Свят Зоран Заев: Балканите вече не са бурето с барут

...
Свят Зоран Заев: Балканите вече не са бурето с барут
Коментари Харесай

Зоран Заев: Балканите вече не са бурето с барут

Свят Зоран Заев: Балканите към този момент не са бурето с барут " Балканите станаха европейски. Македония даде образец за това с договорите си с България и Гърция ", съобщи в изявление министър председателят на Северна Македония 23 юли 2019, 13:19 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Зоран Заев: Балканите към този момент не са бурето с барут
Зоран Заев: Балканите към този момент не са бурето с барут
 Руски военни самолети над Южна Корея
Руски военни самолети над Южна Корея
 Възстановиха лиценза на Кобрата
Възстановиха лиценза на Кобрата
 „ Катимерини ”: Путин пратил на Ердоган спецназ в разгара на преврата
„ Катимерини ”: Путин пратил на Ердоган спецназ в разгара на преврата
 Голямото закононарушение, върху което са учредени Съединени американски щати
Голямото закононарушение, върху което са учредени Съединени американски щати
 Зоран Заев: Присвоявахме непозната история
Зоран Заев: Присвоявахме непозната история
 Заловиха българи в Италия след гонка с хеликоптер
Заловиха българи в Италия след гонка с хеликоптер
 Виетнамски възпитаници рискуват живота си, с цел да вървят на учебно заведение
Виетнамски възпитаници рискуват живота си, с цел да вървят на учебно заведение

иналото на Балканите е посочило какво значи смяна на границите – гибел, заличаване и бежанци. Нашият район е нов и той към този момент не е бурето с барут.

"Балканите станаха европейски. Всички би трябвало да намерят позитивно решение на проблемите. Македония даде образец за това с договорите си с България и Гърция, с които откри това позитивно решение. Вярвам, че и останалите страни би трябвало да се движат в тази посока ". Това съобщи в изявление за БГНЕС македонският министър председател Зоран Заев.

Македония поддържа решение, което ще построи другарство и дълготраен мир, което би осигурило по-голямо районно съдействие и интеграция на целия район в Европейски Съюз. "Това е решение, което ще даде сигурност и на албанците, и на сърбите, както и на всички останали нации, които живеят на Балканите ", акцентира Заев.

Историческите обстоятелства по отношение на общата ни история са ясни. От това няма тичане. Комисията би трябвало да си свърши работата. Тя бе окуражена от мен и Борисов. Този път ще построим дефинитивно Коридор №8. Българската православна черква изигра историческа роля за Македонската православна черква, сподели още Заев.



Договорът за другарство на 2 години

Македонският министър председател уточни, че през последните две години след подписването на Договора за другарство и добросъседство доста неща са се трансформирали в позитивна посока. За един доста къс интервал е реализирано толкоз доста.

"България може доста да ни помогне в процеса на евроинтеграция и България доста ни оказва помощ. Тя беше първа, която се бореше в Европейската комисия, с цел да получим дата за започване на договаряния. България показа целия си опит, който има в процеса на договарянията за присъединение. Тя беше една от първите страни, които ратифицираха нашия контракт за участие в НАТО. България сподели своето другарство. Вярвам, че и ние демонстрираме същото ", акцентира Зоран Заев.

В същото време той се спря и на системата, която беше основана след 1945 година и тровеше в продължение на десетилетия двустранните връзки. "В двете страни има структури, които не се радват на протичащото се, те са част от предишното, също по този начин има и структури, които са насочени по- на изток. Знам това ", предизвести македонският министър председател.

За последните две години имаме сериозен прогрес в комерсиалния стокообмен и културната сфера. За първите 10 месеца на 2018 година двустранната търговия е повишена с 16,95% по отношение на 2017 година "Това е огромен % и приказва за опциите, които сме основали за икономическо съдействие ", уточни Заев.

Той означи, че продължава и културния продан – български театрални постановки се слагат в Македония, и противоположното - македонски в пет шест града на България. Роля за доближаването сред двата народа имат и концертите.

Коридор №8 е необратим

Зоран Заев е уверен, че Коридор №8 е необратим. По него македонската страна работи доста интензивно. На първо място за построяването на железопътна линия от Куманово до българската граница. Тя би трябвало да бъде пусната в употреба най-късно през 2025 година

"Македония обезпечи 580 милиона евро за построяването на железопътната линия от Куманово до българската граница. С това ще имаме приключена железопътна линия от Скопие до София. Срокът да бъде пусната в употреба е най-късно до 2025 година Първата фаза към този момент се построява интензивно. В момента пристъпваме към реализацията на втората фаза, за която имаме грант от 68,7 милиона евро, провиснал от "Уестърн Болкън инвестмънт фонд "... Третата фаза е най-голяма и е на стойност 405 милиона евро. Тук имаме 60 милиона евро грант от ИПА и заем от 345 милиона евро. Направихме профсъюз сред две банки Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Това са големи пари за Македония ", сподели Заев.

Той добави, че редом с това се построява високоскоростен път от Куманово до българската граница, който ще бъде издигнат до две години и към този момент няма да ни се постанова да пътуваме по пътища с дупки, когато желаеме да посетим София или Скопие.



За общата история

Зоран Заев уточни, че комисията по историческите въпроси е основана, с цел да надгради другарството сред двата народа. Той дружно с българския министър председател Бойко Борисов са окуражили историците.

"Самата комисия към този момент реализира единодушие за някои значими исторически персони – Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум, Свети Климент, цар Самуил. Ние направихме Договора, построяваме другарство, съдействие и добросъседство. В един подобен подтекст комисиите би трябвало единствено да надградят това “, сподели македонският министър председател, който е уверен, че комисията ще реализира резултати през септември по настоящите въпроси.

БПЦ с безценен принос

Българската православна черква направи смели стъпки във връзка с нашата Македонска православна черква – Охридска архиепископия, съобщи Заев. Той уточни, че български владици посещават македонските църкви, а македонски – българските.

"Нашите жители, които са вярващи, като видят, че те си сътрудничат добре, ще поддържат това другарство ", съобщи Заев и още веднъж акцентира, че Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, с цел да подкрепи процеса на приемане на автокефалност от МПЦ.

Заев е уверен, че Македония като суверенна страна има право на независима и самостоятелна черква.

Бъдещето на Преспанския контракт

Зоран Заев оцени като позитивни първите сигнали, които пристигнаха от новоизбрания гръцки министър председател Кириакос Мицотакис.

"Когато договорът се ратифицираше, той съобщи, че е срещу него, само че в случай че гръцкият парламент го ратифицира, това е интернационална ратификация и би трябвало да гледаме напред. Вярвам, че колкото повече минава времето, договорът ще даде позитивни придобивки и за Македония, и за Гърция “, безапелационен е македонският министър-председател.

Случаят Камчев

Бойко Борисов по никакъв метод не ми се е обаждал за македонския предприемач Орце Камчев, който е разследван. Той не би си разрешил сходно нещо, тъй като той е европейски министър председател и зачита върховенството на закона, заяви Заев.

"Ние сме европейска страна и желаеме да приказваме за бъдещето и да вършим съвременна политика. Това е политиката, която вършат Макрон и Меркел, политика, насочена към бъдещето, която дава вероятности на младежите “, съобщи в умозаключение македонският министър председател Зоран Заев.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Зоран Заев
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР