Свят Убийството на водещ изследовател разтресе Ирак и предизвика реакция

...
Свят Убийството на водещ изследовател разтресе Ирак и предизвика реакция
Коментари Харесай

Убийството на водещ изследовател разтресе Ирак и предизвика реакция от САЩ

Свят Убийството на водещ откривател разтресе Ирак и провокира реакция от Съединени американски щати Хишам ал Хашими е бил измежду водещите специалисти по джихадистки организации и по-специално „ Ислямска страна “, написа Руслан Трад в коментар за Vesti.bg  Руслан Трад 7 юли 2020, 14:02  Убийството на водещ откривател разтресе Ирак и провокира реакция от Съединени американски щати Източник: iStock Photos/Getty Images
бийството на един от водещите международни специалисти по сигурност сподели в какъв брой дълбока рецесия се намира Ирак сега. Хишам ал Хашими беше погубен пред дома си в Багдад в нощта на 6 против 7 юли.

Близо два часа негови другари и сътрудници, както в родината му, по този начин и отвън нея, се питаха дали новината е същинска, до момента в който формалните иракски медии не я потвърдиха.

Смъртта на Ал Хашими е сериозен удар по държавното управление в Ирак, по проучванията на групировки като „ Ислямска страна “ – тематика, по която той беше водещ специалист – само че и по анти-иранските кръгове, защото Ал Хашими беше открит критик на въздействието на Техеран в Ирак.

"В огъня ": ИДИЛ скри мини в къщите ни, в нивите ни, даже в играчките на децата

Видео, запечатало убийството на Ал Хашими беше бързо публикувано по арабските малките екрани и онлайн. Кадрите от улични камери демонстрират нападателите, които чакат пред дома му и които след това стрелят непосредствено в колата му, до момента в който той е вътре. Никоя група не пое незабавно отговорност, само че новината за убийството му беше посрещната възторжено както измежду последователи на „ Ислямска страна “, по този начин и в групите със симпатизанти на про-иранските милиции в Ирак. Не дълго след убийството, иракски и непознати анализатори показаха обстоятелствата към нападението. Те демонстрират, че доста евентуално зад стрелбата да стоят или последователи на про-иранските милиции, или непосредствено някоя от тези групи.

Gunmen in #Iraq assassinated an analyst and expert on armed groups #HishamalHashimi. Lately, he feared for his life that #Iran backed groups would kill him. https://t.co/vnbhO7qeLQ
— RadioFarda (@RadioFarda_Eng) July 6, 2020
Бежанците: Какво не знаем за тях?

Изследователят беше измежду водещите специалисти по джихадистки организации и по-специално „ Ислямска страна “. Неговите отчети са употребявани необятно както в Ирак, по този начин и на запад, в това число в Международната коалиция против ИД, която Съединени американски щати стартираха преди години с концепцията да изтласкат джихадистите от завзетите от тях територии в Ирак и Сирия. Ал Хашими е считан за съществена фигура в установяване на тактиката на Съединени американски щати и Ирак, а от 2014 е консултант в иракското държавно управление. Въпреки ролята си обаче, той е посрещан гневно от про-иранските милиции поради неговите рецензии за въздействието им върху локалната политика. Така да вземем за пример, единствено час преди убийството му, Ал Хашими гостува в иракска телевизия, в която приказва за иранските милиции. Той също по този начин е получавал постоянни закани от членове на тези групи, в това число на висшестоящи командири в мощната милиция Катаеб Хизбулла като Абу Али ал Аскари.

Израел ускори ударите си по Иран надълбоко в Сирия

Събитията са неприятна вест за новия министър председател на Ирак, Мустафа ал Казими. Той упрекна „ групи, стоящи отвън закона “ за убийството на Ал Хашими, призовавайки да бъдат хванати и съдени причинителите. По-късно, американското посолство в Багдад прикани Казими да направи всичко допустимо за откриване на елементи към нападението. За иракския министър председател обаче нещата не наподобяват толкоз лесни. Ако зад убийството стоят хора, свързани с иранските милиции, както допуснаха редица водещи специалисти, то това може да провокира сериозен трус в Ирак.

Подкрепените от Иран милиции в Ирак, като Катаеб Хизбулла, Асаиб Ахл ал Хак и придвижването „ Бадр “, работят отвън системата на иракската страна. Те са част от така наречен Народно опълчение или Хашд ал Шааби (ХаШ) – военна организация, която номинално е под командването на Ирак, само че де факто е част от иранските структури в Ирак, ръководени от иранската Революционна армия. Основна персона в нея до януари беше военачалник Касим Солеймани, който беше погубен при американски удар в Багдад, дружно с Абу Махди ал Мухандис, един от главните водачи на Хашд ал Шааби. Иранските милиции се простират освен в Ирак, само че и в Сирия, където са главен съдружник на държавното управление на Башар Асад.

Ще свърши ли в миналото „ Войната против терора”

Предишните иракски администрации пробваха, само че без триумф, да лимитират въздействието на милициите. Въпреки че в предишното се борят с американските бойци в Ирак, след 2014 те стават част от обединението против ИД и реномето им доближава нови висоти на публично утвърждение. Премиерът Хайдар ал Абади, който ръководи Ирак от 2014 до 2018, опита да сложи под държавен надзор Хашд ал Шааби, вкарвайки ги в иракската войска с концепцията да ограничи политическите им упоритости. Той изиска милициите да бъдат по-прозрачни по отношение на финансирането си и да разделят политическите от военните си крила. Накрая обаче, подкрепени от Иран политици изтласкаха Ал Абади от сцената и поддържаха Адел Абдул Махди, който стана министър председател в края на 2018.

Той от своя страна усили с 20% държавната помощ за милициите и им разреши да разширят въздействието си – военно и гражданско – в редица стратегически региони, в това число към границата със Сирия. Именно там Иран построи бази, през които прекарва оръжия за Асад и своите съдружници в Ливан. Тези доставки пък са съществена причина за намесата на Израел с въздушни удари в Сирия през последните години.

Точка на шупване бяха избухналите през есента на 2019 всеобщи митинги в Ирак, които бяха посрещнати с потребление на мощ както от държавното управление на Абдул Махди, по този начин и от иранските милиции. В момента, съгласно последните публични изследвания от тази пролет, едвам 15% от иракчаните виждат нещо положително в милициите точно поради ролята им в потушаване на митингите. На този декор пристигна отпред на страната Ал Каземи.

We pay our respects to noted analyst and expert on issues relating to Daesh, Dr @hushamalhashimi
who was murdered in Baghdad on Monday. Our sincere sympathies to his family and friends.
— The Global Coalition (@coalition) July 7, 2020
Въпреки че милициите остават мощни, те пострадаха тежко от края на предходната година, в това число поради гибелта на водача им Абу Махди ал Мухандис при американски удар, погубил и Касим Солеймани. От пролетта насам, държавното управление на Каземи предприе стъпки против ограничението на въздействието на иранските милиции. Новият водач на Революционната армия в Техеран, Исмаил Каани, беше заставен да вади виза при визити в Ирак – нещо немислимо за предшественика му Солеймани.

Бяха осъществени редица удари също по този начин, евентуално с поддръжката на Съединени американски щати, против офиси на Хашд ал Шааби. Последният беше напълно неотдавна и при него иракските сили за сигурност арестуваха дузина членове на милицията Катаеб Хизбулла – една от най-мощните ирански структури в района, стояща зад обстрела на американски бойци в края на 2019, предизвикал гибелта на двама американци и един британец. Те не бяха освободени, макар заканите за потребление на мощ.

На фона на всички тези събития, откривателят Хишам ал Хашими, който единствено в Туитър е следван от близо 160 хиляди души, съобщи че е заплашван от Катаеб Хизбулла поради позициите си. През последния месец той разгласява публикации по тематиката за милициите. Когато бяха осъществени арести на членове на Катаеб Хизбулла, точно Ал Хашими беше измежду първите, споделили детайлна информация за това. Преди да бъде погубен, той работеше върху нови данни, свързани с проучвания на сегашната конструкция на „ Ислямска страна “, основана след убийството на водача им Абу Бакр ал Багдади. Колеги споделят, че тези данни са основополагащи за разбирането на това по какъв начин работи и по какъв начин се развива джихадистката организация.

Иракските политици, които не са свързани с Иран, ще имат тежки дни. За министър председателят Ал Каземи, който пристигна на власт с утвърждението на Техеран, идващите месеци ще са тест за това какъв брой без значение може да работи. Убийството на персона на Ал Хашими е сериозен удар освен за международната изследователска общественост, само че и за иракската държавност и дарба на Багдад да даде отбрана на личните си съветници.

Междувременно, искрите на военния конфликт припламват от ден на ден с всеки минал месец, поради напрежението към Съединени американски щати, Иран, Саудитска Арабия, Израел и спорът в Сирия. Само за седмица бяха провокирани няколко пожари в нуклеарната инфраструктура на Иран, като последният – в централата „ Натанц “ - съгласно Техеран е провокиран след бойкот и заложен гърмеж от израелски шпиони. В този безпорядък неимоверно ще опитат да работят и джихадистите от ИД.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Абитуриенти и чиновници на дискотека в Пловдив с COVID-19 Абитуриенти и чиновници на дискотека в Пловдив с COVID-19  174 нови случаи на COVID-19, 4 души са умряли 174 нови случаи на COVID-19, 4 души са умряли  Тити Папазов е с ковид Тити Папазов е с ковид  Борисов дойде в Спецпрокуратурата Борисов дойде в Спецпрокуратурата  1 Връщат част от ограниченията при над 200 заболели дневно  1 Няма да одобряват нови хора в домовете за възрастни  1 Туристи заобикалят през 4 страни възбраната да влизат в Гърция --> Пaрите ни  Връщат част от ограниченията при над 200 заболели дневно Връщат част от ограниченията при над 200 заболели дневно  Няма да одобряват нови хора в домовете за възрастни Няма да одобряват нови хора в домовете за възрастни  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Мощна стихия удари София, какви са вредите Мощна стихия удари София, какви са вредите  <br> Ананиев: Прехвърляйки 200 заболели дневно ще е сигнал <br>
Ананиев: Прехвърляйки 200 заболели дневно ще е сигнал
 Много домашни рутери са незащитени от хакери Много домашни рутери са незащитени от хакери  <br> Тази фотографка ще ви остави без мирис <br>
Тази фотографка ще ви остави без мирис
Виц на деня Професор изнася лекция в претъпкана зала  Обаче от самото начало си мънка под носа. Един студент се обажда: - Може ли малко по-високо? Преподавателят се… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Мъж се самоуби от обич в центъра на Слънчев бряг Мъж се самоуби от обич в центъра на Слънчев бряг 39-годишният мъж се е самоубил в купето на такси  Учените бият паника за това, което става в Сибир Учените бият паника за това, което става в Сибир „ Тревожното е, че Арктика се затопля по-бързо от останалия свят ”, разяснява Карло Буонтемпо  <p>Малко хора знаят за Мартина Ганчева, че...</p> Мартина Ганчева: Журналистиката беше обич от пръв взор! Какво показа водещата на " Събуди се " по NOVA в изявление за Vesti.bg?  Петиция в Гърция за отваряне на всички гранични пунктове с България Петиция в Гърция за отваряне на всички гранични пунктове с България 22 кмета от Северна Гърция са се подписали в протестната петиция  <p>Тревога заради&nbsp;COVID-19, само че болшинството е срещу стягане на мерките&nbsp;&nbsp;</p> " Галъп ": Тревога в обществото поради COVID-19, само че болшинството е срещу ново стягане на ограниченията С растежа на тестване и на позитивни проби за ковид паниката измежду българите още веднъж стартира да пораства, само че няма влечение за стягане на ограниченията, разясняват от " Галъп интернешънъл "  <p>Върховенство на закона преди&nbsp;достъп до бюджета на ЕС&nbsp;</p> Еврокомисар: Задължително господство на закона преди достъп до бюджета на Европейски Съюз " Спирането на парите е нещо, което не бих желала да виждам, само че би трябвало да имаме в правния си ред някаква гаранция ", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия  Младежи в болница, откакто колата им се прекатурна Младежи в болница, откакто колата им се прекатурна Инцидентът е станал при разклона за село Велчево, Великотърновско  Коронавирусът удари полицията в Пловдив Коронавирусът удари полицията в Пловдив Има и позитивни проби за ковид от личния състав и гости на нощен клуб в града  В Световния ден на шоколада - 4 аргументи да се поглезим без скрупули В Световния ден на шоколада - 4 аргументи да се поглезим без скрупули Какъв шоколад да изберем - черен, млечен или бял?  Организация на обединените нации: Ето какво предизвиква пандемиите и по какъв начин да ги спрем Организация на обединените нации: Ето какво предизвиква пандемиите и по какъв начин да ги спрем Доклад на организацията прави оценка на наклонността на зоонозните болести  Разсейването с телефон – пандемията при злополуките Разсейването с телефон – пандемията при злополуките Кампанията " Да запазим прегръдката жива " инициира предварителна защита на пътнотранспортните катастрофи  Галактиката NGC 7513 " Хъбъл " снима вселена, която се отдалечава с 1564 км/сек За съпоставяне, Земята обикаля към Слънцето с 30 км/сек  Kакво ще се случи с човешкото тяло, в случай че продължим да работим отдалечено 25 години Kакво ще се случи с човешкото тяло, в случай че продължим да работим отдалечено 25 години Британски учени създадоха модел, който демонстрира последствията  <p>Котка умъртви стопанката си с целувка на смъртта</p> Котка умъртви стопанката си с целувка на гибелта Възрастната жена била в кома 9 дни, след което животоподдържащите системи били изключени Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР