Сякаш мина цяла вечност, откакто гръмна новината, че огромно количество

...
Сякаш мина цяла вечност, откакто гръмна новината, че огромно количество
Коментари Харесай

Сметката, моля!

Сякаш мина цяла безкрайност, откогато гръмна новината, че голямо количество данни е изтекло от Национална агенция за приходите. Лични данни. Данни на горе-долу всички данъкоплатци в България. А беше единствено 15 юли, когато се разбра – преди две седмици.
В края на втората от тези две чудни седмици държата се сети да почне да повтаря все по-усилено по какъв начин няма ужасно. Кофти станало, но не чак толкоз. Може някой пакостник да понаучи нещо за вас, само че не толкоз елементарно – данните са сурови, работни. И към този момент съветът на Национална агенция за приходите поради цялата работа е да си сменим паролата на пощата – в случай че употребяваме личен идентификационен код (ПИК).
Звучи много подозрително успокоително. Даже безочливо. Защото в случай че не е толкоз елементарно да се възползва човек от тези данни, тогава каква е тази суматоха? А в случай че въпреки всичко може, тогава какво прави страната? Ами в случай че могат единствено хора, които са на по-високо равнище в интелектуалната стълбица – тогава дали не е още по-страшно? Умните хора, като решат да газят лука, го газят с надалеч по-мащабни последници от по-малко умните...
Извън заплахата, в цялата работа най-нагло звучи това, че Национална агенция за приходите ще заплати бъдещата санкция за етикета „ държавен заплес номер 1 “ с пари на данъкоплатците. С наши пари, бе! На тези, на които им отмъкнаха данни. От тези, които не можаха да ги опазят. Хем окрадени, хем си плащаме още един път, че ни окрадаха?!?!?!
В края на юни, до момента в който приказвах с юрист Николай Хаджигенов по какъв начин сътрудника Димитър Стоянов от " Биволъ " ще съди страната поради непозволен арест, стана дума тъкмо за отговорността на служителите. В България такава няма – няма персонална, чиновническа отговорност. Няма " ти го направи, теб наказваме ". Има единствено: " За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен. За всички чиновници от най-ниското до най-високото равнище ще бъдат планувани санкции ". Това, последното, е по Томислав Дончев. По закон и съд персонална чиновническа отговорност няма. Защото в случай че имаше, пандизите щяха да се изравнят с размера на запълнената информация, източена от Национална агенция за приходите.
Г-н Дончев, по кое време ще стане тази работа?! Поименно ще ги обявите ли отговорните? Глоби ли единствено ще има? А за какво да не платят тези, отговорните, санкцията към Национална агенция за приходите? Въпроси, въпроси – приказваме си по този начин, да си чешем езиците. И до момента в който го вършим, продължаваме да плащаме. Явно толкоз си можем, откакто още не сме поискали сметката.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР