Свят Този потресаващ филм разтърси Полша Хората все по-често поставяли

...
Свят Този потресаващ филм разтърси Полша Хората все по-често поставяли
Коментари Харесай

Този потресаващ филм разтърси Полша

Свят Този поразителен филм раздруса Полша Хората все по-често поставяли знак за тъждество сред " свещеник " и " педофил "  Жанета Нейкова 16 май 2019, 11:09
рамките на едвам три дни документалният филм беше гледан от 11 милиона души. При това премиерата на "Само не казвай никому " беше не по кината или по малкия екран, а в Youtube. Финансирането също беше подсигурено през интернет – просто нито една огромна телевизия не се съгласи да го продуцира, споделя Deutsche Welle.

"Мисля, че тъкмо сега има огромна потребност от подобен филм. В медиите все по-често става дума за този проблем, тонът на полемиката последователно се трансформира ", споделя режисьорът Томаш Секиелски. Заедно с брат си Марек, който е продуцент на лентата, Томаш е съумял за пръв път да реализира нещо доста значимо: жертвите на педофилски похищения освен приказват пред камерата, те застават даже очи в очи със своите мъчители. След десетилетия на безмълвие хората, станали жертва на сходни похищения, изнасят пред камерата най-интимни елементи:

"Бях на седем или осем. Те ме опипваха по всякакви места, където не трябва да пипат, по интимни места ", споделя 39-годишната Ана и гледа право в очите своя тогавашен инквизитор. Едва след няколко опита тя най-накрая съумява да назова нещата с същинските им имена.

Documentary on child sex abuse by Catholic priests stirs debate in Poland | DW | 15.05.2019 https://t.co/w6i73Ctg4M
— Catholic Cult News (@news_cult) 16 май 2019 година
"Само не казвай никому "

Свещеникът, който седи до нея, наподобява хем обезпокоен, хем като че ли от дълго време е очаквал този ден на потрес, а и на смирение. С лице, заровено в двете си ръце, той споделя: "Какво ли да върша в този момент? " Казва още, че се разкайва за действията си и постоянно се моли за тези, на които е посягал. Сигурно щял да се опита да компенсира осъщественото, в случай че можел по-рано да срещне Ана. „ Какво, пари ли ми оферирате? " – възкликва възмутено тя. Стореното не може да се заличи с никакви пари.

Вече цяла Полша приказва за този филм. В една страна с 90% практикуващи католици, където думата на свещеника към момента има сериозна тежест, изключително на село, новите разкрития за полови похищения в църквата провокират същинско земетресение. Не единствено поради персоналните истории на жертвите, само че и поради това, че последователно излизат нескрито вътрешните механизми, по които е функционирала системата на безмълвие в църквата: затворени порти, протекция на хипотетични причинители, всеобщо съмнение към жертвите и техните истории. Редом с обособените истории за полови похищения, от които на човек може да му настръхне косата, филмът изважда на бял свят точно и тези механизми.

"Педофилията в църквата постоянно е проблем на системата ", споделя пасторът-йезуит Яцек Прушак в едно изявление. "Не бива нещата да се свеждат единствено до обособените причинители. Те са единствено едната страна на медала. Другата е институцията, която е допускала те да правят това, а от време на време даже ги е оправдавала. " Тъкмо това демонстрира филмът с историята на един свещеник, лежал в пандиза поради полови похищения против деца, само че все пак след това още веднъж получил работа като нравствен овчар на деца и юноши.

"Извинявам се за всяка рана “

Не закъсняха и реакциите на църковното управление. Най-високопоставеният полски католик, архиепископ Войчех Полак незабавно взе отношение. Макар че по време на фотосите и той, и редица други високопоставени духовници отказваха да приказват пред камерата. В формалния си отговор до екипа пишело, че филмът е преднамерен. Веднага след премиерата обаче – завой на 180 градуса. Църковното управление начаса се извини на жертвите, архиепископ Полак даже благодари на създателите на кино лентата за "смелостта " и показва покрусата си. "Голямото страдалчество на жертвите пробужда възприятие на болежка и позор. Благодаря на всички, показали смелостта на приказват за това страдалчество. Извинявам се за всяка рана, нанесена от църковни лица ", съобщи Полак с писмена декларация.



Другояче реагира обаче архиепископът на Гданск Лешек Глодж, един от представителите на ултра-консервативното крило в полската черква. Пред една кореспондентка той съобщи, че имал по-важни работи от това да гледа някакви "евтинии ".

Няколко опозиционни партии към този момент упорстват за основаването на разширена анкетна комисия, в която да влязат и представители на жертвите. Издигат се претенции за достъп до църковния списък. Дори най-голямата опозиционна партия, "Гражданската платформа ", която постоянно се е стремяла да поддържа положителни връзки с църквата, в този момент внимателно застава на отдалеченост. Нейният водач Гжегож Схетина споделя: "Борбата против педофилията не е битка против църквата. Тя е битка в отбрана на децата. И никой няма да ни спре. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР