Свят Вучич иска Малък Шенген, в Косово сочат към Путин

...
Свят Вучич иска Малък Шенген, в Косово сочат към Путин
Коментари Харесай

Вучич иска Малък Шенген, в Косово сочат към Путин

Свят Вучич желае „ Малък Шенген ”, в Косово сочат към Путин За изказванията на Черна гора, че към този момент имат „ връзки ” в района, Вучич сподели, че не са се свързвали със Сърбия  Николай Киров 13 ноември 2019, 20:07  Вучич желае „ Малък Шенген ”, в Косово сочат към Путин
Вучич желае „ Малък Шенген ”, в Косово сочат към Путин
 Тези открития трансформират всичко, което знаем за световното стопляне
Тези открития трансформират всичко, което знаем за световното стопляне
 Той е талант, най-младият висшист в света и е на 9 години
Той е талант, най-младият висшист в света и е на 9 години
 Мистерия: хиляди мъртви птици край езеро
Мистерия: хиляди мъртви птици край езеро
 Арктически мраз скова Съединени американски щати
Арктически мраз скова Съединени американски щати
 Моралес си потегли, Боливия с нов президент
Моралес си потегли, Боливия с нов президент
 Арестуваха създателя на Цирк дю Солей за развъждане на канабис
Арестуваха създателя на Цирк дю Солей за развъждане на канабис
 Бурята
Бурята " Виктория " удари Гърция, две жертви във Венеция

ръбският президент Александър Вучич разгласи в Париж, че самодейността „ Малък Шенген” заслужава внимание, акцентирайки, че нейното използване ще спести на страните от Западните Балкани общо 3,5 милиарда евро, съгласно оценка на Световната банка.

„ Екстремистите и албански, и сръбски, наскърбяват всичко, което сплотява хората, недоволстват за всичко, което носи мир, непоклатимост и развиване. Те биха желали да се насладят на застоя и неналичието на напредък”, сподели Вучич и изрази страдание за обстоятелството, че е много мъчно да се приказва с хора без визия за бъдещето.

Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз

Той означи, че другото, което е значимо за самодейността, е дали всички участващи страни ще могат да устоят на този напън.

За изказванията на Черна гора, че към този момент имат „ връзки” в района, той сподели, че не са се свързвали със Сърбия.

„ Вие не сте се „ свързали” с нас. Може би с друга страна от Западните Балкани, само че не и със Сърбия. Ние нямаме скоростни линии за камионите, тъй че те би трябвало да чакат 100 часа, с цел да прекосят границата. И аз ще ви припомня, че Световната банка пресметна, че страните от Западните Балкани ще спестят 3,5 милиарда евро в случай че могат да приложат самодейността и тя да влезе в сила”, съобщи Вучич.

„ Как планираме да създадем „ Велика Албания”? Като създадем повече линии по които да минават нашите камиони, като пътуваме единствено с персонална карта и като нямаме потребност от специфични разрешителни за работа?”, попита сръбският водач.

Той също така изрази мнение, че това е добър метод сръбската стопанска система да пораства.

Словения пък разгласи, че поддържа съдействието на балканските страни и концепцията за „ Малък Шенген”.

Според словенският външен министър Миро Церар, „ Словения също по този начин има интерес от сходна инициатива”.

"Но ключът към по-доброто съдействие и триумф в тези страни в бъдеще ще бъде влизането им в Европейски Съюз ", сподели Церар, като повтори формалната позиция на Словения по отношение на разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани.

„ Колкото по-добре си сътрудничат тези страни, толкоз по-стабилен е районът... колкото повече сигурност, толкоз повече благоприятни условия за словенските компании и туристическия продан в двете направления,” сподели външният министър.

Но той акцентира, че самите страни не могат да реализират същите резултати, както биха имали „ в синергия с ЕС”.

Как Западът тласка Балканите в непознати ръце

В Косово и Черна гора обаче изобщо не са удовлетворени от концепцията за ново обединяване на Западните Балкани.

Ръководителят на косовското придвижване „ Самоопределение” внезапно разкритикува Албания и премиера Еди Рама поради присъединяване му в тройната среща в Охрид с водачите на Сърбия и Македония, на която беше разисквано основаването на „ Малък Шенген”.

Курти сподели, че албанският министър председател е трябвало да изчака образуването на ново държавно управление в Прищина, което „ Самоопределение” евентуално ще оглави.

Той добави, че планът, стартиран в Нови Сад и удължен в Охрид, е освен припрян и неверен, само че и че Албания е трябвало да го стартира с Прищина, а не с Белград.

„ Нови Сад и Охрид бяха неточност. Не се стартира със Сърбия. Започва се с контракт сред Албания и Косово, продължава се с контракт с Хърватия и България, и по-късно със Сараево, Подгорица и Скопие, а в последна сметка и с Белград”, сподели Курти.

По думите му, Сърбия би трябвало да бъде в дъното на листата, защото не съжалява за „ закононарушения, осъществени с Москва и Путин”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР