Свят Той е български ром. И преподава български език в

...
Свят Той е български ром. И преподава български език в
Коментари Харесай

Той е български ром. И преподава български език в Кобленц

Свят Той е български ром. И преподава български език в Кобленц Запознайте се с доктор Русин Коцев, израснал във Видин, а през днешния ден живее в Германия  Василена Василева 9 април 2020, 15:59  Климатичните промени може да заглушат песента на славея
Климатичните промени може да заглушат песента на славея
 Атака с нож във Франция, има жертви и ранени
Атака с нож във Франция, има жертви и ранени

" Токио 1940 година ": Олимпиадата, която не се организира в никакъв случай
 Цената на нефта от марка WTI падна под $20
Цената на нефта от марка WTI падна под $20
 Мощен трус от 7,8 по Рихтер раздруса Курилските острови
Мощен трус от 7,8 по Рихтер раздруса Курилските острови
 Добра вест от Китай за ковид
Добра вест от Китай за ковид
 Силно земетресение в Хърватия, има ранени
Силно земетресение в Хърватия, има ранени
 Силно земетресение раздруса Гърция
Силно земетресение раздруса Гърция

апознайте се с доктор Русин Коцев. Той е ром и има докторска купа по актуален български език. Израснал е във Видин, а през днешния ден живее в Германия. От две години насам преподава български език в две учебни заведения в Кобленц. Повечето от българските възпитаници там са роми - като самия него.

Русин Коцев е на 34 години. Живее в Германия от 2017 година Напуснал е България по стопански аргументи.

У нас е преподавал във Великотърновския университет, има докторска степен по актуален български език. Щастлив е, че в Германия може да работи по специалността си, без значение, че против него има деца, а не студенти.

"Първата година не преподавах български език, а просто бях медиатор сред управлението на учебното заведение и родителите, защото имаше езикова преграда ", споделя пред "Дойче веле " доктор Коцев.

Повечето български възпитаници в ОУ "Гьоте " са пристигнали в Германия преди няколко години. За тях връзката с господин Коцев в изключително значима.

През последните 5 години броят на българските възпитаници в това учебно заведение доста се е нараснал. Днес близо 8% от децата са от България. Това е огромно предизвикателство за учебното управление, а доктор Коцев оказва помощ с каквото може.

Русин постоянно разисква и достиженията на своите възпитаници с шефа.

"Струва ми се, че той е човек, който се интересува освен от своето лично състояние, той се занимава с проблемите на българската общественост в Кобленц и е постоянно подготвен да оказва помощ ", споделя шефът на гимназията Ралф Маренбах.

Двамата постоянно вземат участие в кръгли маси за проблемите на българските възпитаници в Кобленц и дружно с специалисти търсят решение.

"Българите в Кобленц се оправят много сполучливо. Стараят се извънредно доста и поставят доста старания децата им да са по-добре, тъй като знаят какво ги чака децата им в България ", изяснява доктор Коцев.

Той също желае децата му да израстнат в Германия. Женен е неотдавна и със брачната половинка му се надяват скоро да имат деца.

"В Германия несъмнено има разлика сред това да си ром тук и да си ром в България. Тук хората те правят оценка по качествата ти ", безапелационен е доктор Коцев.

В Германия му харесват реда и дисциплината.

"В България като че ли сме научени да си затваряме очите хем пред несправедливостите, хем пред хората в потребност. Тук не е по този начин, в случай че има неправда, никой не се тормози да я уточни, да ти направи забележка ", показва доктор Коцев.

С поддръжката на брачната половинка си доктор Коцев желае да продължи да "събаря стени " и да помогне на българите да се сближат с локалните хора в Кобленц. Най-голямата му фантазия е да сътвори германо-български интеграционен център, където хората от двете страни да имат опцията да се опознаят.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР