СЗО предупреди, че КОВИД-19 може да се върне в края

...
СЗО предупреди, че КОВИД-19 може да се върне в края
Коментари Харесай

Някои европейски държави премахват най-строгите ковид мерки

СЗО предизвести, че КОВИД-19 може да се върне в края на годината, само че не безусловно като пандемия

Холандия отстранява едни от най-строгите коронавирус ограничения, Дания прави същото до дни, а Франция ще стартира да облекчава рестриктивните мерки идната седмица. Много страни от Европейски Съюз избират да се отворят още веднъж за света, макар рекордния брой новозаразени с разновидността Омикрон, предава в. ''Гардиън'', представен от,

Според данните хоспитализациите и нуждащите се от интензивно лекуване в Европа не нарастват в сходство с броя на новите случаи, а Световната здравна организация (СЗО) допусна, че разновидността Омикрон, за който изследванията демонстрират, че е по-заразен, само че не чак толкоз рисков за имунизираните хора, може би алармира за нахлуване в по-управляема фаза на пандемията.

В Нидерландия питейните заведения, заведенията за хранене и музеите отвориха още веднъж в сряда, откакто министър председателят Марк Рюте сподели, че държавното управление облекчава ограниченията в рамките на рационалното, въпреки че броят на новозаразените слага нови върхове с всеки минал ден. Приемът за интензивно лекуване и смъртните случаи обаче понижават в страната, а здравният министър Ернст Куйперс сподели, че решението за удължение на ограничаващите ограничения би рискувало да навреди на обществото и неговото здраве. Кафенетата, питейните заведения и заведенията за хранене, които бяха затворени от средата на декември, към този момент работят с понижен потенциал до 22,00 ч., при изискване че клиентите имат зелен документ.

Датското държавно управление, което преди две седмици позволи повторното отваряне на кината и питейните заведения след едномесечно затваряне, също разгласи в сряда проектите си от 1 февруари да отстрани и останалите ограничавания. Този ход следва да бъде утвърден от Народното събрание и ще разреши на заведенията да сервират алкохол след 22,00 ч., а магазините да махнат рестриктивните мерки за броя на клиентите. Вече няма да са нужни зелените документи и хората ще могат да пътуват без маски в градския превоз. Подобно на Холандия, Дания също слага върхове по брой на новозаразени. Но до момента в който хоспитализациите, свързани с ковид, са се нараснали, здравните управляващи споделят, че 30%-40% от пациентите с позитивен тест са в болница по аргументи, разнообразни от Covid-19. Налице е отдалечаване от наклонността сред увеличение на новозаразените и увеличение на приетите в болница с коронавирус пациенти, заключва експертният съвещателен панел на държавното управление. Броят на пациентите с коронавирус за интензивно лекуване е намалял съвсем на половина от началото на януари.

Миналата седмица Белгия разгласи леко облекчение на рестриктивните мерки в страната, което се чака да влезе в действие от петък, макар че и там новозаразените са доста. Баровете и заведенията за хранене ще имат право да работят до среднощ, а залите за спортове на закрито като фитнесте ще отворят още веднъж. Не се чака сегашната вълна на Омикрон да доближи своя връх през идващите две седмици, само че хоспитализациите се движат с доста по-бавни темпове и броят на пациентите за интензивно лекуване понижава.

Във вторник Франция регистрира нов дневен връх от 501 635 нови случая, само че и там, макар че броят на хоспитализациите се е нараснал, единствено към половината от пациентите са в интензивно поделение спрямо предходните талази, а броят им върви надолу от 12 януари. Здравният министър Оливие Веран сподели, че пикът на актуалната вълна от ковид ще бъде доближат през идващите няколко дни, до момента в който министър-председателят Жан Кастекс разгласи график за унищожаване на рестриктивните мерки, който влиза в действие от 2 февруари. Кастекс заяви, че имунизационният пропуск във Франция, който се изисква за влизане в заведения за хранене, кина и други публични места, ще разреши да се отстранен рестриктивните мерки за броя на феновете в концертни зали, на спортни и други събития, като хоум офисът също към този момент не е наложителен за доста чиновници, а маските за лице не са нужни навън.

Някои страни обаче към момента не са подготвени да облекчат рестриктивните мерки. В сряда министърът на опазването на здравето на Швеция Лена Халенгрен удължи рестриктивните мерки с още две седмици заради ''изключително високото равнище на разпространение'' на болестта.

В Германия, която в сряда регистрира нов дневен връх от 164 000 инфекции, депутатите се готвят да обсъдят предложенията за наложителна имунизация. Около 74% от популацията към този момент има най-малко една доза, което е по-малко, в сравнение с във Франция, Италия или Испания, само че държавното управление е разграничено по отношение на опцията за въвеждане на наложителна ваксина. Опциите включват условие всички възрастни поданици да бъдат имунизирани против Covid-19, единствено тези над 50-годишна възраст или да се вкара наложителна консултация за неимунизираните.

Директорът на СЗО за Европа, Ханс Клуге, сподели в неделя, че е напълно правдоподобно да се заключи, че районът се движи към завършек на пандемията и че до март с Омикрон може да са се заразили 60% от жителите на континента. След като настоящият пик на новозаразени завърши, имунитетът, добит от заразяване или имунизация, би трябвало да продължи седмици и даже месеци, сподели Клуге пред Агенция Франс Прес, добавяйки, че Covid-19 може да се върне в края на годината, само че не безусловно като пандемия. Той обаче сподели, че е рано да се вършат сходни прогнози, защото вирусът ни е изненадвал доста пъти.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР