаляване на консумацията на наситени мазнини до 10%

...
СЗО препоръчва намаляване на консумацията на наситени мазнини до 10%
Коментари Харесай

Учените със страшно предупреждение към СЗО за наситените мазнини

СЗО предлага понижаване на потреблението на наситени мазнини до 10% от общите дневни калории. Учените считат обаче, че сходни рекомендации могат да доведат до тежки последици за здравето на хората, написа zdrave.to.

British Medical Journal разгласява публикация, в която група учени от водещи международни проучвателен центрове се обръщат към Световната здравна организация (СЗО) с апел да преразгледат своите рекомендации, свързани с намаляването на приема на наситени мазнини.

Източници на този тип мазнини са масло, мляко, сирене, сметана, алено месо, яйца, сладкиши, шоколад. Според СЗО консумирането на наситени мазнини е обвързвано с нараснал риск от атеросклероза, съдово разстройство, породено от образуването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, което понижава кръвоснабдяването и снабдяването с О2 на сърцето.

Учените, които се противопоставят на рекомендациите за понижаване на наситените мазнини в храната, споделят: връзката сред потреблението на този тип мазнини и покачвания риск от сърдечно-съдови болести не е явна. В поддръжка на своето мнение специалистите цитират резултатите от мета-анализ на данни, получени в няколко огромни рандомизирани следени клинични изпитвания, както и следени проучвания - по време на тези планове връзката сред наситените мазнини, сърдечните болести и смъртността от тях не е доказана.

В допълнение, страхът, втълпен от хората по отношение на наситените мазнини, води до обстоятелството, че отхвърлянето на продуктите, които ги съдържат, мощно лимитира диетата. Това от своя страна може да бъде опасно за човешкото здраве, изясняват откривателите.

„ Храните, които съдържат наситени мазнини, са богати на други хранителни субстанции, които са жизненоважни за поддържането на обикновено положение на тялото - витамини, минерали, протеини, фибри, желязо и цинк. Отказът или намаляването на потреблението на тези артикули може да предизвика развиването на болести, породени от недостиг на някои микроелементи, посочват учените в публикацията.

Също по този начин, съгласно тях, рекомендациите на СЗО против наситените мазнини могат да допринесат за обстоятелството, че хората ще употребяват повече храни с ниско наличие на мазнини, само че в това време имат доста рафинирано нишесте, захар и транс мазнини, които повишават риска от затлъстяване и нарушавания в метаболизма.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР