Свят В Сирия риск от открита война с Турция В

...
Свят В Сирия риск от открита война с Турция В
Коментари Харесай

В Сирия риск от открита война с Турция

Свят В Сирия риск от открита война с Турция В Сирия - филантропична злополука и риск от открита война сред Турция и Асад, разяснява Руслан Трад за Vesti.bg  Руслан Трад 11 февруари 2020, 21:19  Европейска комисия чака старт на договарянията с Македония и Албания през март
Европейска комисия чака старт на договарянията с Македония и Албания през март
 Бурята
Бурята " Сиара " вилнее из Европа, жертвите са най-малко шест (+ВИДЕО)
 Уволнения в Китай, откакто над 1000 души починаха от вируса
Уволнения в Китай, откакто над 1000 души починаха от вируса
 Съединени американски щати взривиха индианско гробище за стената на Тръмп
Съединени американски щати взривиха индианско гробище за стената на Тръмп
 Шотландия подхваща стъпки към самостоятелност
Шотландия подхваща стъпки към самостоятелност
 Мощни стихии убиха човек в Швеция, предизвикаха вреди в Чехия, Полша и Литва
Мощни стихии убиха човек в Швеция, предизвикаха вреди в Чехия, Полша и Литва
 Почина брачната половинка на Николай Гяуров, Мирела Френи
Почина брачната половинка на Николай Гяуров, Мирела Френи
 Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай
Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай

ирийското държавно управление и Турция се доближават от ден на ден към открит боен конфликт, откакто през последните два дни няколко пъти размениха гибелен обстрел с артилерия в провинция Идлиб, където силите на Асад организират военна атака против бунтовническите фракции. Договорените в Астана и Сочи през 2018 и 2019 съглашения сред Москва и Анкара, които се явяват гаранти в Северна Сирия, се пропукват от ден на ден и опасността за появяването на дипломатическа, военна и филантропична рецесия, е действителна.

Ескалация на терен е забележима. За по-малко от денонощие, петима турски бойци бяха убити при артилерийски обстрел на силите на Асад върху базата край Тафтаназ, където са настанени само турски сили. Атаката идва по-малко от седмица след друго сходно нахлуване в Идлиб, предизвикало гибелта на осем турски бойци. Турският отговор не закъсня и бяха осъществени офанзиви по редица цели, свързани със сирийските държавни сили, като съгласно турското министерство на защитата, са обстреляни 115 цели, от които 101 са унищожени. За последните два дни бяха свалени и два сирийски хеликоптери, извършващи удари по размирен селища южно от град Идлиб. Междувременно боевете продължава в две сирийски провинции – Идлиб и Алепо – където се оспорва контролът върху значимите пътни артерии, автомагистралите М4 и М5.

Дали Анкара не отиде прекомерно надалеч в Сирия

Смъртта на турските бойци се случи тъкмо, когато в Анкара дойде съветска делегация, натоварена с провеждането на договаряния по какъв начин да бъде спряна ескалацията, провокирана от стартирането на офанзивата на силите на Асад в Идлиб, което е нарушаване на споразуменията в Сочи за определяне на зона към Идлиб. Самите офанзиви върху турските сили пристигна след решението на турският президент Реджеп Ердоган да изпрати огромни военни подкрепления в Северозападна Сирия, които да забавят напредването на Асад, сложило под блокада намиращите се в региона турски военни постове. Турция има спомагателни страхове, че офанзивата на Асад провокира голяма бежанска вълна, отправила се към границите й, до момента в който в самата Турция към този момент има близо 4 милиона сирийци.

LIVE: Opposition fighters have shot down a Syrian government helicopter in Idlib. The pilot was killed in the crash.

For more on Idlib, click here: https://t.co/0dTUwsaB3f pic.twitter.com/wbh9pcoNAo
— Al Jazeera News (@AJENews) February 11, 2020
Въпреки че през последните дни турската войска изпрати стотици бойци и военна техника – единствено един от конвоите се състои от 330 единици – сирийските държавни елементи и съюзническите им сили усилиха натиска и бомбардировките по военни и цивилни обекти. Първата офанзива беше на 3 февруари, когато обстрел от силите на Асад наоколо до град Саракеб аргументи гибелта на седем турски бойци и граждански чиновник в турската войска. След нападението, Ердоган съобщи, че страната му е дала отговор с въздушен и артилерийски обстрел.

В понеделник, сирийските държавни сили направиха натоварен обстрел по турска позиция към Тафтаназ, убивайки петима турски бойци. Междувременно, силите на Асад продължиха офанзивите си по размирен селища, което също съставлява удар по имиджа на Турция, защото Анкара се счита за съществена мощ в региона.

В Сирия:огън сред Турция и Асад, нова бежанска вълна

През последната година сирийската войска извърши многочислени опити да завземе Идлиб, само че тя или бяха отблъсквани от бунтовниците, или блокирани от турско-руските договаряния за прекъсване на огъня. През януари имаше реализиране на следващо съглашение, само че то беше нарушено и сега силите на Асад не са възпирани от никое дипломатическо затруднение. Преговорите сред Русия и Турция не престават към този момент няколко дни, само че без триумф да спрат насилието. Нещо повече, наподобява Москва има желание да поддържа силите на Асад, макар диалозите за помирение и това не убягва на Анкара. За Кремъл е значимо силите на Асад да смажат допустимо по-бързо бунтовническите региони в Северна Сирия, с цел да могат да бъдат пренасочени старания към омиротворяването на Южна Сирия, където още веднъж се надигат опозиционни придвижвания, а също и към Източна Сирия, която е под контрола на Съединени американски щати и кюрдските сили. Ето за какво руснаците не могат да си разрешат продължителна ескалация в Северна Сирия, а още по-малко регионът да остане в ръцете на бунтовниците.

Сраженията обаче съживяват страховете от филантропична злополука, която може да доближи до европейските граници, в случай че офанзивата на Асад продължи дълго. От началото на декември 2019 над 700 000 души в Идлиб са разселени, с което бежанците по турската граница, избягали от насилието през последната половин година, доближиха един милион души. Турската граница остава затворена, само че проблемите на бежанците не се лимитират дотук. Хуманитарни групи алармират за липса на медикаменти и чиста вода, като стотици хиляди се намират в спонтанни лагери. Тези лагери постоянно са наводнявани от началото на зимата, а температурите паднаха внезапно. Най-големи са опасенията за многочислените деца, останали без леговище. Спорадичните офанзиви съставляват също проблем, като през последните няколко дни въздушни удари поразиха бежански колони и един лагер в Идлиб.

Why is Idlib back in the news?@BBCPaulAdams provides an update on the situation in Syriahttps://t.co/IVX0UN7jcv pic.twitter.com/JQ6p6uoiJQ
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 11, 2020
Международната общественост към този момент остава лимитирана в изказвания, изразяващи угриженост за обстановката в Сирия. Съединени американски щати намерено застанаха зад Турция в размяната на огън със силите на Асад, а НАТО упрекна Русия в провокиране на ескалация. Очакват се нови дипломатически срещи, само че наблюдаващите не са оптимисти. Междувременно, няма сигнали, че ескалацията ще спре. Във вторник беше свален сирийски хеликоптер, най-вероятно от турските сили. Бунтовниците отвориха фронт в региона на стратегическия град Найраб, а сирийските държавни сили напредват в провинция Алепо благодарение на про-ирански милиции. Нито Турция, нито Русия настояват, че желаят да има военни дейности, само че ползите им от ден на ден се сблъскват едни с други. Силите на Асад е доста евентуално да продължат натиска си в Идлиб, а с това и предизвикването на още по-голяма бежанска вълна.

В самата Турция обаче има и политици, които се пробват да се възползват от ескалацията на напрежението със Сирия.

Девлет Бахчели, водачът на Партията на националистическото придвижване, която е по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция в Анкара, непосредствено съобщи, че дипломатическите старания за превъзмогване на рецесията са безсмислени.

„ Без свалянето на Башар Асад не може да бъде обезпечена непоклатимост нито в Сирия, нито в Турция. Турският народ би трябвало да възнамерява вероятната интервенция за нахлуване в Сирия чак до слагане под надзор на Дамаск. Насилниците би трябвало да бъдат унищожени “, прикани Бахчели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР