Свят Стотици убити и оставка на премиера – протестите в

...
Свят Стотици убити и оставка на премиера – протестите в
Коментари Харесай

Стотици убити и оставка на премиера – протестите в Ирак продължават

Свят Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават От решенията, които ще бъдат взети в този момент, зависи близкото бъдеще на Ирак, написа в разбор за Vesti Руслан Трад  Руслан Трад 6 декември 2019, 21:13  Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават
Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават
 Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне
Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне

" Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания
 Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово обезчестяване
Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово обезчестяване
 Земетресение разклати остров Крит
Земетресение разклати остров Крит
 800 000 стачкуваха против пенсионната промяна на Макрон
800 000 стачкуваха против пенсионната промяна на Макрон
 „ Изкуфял дъртак ” – КНДР възобновиха словесната война със Съединени американски щати
„ Изкуфял дъртак ” – КНДР възобновиха словесната война със Съединени американски щати
 Видео с кралицата, щерка й и Тръмп стана шлагер. Гафовете от Лондон
Видео с кралицата, щерка й и Тръмп стана шлагер. Гафовете от Лондон

итуацията в Ирак продължава да бъде напрегната, а страната е на ръба на доста по-дълбока и рискова политическа рецесия. Демонстрациите в една от най-богатите на нефт страни не стопират към този момент два месеца, откакто в края на септември бяха спрени за малко.

От октомври насам, Южен и Централен Ирак са в непрекъсната протестна конюнктура, а от две седмици насам към стачкуващите се включиха и други региони на страната, които до момента бяха най-вече тихи.

На фона на сбито интернационално отразяване, жертвите на конфликтите със силите за сигурност към този момент минаха 400 души, а ранените са близо 20 000.

Междувременно, министър председателят Адел Абдул Махди съобщи преди дни, че желае да подаде оставка, само че това не значи нито краят на митингите, нито отдръпване на настоящия кабинет. Регионалните играчи като Иран, Саудитска Арабия и Съединени американски щати следят обстановката и подхващат стъпки.

Съгласно предписанията на иракската конституция, държавното управление ще остане на власт най-малко за месец, до момента в който не се реализира консенсус за подобаващ претендент за министър председател. След като президентът се заеме с тази задача, претендентът има още месец, с цел да образува коалиция. На хартия задачата е елементарна, само че опитът в Ирак демонстрира, че постигането на консенсус може да отнеме дълго време, а образуването на държавно управление най-малко няколко месеца.

По време на този интервал, краткотрайното държавно управление не може да прокарва нови закони, да вкарва промени или да утвърди нов бюджет – т.е. обещанията, които иракският министър председател направи, няма да бъдат изпълнени.

Стига се до задънена улица – обстановка, от която изгода ще имат най-много външни сили с ползи в Ирак, само че също по този начин и ръководещите, които виждат опция да се прегрупират до момента в който тече процеса на оставка и образуване на вероятно нов кабинет.

Iraq's real power-brokers are the warlords-cum-politicians who want to spread Shia influence across the region. They view protesters as a threat https://t.co/bpIr7gwazL
— The Economist (@TheEconomist) 6 декември 2019 година
Няма подозрение, че сегашната протестна вълна в Ирак слага нова епоха в политическата история на страната. Подобно неодобрение има от години, само че за първи път стачкуващите са по този начин решени да пазят така и така нежните демократични институции, построени след рухването на режима на Саддам Хюсеин. За първи път митингите са всеобщи, без очевидно водачество и без предпочитание да се отстъпи, макар огромния брой жертви.

От решенията, които ще бъдат взети в този момент, зависи близкото бъдеще на Ирак.

Периодът на преход от настоящето държавно управление към образуване на идващото, ще е интервал, през който може да бъде повлияно на избора на идващ министър председател. Иран има най-силни позиции в Ирак и сподели това очевидно.

Техеран освен поддържа и въоръжава про-ирански милиции в Ирак, които станаха част от държавното управление при последните парламентарни избори, само че има пряк надзор върху политици и стопански браншове. След като загуби борбата Абдул Махди да остане отпред на Ирак, Иран се притеснява, че демонстрациите в Багдад ще дадат нов подтик на протестите измежду иранската междинна и работническа класа.

Недоволството в Иран беше смазано грубо като за де седмици починаха близо 300 души на фона на пресечен интернет достъп и съвсем цялостно медийно затъмнение.

Демонстрациите в Иран бяха повлияни от тези в Ирак, и иранските водачи знаят това доста добре. Ето за какво, с изключение на по стопански и политически аргументи, Техеран гледа доста съществено на ставащото в Ирак поради преноса на неодобрение сред жителите на двете страни.

#BREAKING Top Iraq cleric says new PM must be chosen without 'foreign interference' pic.twitter.com/bKfgFHnSiC
— AFP news agency (@AFP) 6 декември 2019 година
В момента Иран набира нови поддръжници в Ирак и отпуска повече поддръжка за старите си съдружници. Така да вземем за пример, алиансът Фатах, който е един от мощните в Народното събрание в Багдад, получи политическа поддръжка от Техеран.

Лидерът на Фатах, Хади ал Амери, който е и водач на едни от най-мощните милиции в Ирак и с дълго минало на офанзиви по американските сили, е считан за главен състезател на политическата сцена. Иран беше нападнат непосредствено от протестиращите в Ирак. Най-малко два пъти консулството на страната беше нападнато и запалено от стачкуващи, имаше и убити при пукотевица от защитата на консулството.

Гневът очевидно е ориентиран към Техеран, поради ролята му в политическия и стопански живот на иракчаните.

Съединени американски щати също следят обстановката в Ирак, само че доста по-мълчаливо от Иран. Влиянието на Вашингтон беше съществено ударено последните години и в този момент американците са обезпокоени, че отпред в Багдад може да пристигна про-ирански министър председател, който да изиска евакуиране на американските сили.

Пентагонът съобщи тази седмица, че няма проекти за евакуиране, само че това може да се промени, в случай че иракското държавно управление преразгледа връзките си с Белия дом. За Съединени американски щати наличието в Ирак има значение и за обстановката към границата със Сирия, която е със стратегическо значение както за Вашингтон, по този начин и за Техеран.

Иран към този момент три години построява сериозна мрежа от постове по границата както от иракска, по този начин и от сирийска страна, разполагайки там про-ирански милиции. Тези милиции няколко пъти провеждат офанзиви по американски бойци и кюрдските сили в Източна Сирия. За Съединени американски щати евакуиране от Ирак сега наподобява недопустим сюжет.

Нещо повече – за Пентагона е ясно и че скоро би трябвало да се възобновят интервенциите към възраждащата се мрежа на „ Ислямска страна “ в Ирак, а това няма по какъв начин да се случи без щаб в Багдад.

Защо Иран се тормози от митингите в Ливан и Ирак

Третата страна, която има директни ползи в Ирак, е прилежаща Саудитска Арабия. През последната година кралството усили икономическото си въздействие, за което оказа помощ идването на власт на Абдул Махди преди към 13 месеца.

Оставката му също би дала опция за увеличение на наличието на саудитците – изключително в случай че могат да повлияят на избора на нов министър председател – само че Саудитска Арабия няма към момента толкоз мощно политическо въздействие спрямо Иран.

За Рияд Ирак е главен детайл в тактиката за въздържане на Техеран, само че кралството отсъстваше близо десетилетие от Багдад, като до неотдавна даже границата беше затворена. Това се трансформира, само че ще отнеме време. Засега възможностите не са на страната на Саудитска Арабия.

Защо има митинги в Ирак и кой седи зад тях

За протестиращите, сметките на външните играчи не са главният им проблем. Въпреки че демонстрираха удовлетворение от новината за оставката на Абдул Махди, те я преглеждат като първата стъпка от доста по-голям развой на смяна. Демонстрантите желаят технократи отпред на страната, удари по корупцията, по-добро ръководство на петролните запаси, почтени избори и преустановяване на религиозните и етнически квоти, които основават условия за корист с властта и фаворизиране.

Демонстрантите обявиха, че не престават без прекъсване. Към тях се причислиха и градове в Западен и Северен Ирак. Предимно сунити, тези региони стояха тихи до момента, опасявайки се от популизъм против тях. Исторически от тук стартират своята активност Ал Кайда и „ Ислямска страна “, и постоянно про-иранските политици упрекват локалните поданици в поддръжка за джихадисти. Но в този момент хората се причислиха към митингите и това е нов проблем за Багдад.

Висшият шиитски водач Али ал Систани, който има милиони почитатели, застана зад протестиращите и това даде сигнал на Иран, че твърдата политика може да докара до цивилен спор. За заплаха от вероятен спор загатна и един от най-мощните политически и религиозни водачи в Ирак, Муктада ал Садр.

Кървави митинги в Ирак, жертви и стотици ранени

Нови жертви и полицейски час в Ирак

В момента външните играчи преценят по какъв начин да реагират към тази нова конюнктура в Ирак. Никой не очакваше толкоз мощна протестна вълна, нито имаше упования, че демонстрациите ще продължат макар многото жертви.

Но митингите не престават, а стачкуващите имат мощно съмнение и злост към настоящия политически хайлайф. Вероятно районните сили ще би трябвало да потърсят нова тактика и нови съдружници, с цел да не изгубят публично въздействие, само че до този миг Иран не наподобява, че премисля дейностите си – ескалацията в Ирак е забележима.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад Ирак .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Банките подвигат таксите за обслужване на гише  1 Изтича срокът за заплащане на налози  1 Вече не сменяме номерата на колата при продажба  1 Орязват бонусите на банкерите --> Пaрите ни  Банките подвигат таксите за обслужване на гише Банките подвигат таксите за обслужване на гише  Изтича срокът за заплащане на налози Изтича срокът за заплащане на налози  Вече не сменяме номерата на колата при продажба Вече не сменяме номерата на колата при продажба  Орязват <a href=бонусите на банкерите " /> Орязват бонусите на банкерите Не пропускай  Новата версия на Новата версия на " Под игото " подвигна Сопот на митинг  <br> 5 от най- <strong> тъжните песни по същински </strong> истории <br>
5 от най- тъжните песни по същински истории
 <br> <strong> Наум Шопов </strong> и Теа Минкова станаха родители <br>
Наум Шопов и Теа Минкова станаха родители
 <br> <strong> </strong> се срещна с Лени Кравиц на блестящо събитие в Маями <br>
се срещна с Лени Кравиц на блестящо събитие в Маями
Последни  Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак...  „ Живот със Синдром на Даун “ издават детска книга „ Живот със Синдром на Даун “ издават детска книга  <p>Проф. Бенчев за допирните точки сред <strong><span style= Проф. Бенчев за допирните точки сред младите...  Трима ранени при детонация в завод в Ямболско Трима ранени при детонация в завод в Ямболско  Зимните завършения стартират Зимните завършения стартират  Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения  Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако би трябвало, ще сменим Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако...  Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне  Тази идея би трябвало да послужи като основа за основаването на първия електрически автомобил на Cadillac. Възможно е да носи името XT6. Повече детайлности за момента липсват. Задава се нов мегазавод за акумулатори с потенциал 30GWh  <p><strong>Силви Амика</strong> за новата си книга, самотата, любовта, писането</p> Силви Амика за новата си книга, самотата, любовта...  Нека ти опиша... Нека ти опиша...  " Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания  Кристиан Кръстев Бивш министър пое превоза в София  <p><strong>Мохамед и Оливия:&nbsp;</strong>най-популярните имена за бебета за 2019 г.</p> Мохамед и Оливия: най-популярните имена за бебета...  Откриха тяло на амазонка-воин в Армения Откриха тяло на амазонка-воин в Армения  <p>Кой е изгоненият от Москва български дипломат&nbsp;</p> Кой е изгоненият от Москва български посланик  Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система  Протест в Индия, откакто жена беше изнасилена и изгорена Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово...  Когато гайдата засвири в парижкото метро… Когато гайдата засвири в парижкото метро…  <p>Земетресение разклати остров Крит</p> Земетресение разклати остров Крит Всичко от през днешния ден Виц на деня +20°C - Гърците си обличат пуловерите (ако ги намерят). +15°C - В Хавай си включват отоплението (ако го имат). +10°C - Американците стартират да треперят,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Къде в София всяка събота се случва знамение  Българското разпятие, което изумява света (СНИМКИ)  Култовите реплики на Ламбо – от екрана и отвън него  Българката, която очарова света с гения си (ВИДЕО)  Крадец избра неверната къща, попадна на 82-годишна културистка  Как наподобява Кейт, когато пазари в супермаркет (СНИМКИ) Водещи вести Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР