Свят Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда Защо се стига

...
Свят Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда Защо се стига
Коментари Харесай

Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда

Свят Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда Защо се стига до съдбовните маймунски офанзиви  Надежда Неменски 14 ноември 2019, 06:13  Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда
Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда
 Климатичните промени или корупцията потопиха Венеция
Климатичните промени или корупцията потопиха Венеция
 Вучич желае „ Малък Шенген ”, в Косово сочат към Путин
Вучич желае „ Малък Шенген ”, в Косово сочат към Путин
 Тези открития трансформират всичко, което знаем за световното стопляне
Тези открития трансформират всичко, което знаем за световното стопляне
 Той е талант, най-младият висшист в света и е на 9 години
Той е талант, най-младият висшист в света и е на 9 години
 Мистерия: хиляди мъртви птици край езеро
Мистерия: хиляди мъртви птици край езеро
 Арктически мраз скова Съединени американски щати
Арктически мраз скова Съединени американски щати
 Моралес си потегли, Боливия с нов президент
Моралес си потегли, Боливия с нов президент

импанзета атакуват хора в Уганда, и това е част от част от тревожна наклонност, продължаваща в страната от няколко години, довела до смъртни случаи и пострадвания. „ Нешънъл Джиографик “ (Nаtional Geographic) оповестява, че казусът продължава от няколко години, базирайки се на случай през 2014 година, при който шимпанзета съдбовно атакували 2-годишно дете.

Семейството на Нтегека Семата живеят оскъдно в селце в Западна Уганда. Имали малко парче земя пред къщата си, на което отглеждали прехраната си. От година – две шимпанзетата ставали все по-дръзки и обикаляли из село Киямака в търсене на храна, приближавали се и до къщата на Семата.

Маймуна умъртви бебе на 12 дни

На 20 юли 2014 година тежкият живот отстъпва място на ужаса в най-пълната му и откровена форма .

Това е денят, в който огромно шимпанзе, евентуално възрастен мъжки, сграбчило дребния наследник на Нтегека – Муджуни и го умъртвил. Самата Нтегека си спомня: „ Шимпанзе пристигна в градината, до момента в който копаех “. Четирите ѝ деца били с нея в този ден и тя съчетавала грижите по тях с тежката работа в градината. Обърнала се с тил към децата, с цел да им донесе вода, а шимпанзето се възползвало от шанса, хванало 2-годишното момченце за ръка и хукнало.

Писъците на детето привлекли вниманието на останалите селяни, които помогнали на майката да подгони маймуната. Шимпанзето обаче било жестоко и мощно и съдбовният край настъпил бързо за детето. „ Счупи ръката му, удари главата му, отвори стомаха и в профил бъбреците “, споделя почернената майка. В последна сметка синът ѝ умрял на път за болничното заведение.

Семата и брачният партньор ѝ построили бамбукова ограда към мъничкия си двор, с цел да предотвратят появяването на шимпанзетата, уплашени, че може да се върнат. В последна сметка те напуснали къщата си до края на 2017 година

Шимпанзета убиха алфа мъжага и се гавриха с натрупа

Нападенията на шимпанзета против човешки бебета не престават, като общо има три жертви и половин дузина пострадвания

от 2014 година насам. Основната причина за офанзивите наподобява е загубата на местообитания за шимпанзетата в значително региони на Западна Уганда. Повечето гори, отвън паркове и резервати, са трансформирали в аграрни земи, поради повишаването на популацията.

Органът за дивата природа на Уганда (UWA) е осведомен с казуса. На своя уеб страница той отбелязва, че шимпанзетата могат да бъдат „ нападателни и враждебни”, изключително към непознати “. Изпълнителният шеф на UWA Сам Муанда съобщи неотдавна, че е „ мъчно “ или даже „ невероятно “ да се предотврати обезлесяването на тези региони.

An important article showing the complexity of chimpanzee-human relationships in Western Uganda https://t.co/T8uBzL8FAR
— Thibaud Gruber (@bonobo_style) November 9, 2019
Шимпанзетата са посочени като застрашени съгласно Международния съюз за запазване на природата, защото се счита, че на африканския континент има под 300 000 шимпанзета. В Уганда е нелегално да се убиват шимпанзета, само че понякога се дава позволение, в случай че мъжкия образец демонстрира експанзия. Те се хранят най-вече с диви плодове, само че

биха умъртвили и изяли маймуна или дребна антилопа, когато имат опция ,

като ще раздерат и споделят тялото с неспокойствие. Те се любуват на усета на месото.

Тъй като шимпанзетата са склонни да демонстрират нерешителност към възрастни хора, изключително към мъже, тяхното нападателно (а в някои случаи и хищническо) държание към хората, когато се случи, е ориентирано основно върху деца. В някои случаи шимпанзето може да грабне дете от любознание, като че ли взима играчка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР