Свят Собибор – лагерът за смърт и еврейското въстание Собибор

...
Свят Собибор – лагерът за смърт и еврейското въстание Собибор
Коментари Харесай

Собибор – лагерът за смърт и еврейското въстание

Свят Собибор – лагерът за гибел и еврейското въстание Собибор в никакъв случай не е бил политически затвор или концентрационен лагер за насилствен труд, той съществува единствено за едно - убийството на пленници  Надежда Неменски 17 септември 2019, 12:19 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Русия дава преимущество на електрическите автомобили
Русия дава преимущество на електрическите автомобили
 Собибор – лагерът за гибел и еврейското въстание
Собибор – лагерът за гибел и еврейското въстание
 Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жадност за власт
Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жадност за власт
 Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война
Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война
 Турция, Русия и Иран с „ продуктивна ” среща за Сирия
Турция, Русия и Иран с „ продуктивна ” среща за Сирия
 Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
 Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
 Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия
Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия

а разлика от Дахау и Аушвиц, Собибор в никакъв случай не е бил политически затвор или концентрационен лагер за насилствен труд в всеобщи мащаби. Той съществува от момента на основаването си само, с цел да убива хора.

Смята се, че до 350 000 души са били убити в лагера на гибелта Собибор. По знамение стотици от тях вършат въстание, а десетки евреи съумели да избягат от лагера. За страдание обаче разказите им за Собибор остават значително незнайни, споделя уеб сайтът All That Is Interesting.

Собибор и „ Окончателното решение “

Адолф Хитлер и дясната му ръка Хайнрих Химлер неведнъж повдигат „ еврейския въпрос “ и се обръщат към един човек – Райнхард Хайдрих да предложи „ решения “ и той привиква конференцията във Ванзее на 20 януари 1942 година, с цел да могат висшите държавни чиновници в Германия да обсъдят по какъв начин сполучливо да решат въпроса дефинитивно.

До края на октомври 1941 година 537 000 евреи са разселени и изведени от следените от Германия региони, в това число от Германия и Австрия. Но прекалено много останаха към момента и разселването в подобен всеобщ мащаб се считаше за невероятно.

Новото и дефинитивно „ решение “ за нацистите е „ евакуацията на евреите на изток “ или с други думи тяхното напредване по-дълбоко в нацистката територия за насилствен труд, „ в хода на което несъмнено огромна част ще бъде отстранена от естествени аргументи “.

Операция Райнхард: Изграждане и употреба на лагери на гибелта

Планът за преместването и убийството на повече от 2 млн. евреи в Полша в последна сметка приема името Операция Райнхард като смущаваща респект към нацисткия военачалник, който управлява Ванзейската конференция и по-късно е погубен от чешки партизани. Нацистите построяват три обособени лагера на гибелта в окупирана Полша – Белжец, Собибор и Треблинка II – и тези обекти трябваше да изпълнят единствено една цел: да убият колкото се може повече еврейски пандизчии.

След като строителството на Собибор приключва напролет на 1942 година, евреи от полските гета бяха качени във влакове и депортирани в лагера, а когато центровете за убийства стартират да действат, немската Секретен сътрудник и полицията стартират да унищожават гетата, в които живеели доста евреи, като ги възпламеняват.

Въпреки че по-голямата част от евреите, изпратени в лагерите на гибелта са от региона на Люблин в Полша, всеки лагер приема пандизчии и от други нацистки територии. Депортираните в Собибор идват и от Франция, Холандия, Словакия и Германия; множеството са евреи, само че има и много роми.

Масовите убийства в Собибор

Изграждането на лагера Собибор стартира през март 1942 година покрай жп гарата на Собибор край Влодава, Полша. Това е вторият лагер на гибелта, садистично издигнат от насилствения еврейски труд. Той стартира да работи през май 1942 година и е разграничен на три съществени секции: администриране, приемане и убийства.

Повечето пандизчии са изпратени в газовите камери незабавно след идването им в лагера. Тясна пътека, наречена „ тръба “, свързва одобряваната зона – където пандизчиите са свалени от влаковете, с „ душовете “ – зоните за убийства.

По свидетелства, дадени от самите нацисти по време на трибунала на Собибор, състоял се в Хага почти 20 години след Втората международна война, професор Волфганг Шефлер пресмята, че минимум 250 000 евреи са били убити в Собибор, до момента в който „ Газмайсторът “ Ерих Бауер декларирал, че броят на жертвите е най-малко 350 000. Няколкото късметлии, които не са били изпратени незабавно на гибел е трябвало да работят в лагера при такива тежки условия, че в последна сметка и те умирали.

Въстанието в Собибор

На 14 октомври 1943 година група пандизчии възнамерява комплицирано и рисково бягство от Собибор. По това време лагерът работи от година и половина и се популяризират клюки, че скоро ще бъде премахнат в опит на нацистите да прикрият военните си закононарушения. Опасявайки се от това, групата сформира дръзновен проект за бягство.

Ръководителите на въстанието в Собибор съумяват да убият най-малко 11 офицери от Секретен сътрудник. След като избухва протеста, към 600 евреи щурмуват укрепленията на Собибор, формирани от минни полета и бодлива ограда, по която тече ток в опит да избягат в гората извън. Мнозина не претърпяват кървавото въстание.

В този ден 300 пандизчии съумяват да избягат от лагера на гибелта, въпреки множеството от тях да са хванати и убити скоро по-късно. Само към 47 от бегълците оцеляват до края на войната. Само няколко дни след протеста се случва това, от което се страхували бунтовниците – нацистите унищожават лагера, убивайки останалите в него пленници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР