Свят Създадоха хибрид на човек и маймуна, други работят с

...
Свят Създадоха хибрид на човек и маймуна, други работят с
Коментари Харесай

Създадоха хибрид на човек и маймуна, други работят с мишки

Свят Създадоха хибрид на човек и маймуна, други работят с мишки Преди седмица Япония, стана първата страна в света, одобрила опитите с човешки кафези и скотски ембриони  Николай Киров 6 август 2019, 17:02 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Създадоха хибрид на човек и маймуна, други работят с мишки
Създадоха хибрид на човек и маймуна, други работят с мишки

" Рамщайн " се целунаха, скандал в цяла Русия
 Учени откриха редки смъртоносни вируси в Турция
Учени откриха редки смъртоносни вируси в Турция
 Наркодилър се маскира като тийнейджърка за бягство от завтора
Наркодилър се маскира като тийнейджърка за бягство от завтора
 Учени: „ Нямаме време ”. Юли е бил най-горещият месец в историята
Учени: „ Нямаме време ”. Юли е бил най-горещият месец в историята
 Япония отбелязва 74 години от атомната бомбардировка над Хирошима
Япония отбелязва 74 години от атомната бомбардировка над Хирошима
 Президентът на Бразилия: Ще умират като хлебарки!
Президентът на Бразилия: Ще умират като хлебарки!
 Непознат хвърли малко дете от 10-я етаж в Лондон
Непознат хвърли малко дете от 10-я етаж в Лондон

ва самостоятелни екипа от учени прекрачиха една от най-устойчивите морални линии в генетиката и сътвориха хибриди сред хора и животни.

Единият екип е испански. Той се възползва от неналичието на ясни регулации в Китай и там основава първия хибрид сред човек и маймуна. Другият екип е воден от японския биолог Хиромицу Накаучи. Той работи с мишки в родината си, Япония.

Хуан Карлос Белмонте, който също управлява лаборатория в Калифорнийския институт "Салк ", е отпред на първия проучвателен план.

Целта и на двата екипа е един ден да измислят по какъв начин да употребяват животните за основаване на органи за човешки трансплантации. Учените считат, че основаването на хибрид е значима първа стъпка.

Испанският екип инжектира човешки стволови кафези в маймунски ембрион. Тези кафези могат да основават всевъзможен тип тъкан. Експериментът е спрян, преди да приключи втората седмица от развиването на ембриона, с което теоретично се заобикаля нарушаването на етичните правила.

Създаването на химери е относително ясно. Учените инжектират човешки ембрионални стволови кафези в ембрион от различен тип, който е единствено на няколко дни.

Белмонте има опит с този вид проучвания, защото преди този момент се е опитвал да добави човешки кафези в свински ембриони. Изследванията му със прасета обаче претърпяват крах, заради което той се насочва към опити върху примати.

Този вид проучвания не са позволени в Съединените щати. В Китай обаче няма подобен закон. Там липсват както категорично разрешение, по този начин и възбрана за тези опити.

Срещу тях са налице редица етични опасения, като да вземем за пример страхът, че човешките стволови кафези могат по някакъв метод да попаднат в мозъка на маймунския ембрион.

Тази година Япония, стана първата страна в света, одобрила опитите с човешки кафези и скотски ембриони. Японското държавно управление има намерение да разреши на откривателите да търсят способи за развъждане на органи за трансплантация.

Биологът Хиромицу Накаучи чака този миг повече от десетилетие. След години на обмисляне, настойчивият откривател най-накрая получи утвърждение от държавното управление.

Докато доста страни по света са лимитирали или напряко забранили тези етично противоречиви практики, Япония към този момент публично подвигна капака на кутията на Пандора.

Като водещ откривател на стволовите кафези в университетите в Токио и Станфорд, Накаучи към този момент е опитал с ембриони на свине и овце.

"Не чакаме да създадем човешки органи незабавно, само че това ни разрешава да развием проучванията си въз основа на ноу-хау, което имаме до този миг ", счита Накаучи.

Експериментите ще стартират с инжектиране на индуцирани от индивида плурипотентни стволови кафези в ембриони на плъхове и мишки, които са генетично манипулирани, тъй че да не могат да развият панкреаси.

Целта е ембрионът от гризачи да употребява човешките кафези, с цел да си построи панкреас и в продължение на две години екипът възнамерява да следи по какъв начин се развиват и порастват тези опитните обекти, като деликатно наблюдават техните органи и мозъци в процеса. Едва тогава откривателите ще изискат утвърждение да създадат същото с свине.

Ако Накаучи и неговият екип открият, че повече от 30 % от мозъка на гризачите е с човешки генезис, те неотложно ще преустановят опита. Това са част от държавните условия за попречване на появяването на "хуманизирано " животно.

Накаучи обаче не счита, че има сходна заплаха. Миналата година той и неговите сътрудници в Станфордския университет сполучливо сътвориха първия ембрион на овца, инжектиран с човешки кафези. Въпреки че беше погубен единствено след 28 дни, хибридът не съдържаше човешки органи, а инцидентно разпространилите се кафези бяха по-малко от 1 на 10 000.

"Опитваме се да подсигуряваме, че човешките кафези способстват единствено за генерирането на избрани органи ", изяснява Накаучи. "С новото ни, целево основаване на органи, няма потребност да се тормозим от консолидираното на човешките кафези там, където не ги желаеме, тъй че би трябвало да има доста по-малко етични проблеми. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР