Свят Швейцария премахва всички ограничения за българите Срокът на досегашната

...
Свят Швейцария премахва всички ограничения за българите Срокът на досегашната
Коментари Харесай

Швейцария премахва всички ограничения за българите

Свят Швейцария отстранява всички ограничавания за българите Срокът на досегашната ограничаваща уговорка изтича в края на май  Николай Киров 16 май 2019, 17:40
лед две седмици българите и румънците към този момент ще имат право на свободно напредване, работа и усядане в Швейцария. Срокът на досегашната ограничаваща уговорка изтича в края на май, тъй че от 1 юни 2019 година жителите на двете страни ще имат в Швейцария същите правата, каквито имат и в Европейски Съюз. Вчера швейцарското държавно управление издаде разпореждане за въвеждане на независимост на напредване за българи и румънци, оповестява „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

Защо до момента имаше ограничавания

Нека да напомним, че сред Швейцария и Европейски Съюз са в действие редица двустранни съглашения, които на процедура приравняват правата на жителите им. Преди 10 години обаче в Швейцария влезе в действие специфичен документ, отнасящ се до статута на българите и румънците като жители на Европейски Съюз. Той предвиждаше временен интервал от най-много 10 години, след който жителите на двете страни да получат цялостни права в Швейцария.

На 1 юни 2016 година Швейцария отстрани всички ограничавания за българите и румънците - още преди да е изминал 10-годишният интервал. Тогава обаче Берн разгласи следното изискване:

„ Ако имиграцията от Румъния и България надвиши с 10% междинната стойност от миналата година, на 1 юни 2017 година или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да вкара нови ограничавания за пазара на труда”. И тези ограничавания в действителност бяха въведени от 1 юни 2017 година - в началото за една, а след това за още една година.

Пълна независимост на напредване от 1 юни

Сега обаче 10-годишният период дефинитивно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - в случай че са си намерили там работа или пък в случай че потвърдят, че разполагат с задоволително средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на Европейски Съюз, чиито жители към момента имат единствено стеснен достъп до швейцарския трудов пазар.

По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и към 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е повишена двойно спрямо 2015 година Тази страна има население от към 8,5 милиона, като 25% от хората не имат швейцарски паспорт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР