Свят СЗО повиши до висока заплахата от новия вирус СЗО

...
Свят СЗО повиши до висока заплахата от новия вирус СЗО
Коментари Харесай

СЗО повиши до "висока" заплахата от новия вирус

Свят СЗО увеличи до " висока " опасността от новия вирус СЗО призна, че е позволила " неточност във формулировката " в предходните си отчети  Николай Киров 27 януари 2020, 21:40  СЗО увеличи до Източник: iStock/GettyImages
ветовната здравна организация поправя през днешния ден оценката си за световната опасност, обвързвана с появилия се в Китай нов ковид, като я увеличи от "умерена " на "висока ", Нещо повече СЗО призна, че е позволила "грешка във формулировката " в предходните си отчети.

Организацията по-рано беше оповестила, че рискът е "много висок в Китай, висок на районно равнище и сдържан на интернационално равнище ".

Трима българи блокирани в Ухан, България с ограничения против ковид

"Това беше неправилна дефиниция и я поправихме ", уточни представител на СЗО. Тази промяна не трансформира обстоятелството, че основаната в Женева организация не счита обстановката за "извънредно състояние за публичното здраве от интернационален мащаб ".

От началото на рецесията СЗО разгласява 6 отчета за обстановката. Организацията употребява термина "извънредно състояние за публичното здраве от интернационален мащаб " в редки случаи на епидемии, изискващи деятелен международен отговор като да вземем за пример свинския грип H1N1 през 2009 година, вируса зика през 2016 година и треската ебола в Западна Африка в интервала 2014-2016 година и в Конго през 2018 година

Новият ковид 2019-nCoV има признаци, сходни на грипа и може да докара до тежки дихателни проблеми. Досега вирусът е лишил живота на най-малко 81 души, а над 2700 са инфектирани в Китай от появяването му в края на декември насам. Редица страни по света също записаха случаи на болест.

Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид

По времето на тежкия изострен респираторен синдром през 2002-2003 година СЗО остро подлага на критика Пекин, че е просрочен с повдигането на паника и че е опитал да прикрие мащаба на епидемията. През последните години самата СЗО беше обект на остри рецензии. Смята се, че тя е преувеличила заплахата по време на епидемията с вируса H1N1 през 2009 година СЗО също беше упрекната, по време на ужасната зараза от ебола в Западна Африка през 2014 година, е подценила мащаба на рецесията.

Генералният шеф на СЗО отпътува през днешния ден за Пекин, с цел да се срещне с държавни представители и здравни специалисти, които се пробват да овладеят разпространяването на смъртоносния вирус. Тедрос Аданом Гебрейесус сподели, че СЗО желае да разбере какво е последното развиване на обстановката с вируса и да укрепи партньорството си с Китай в обезпечаване на по-нататъшна отбрана против огнищата на заболяването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР