СЗО мобилизира 13 млрд. долара срещу заразатаТуберкулозата остава най-смъртоносната болест

...
СЗО мобилизира 13 млрд. долара срещу заразатаТуберкулозата остава най-смъртоносната болест
Коментари Харесай

Туберкулозата е убила 1,6 млн. души

СЗО активизира 13 милиарда $ против болестта


Туберкулозата остава най-смъртоносната болест в света и единствено за 2017 година болестта е лишила живота на 1,6 млн. души. Тези данни бяха оповестени в границите на общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк пред международните водачи. 40 млн. ще се нуждаят от лекуване на туберкулоза до края на 2022 година, а Световната здравна организация (СЗО) се ангажира да работи в партньорство с всяка страна, която има нужда от профилактика на болестта, означи генералният шеф Тедрос Гейбрейесус.

Държавните и държавни ръководители, взели участие в първата среща на високо ниво на Организация на обединените нации по въпросите на туберкулозата, се съгласиха да активизират 13 милиарда $ годишно до 2022 година за използване на предварителната защита против туберкулозата. Други 2 милиарда $ ще бъдат заделени за проучвания.

Експертите признават, че актуалният ритъм на прогрес на болестта заплашва вероятностите за реализиране на световните цели за преустановяване на туберкулозата. Днес туберкулозата остава най-смъртоносната инфекциозна болест в света: през 2017 година тя е умъртвила 1,6 милиона души, в това число 300 000 души с ХИВ. Пак през предходната година 10 милиона души са се разболели от туберкулоза, излиза наяве от данните на СЗО, изнесени пред международните водачи.

За трети път през 2018 година тази седмица в България се организираха безвъзмездни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата по стратегия “Подобряване на устойчивостта на Националната стратегия по туберкулоза ” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария.

През месеците март и юни 2018 година общо интервюирани за туберкулоза у нас са 6 489 лица. На 3 296 лица в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 71 лица с туберкулоза и 229 лица с латентна туберкулозна зараза, на които е стартирано лекуване, означиха по време на осведомителната акция от министерството на опазването на здравето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР