Свят Това е най-тежката криза от Втората световна война насам

...
Свят Това е най-тежката криза от Втората световна война насам
Коментари Харесай

"Това е най-тежката криза от Втората световна война насам"

Свят " Това е най-тежката рецесия от Втората международна война насам " Американската фантазия се трансформира в призрачен сън. Безрeдиците след гибелта на Джордж Флойд и пандемията изваждат на показ дълбокото обществено неравноправие в Съединени американски щати 4 юни 2020, 19:48  Джордж Флойд е бил инфектиран с ковид, разкрива аутопсията
Джордж Флойд е бил инфектиран с ковид, разкрива аутопсията
 40 години затвор може да получи служителят на реда, умъртвил Джордж Флойд
40 години затвор може да получи служителят на реда, умъртвил Джордж Флойд
 Politico: Конте гневен от решението на европейски страни да не отворят границите си за Италия
Politico: Конте гневен от решението на европейски страни да не отворят границите си за Италия
 Пентагонът се разгласи срещу потребление на армията против митингите
Пентагонът се разгласи срещу потребление на армията против митингите
 Трима служители на реда с български генезис са потърпевши по време на безредиците в Съединени американски щати
Трима служители на реда с български генезис са потърпевши по време на безредиците в Съединени американски щати
 Расисти ли са служителите на реда в Съединени американски щати?
Расисти ли са служителите на реда в Съединени американски щати?
 Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени бойци
Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени бойци
 Иран към Съединени американски щати: Спрете насилието против личния си народ
Иран към Съединени американски щати: Спрете насилието против личния си народ

АЩ затъват във вълна от принуждение. От Калифорния до Ню Йорк, от Минеаполис до Тексас: през последните дни в над 75 града имаше тежки безредици и конфликти. В Ню Йорк видяхме подпалени полицейски коли, в Лос Анджелис и на други места - плячкосани магазини. "Това към този момент не са митинги. Това е опустошение ", възкликна кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети, представен от "Дойче веле ".

Джордж Флойд е бил инфектиран с ковид, разкрива аутопсията

Безредиците бяха подбудени от насилствената гибел на Джордж Флойд - 46-годишен мъж от афроамерикански генезис, който издъхна откакто служител на реда притискаше гърлото му с коляно в продължение на 8 минути. Поредният случай на полицейско принуждение по отношение на тъмнокожи в Съединени американски щати. "Не мога да вдишвам " - последните думи, изречени от поваления на земята Флойд, се трансфораха в девиз на митингите в цялата страна. Протести, каквито Америка не беше виждала от десетилетия. Мъката и възмущението прераснаха в яд и принуждение.

Хиляди стачкуваха в Париж с крясъци "всички ненавиждат полицията "

Много американци са на ръба на отчаянието

Трагичната гибел на Флойд подхранва дебата за общественото разделяне в Съединени американски щати. А сегашната рецесия от ковид работи като катализатор на процеса, защото показва по-ясно от когато и да било неравенството в американското общество. Защото най-уязвими на вируса са тези, които преди началото на пандемията са нямали порядъчна работа, прилична здравна осигуровка и спестени пари.

"Екзекутираха брат ми измежду бял ден ": Гневът след гибелта на Джордж Флойд

В най-голяма степен това се отнася за тъмнокожите и за хората от латиноамерикански генезис. При тях броят на инфектираните и умрелите е по-висок. Но не е единствено това. Много от тях са елементарни служащи. И в тази група от обществото бяха регистрирани най-вече загуби на работни места. Мнозинството американци, съставляващи бялата междинна класа, продължиха да работят от у дома. В множеството случаи получават цялостната си заплата. В този смисъл пандемията показва безпощадно обществените неравенства в Съединени американски щати.

Размириците в Съединени американски щати не стихват, вкараха полицейски час във Вашингтон

"Това е най-тежката рецесия в страната от Втората международна война насам ", уверен е немският политолог и специалист за Съединени американски щати Кристиан Хаке. Налице е мощна фрустрация против расизма, която бе подсилена от гибелта на Флойд и мина тук-там в безредици и грабежи. Но в същото време страната се бори с стопански и вътрешнополитически проблеми. И всичко това се случва на фона на пандемията от ковид, която води от ден на ден американци до обезсърчение, споделя Хаке. Според него гибелта на Джордж Флойд е била "искрата, която подпали пожара в цялата страна ".

Расисти ли са служителите на реда в Съединени американски щати?

Сред протестиращите младежи има и доста бели американци, които са не по-малко гневни. Те не могат да понесат това, че страната им търпи полицейското принуждение и расизма. Фрустрирани са и тъй като Съединени американски щати се ръководят от президент-провокатор без политическа опция.
Хаосът в Съединени американски щати: Убити и ранени, хиляди арестувани и над 5 000 бойци на Националната армия на терен  Хаосът Съединени американски щати Убити ранени хиляди арестувани бойци Националната армия  Хаосът Съединени американски щати Убити ранени хиляди арестувани бойци Националната армия  Хаосът Съединени американски щати Убити ранени хиляди арестувани бойци Националната армия  Хаосът Съединени американски щати Убити ранени хиляди арестувани бойци Националната армия
Патолозите: Джордж Флойд е погубен

Един президент, който още от началото на мандата си разединява американците, лъже ги и разсънва у тях най-низши инстинкти. Сега гибелта на Флойд и митингите форсират един от дълго време почнал развой: превръщането на американската фантазия в американски призрачен сън. "Америка се саморазрушава ", споделя Хаке.

Стратегията на Тръмп

Това несъмнено налива вода в мелницата на Тръмп. Това е неговата игра - да насъсква американците един против различен. "Тръмп е първият държавен глава на Съединени американски щати, който се възприема като президент единствено на една част от американците ", споделя Юлиус ван де Лаар, работил преди време за предизборната акция на Барак Обама. Вместо да бъде президент на всички американци - бели и тъмнокожи, небогати и богати - той се грижи главно за белите гласоподаватели, които през ноември ще му оказват помощ да завоюва втори мандат, показва наблюдаващият.

Експерт: Тръмп се пробва да „ яхне” митинга и да завоюва изборите

Неговите неточности, позволени по време на пандемията, му излизат скъпо. За да отмести погледите от тях, Тръмп още веднъж залага на провокация. Това е неговата тактика: "Поляризирай, с цел да мобилизираш гласоподавателите ", показва политологът Хаке. Най-горчивото в цялата обстановка: по време на рецесии американците обичайно застават зад своя президент.

Освен това Тръмп символизира доста от праамериканските полезности: материализма, егоизма, безцеремонното възприятие на безгранична независимост и една бяла надменност, която получава доста повече безмълвно утвърждение, в сравнение с можем да си представим ние в Европа, споделя Хаке.

"Опасявам се, че в този момент доста бели американци се усещат доказани в възприятието си на предимство по отношение на тъмнокожите. "

По тематиката  40 години затвор може да получи служителят на реда, умъртвил Джордж Флойд 40 години затвор може да получи служителят на реда, умъртвил Джордж Флойд  19-годишен почина при пукотевица против стачкуващи в Детройт 19-годишен почина при пукотевица против стачкуващи в Детройт  Пентагонът се разгласи срещу потребление на армията против митингите Пентагонът се разгласи срещу потребление на армията против митингите  Протестите в Съединени американски щати: Социалните мрежи са безпорядък Протестите в Съединени американски щати: Социалните мрежи са безпорядък
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: рецесия Втора международна война най-тежка .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар  1 Вижте с какъв брой понижава цената на парното  1 Медицински сестри ще могат да дават здравни грижи независимо  1 Нова машинация в интернет с дезинфектанти  1 Ще докара ли до 4-дневна работна седмица коронавирусът --> Пaрите ни  Вижте с какъв брой понижава цената на парното Вижте с какъв брой понижава цената на парното  Медицински сестри ще могат да дават здравни грижи независимо Медицински сестри ще могат да дават здравни грижи независимо  Нова машинация в интернет с дезинфектанти Нова машинация в интернет с дезинфектанти  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/shefyt-na-specprokuraturata-podade-ostavka-6109531 Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/shefyt-na-specprokuraturata-podade-ostavka-6109531  <br> Джордж Флойд е бил инфектиран с ковид <br>
Джордж Флойд е бил инфектиран с ковид
 14-дневна карантина за идващи от Македония 14-дневна карантина за идващи от Македония  1 500 свободни места в детските градини в София ще бъдат оповестени през август 1 500 свободни места в детските градини в София ще бъдат оповестени през август Последни  Полицаи арестуват протестиращ в Съединени американски щати " Това е най-тежката рецесия от Втората международна война...  Снимката е илюстративна и архивна 13 наши летци ще отидат на образование в Съединени американски щати  14-дневна карантина за идващи от Македония 14-дневна карантина за идващи от Македония  Откриха къде е най-чистият въздух на Земята Откриха къде е най-чистият въздух на Земята  Англия: Задължителна 14-дневна карантина за всички идващи Англия: Задължителна 14-дневна карантина за...  <p>Пуснаха ЛиЛана под домакински арест</p> Пуснаха ЛиЛана под домакински арест  Данък добавена стойност за детските артикули също пада на 9% Данък добавена стойност за детските артикули също пада на 9%  Каракачанов: Да вършат колажи, насърчавам ги Каракачанов: Да вършат колажи, насърчавам ги  ЕЦБ пусна печатницата за пари ЕЦБ пусна печатницата за пари  " Нулев ден " във Финландия: Няма нов случай на...  <p>&bdquo;Лудогорец&rdquo; с изненада за феновете</p> „ Лудогорец” с изненада за почитателите  Porsche Boxster Двама щастливци, 6 супер коли и 4 дни в Прованса  <p>Джордж Флойд е бил инфектиран с коронавирус</p> Джордж Флойд е бил инфектиран с ковид  1 500 свободни места в детските градини в София ще бъдат оповестени през август 1 500 свободни места в детските градини в София ще...  Взрив на ковид в Македония Взрив на ковид в Македония  Иван Иванов: Хората би трябвало да бъдат спокойни КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват с 14% от юли  Цветомир Найденов Цветомир Найденов с въпроси към Кадиев за монопола в...  Борисов за КЕВР: Правят нелепости, ще обсъдим промяна Борисов за КЕВР: Правят нелепости, ще обсъдим промяна  Нова рискова машинация употребява страха от ковид Нова рискова машинация употребява страха от ковид  Съдът отсрочи делото против Огнян Донев Съдът отсрочи делото против Огнян Донев Всичко от през днешния ден Виц на деня Блондинка влиза в кафене с термос и пита кафеджията: - Извинете, този термос дали ще събере шест кафета? - Да, май ще събере тъкмо шест… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Кантарджиев: От щаба не се забавляваме с епидемията Кантарджиев: От щаба не се забавляваме с епидемията  Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени бойци Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени бойци  Веган-майката Елизабет Янева: живот на цялостни обороти  Тревога, хиляди скотски типове бягат към полюсите Тревога, хиляди скотски типове бягат към полюсите  Историческо: Историческо: " Дракон " се скачи с Международната галактическа станция  Германски доктор: Германски доктор: " Вирус-убиец? Живейте си живота! "