Свят Русия и САЩ започват битка за сирийския петрол Битката

...
Свят Русия и САЩ започват битка за сирийския петрол Битката
Коментари Харесай

Русия и САЩ започват битка за сирийския петрол

Свят Русия и Съединени американски щати стартират борба за сирийския нефт Битката за естествените благосъстояния ще е тежка и занапред се развихря, написа в разбор за Vesti Руслан Трад  Руслан Трад 10 ноември 2019, 19:03  Русия и Съединени американски щати стартират борба за сирийския нефт
Русия и Съединени американски щати стартират борба за сирийския нефт
 „ Без Съединени американски щати нито Германия, нито Европа могат да се защитят ефикасно “
„ Без Съединени американски щати нито Германия, нито Европа могат да се защитят ефикасно “
 Япония приветства своя император
Япония приветства своя император
 „ Израснах, заобиколен от нередности, наркотрафиканти и дилъри на дрога “
„ Израснах, заобиколен от нередности, наркотрафиканти и дилъри на дрога “
 Германия означи 30 години от рухването на Берлинската стена
Германия означи 30 години от рухването на Берлинската стена
 Ожесточени боеве избухнаха сред сирийски и турски войски
Ожесточени боеве избухнаха сред сирийски и турски войски
 Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена
Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена
 Белият дом: Доналд Тръмп ще одобри Бойко Борисов на 25 ноември
Белият дом: Доналд Тръмп ще одобри Бойко Борисов на 25 ноември

околения сирийци са израснали с убеждението, че за разлика от други страни в Близкия изток, тяхната страна няма кой знае какви находища на нефт. Това виждане е публикувано и отвън Сирия като анализите постоянно въобще пропускаха петролния фактор, когато се дискутират аргументи, изгоди и вреди от сирийската революция. Ето за какво, когато през септември американският президент Доналд Тръмп съобщи, че желае да види американските сили вкъщи, само че и също тъй че тези бойци са в Сирия, с цел да „ пазят петролните ѝ полета “, това провокира мнения, тайни теории и разгорещени диспути.

Руски наемници от "Вагнер " накланят везните във войната в Либия

Кои петролни полета има поради Тръмп? Става дума за няколко залежи, ситуирани в източната част на Сирия, като през последните години контролът върху тях се смени няколко пъти. От държавното управление минаха в ръцете на бунтовниците, които пък след 2014 година бяха изтласкани от „ Ислямска страна “, а по-късно находищата бяха управлявани от подкрепените от Съединени американски щати кюрдски сили в състава на интернационалната коалиция против ИД. Именно към тези залежи сега Съединени американски щати струпва военна мощ – през последните две седмици бяха ситуирани бойци, военна техника и даже танкове. Източна Сирия сега е поделена сред кюрдите с присъединяване на Съединени американски щати и режима на Асад, подсилен на терен от проирански милиции и съветски военни съветници и наемници от „ Вагнер “. Най-големият град в региона - Дейр ез Зор, служи за разграничителна линия.

#US troops and #YPG militants spotted near oil facility in north-east #Syria pic.twitter.com/atFgWWpSwp
— Ruptly (@Ruptly) 4 ноември 2019 година
Изказването на Тръмп и последвалото разполагане на бронирана техника в Източна Сирия ядоса иранците, които смятат региона за тяхна зона на въздействие. Но в Кремъл това провокира същински вихър. Москва побърза да упрекна Съединени американски щати, че активността им е незаконна и по този метод крадат близо 40 милиона $ от сирийския нефт на месец. Американският министър на защитата Майк Еспер предизвести Русия и Асад да не се приближават до петролните полета, които се трансфораха в опрощение за американската администрация да остави част от силите си в Сирия. Прагматичната причина американците да желаят надзор върху полетата е, че по този начин могат да финансират кюрдските сили в региона, без това да натежи на американските данъкоплатци.

Защо Иран се тормози от митингите в Ливан и Ирак

За режима на Асад американският надзор е сериозен стопански удар въпреки да се допуска, че приходите от нефт са малко спрямо други страни в региона. Така да вземем за пример, в пика на промишлеността през 1966 година Сирия е изпомпвала по 600 000 барела на ден. След това последователно понижава до 300 000 през 2010 година Когато „ Ислямска страна “ завзе източните елементи на Сирия, добивът публично замря, в случай че не се броят мобилните нефтени рафинерии, с които джихадистите продаваха незаконно добива, с цел да запълват хазната си.

Официалните запаси на Сирия са оповестени на 2,5 милиарда барела или 0,14% от общите международни запаси. Но това са данни, формирани на основата на формалните държавни доклади от сирийското държавно управление. Според проучвания, в това число от Американския университет за филантропични науки, който има клонове в няколко страни в Близкия изток, тези данни не са действителни.

Според отчетите, основани на източници от сирийското енергийно министерство, режимът на Асад е произвеждал сред 1,4 и 1,6 милиона барела дневно преди 2004 година, само че публично са регистрирани 380 000 барела, които отиват непосредствено в хазната. Останалото количество се продава през близки до властта предприемачи. През 2011 година, когато в страната към този момент има всеобщи демонстрации, Сирия регистрира 150 000 барела рандеман дневно, до момента в който потреблението на национална равнище е 250 000 барела. На процедура в този интервал са добивани по 800 000 барела на ден. Разликата е изнасяна на по-ниски цени към прилежащи страни, още веднъж през близки предприемачи, които в процеса на войната се трансфораха в съществени поддръжници на държавното управление. Такъв образец са Самер Фоз, който е сега евентуално най-важният сирийски предприемач и Жорж Хасуани, чиито компании купуваха нефт от ИД, когато групировката контролираше Източна Сирия. И двамата са в листата със наказания на Съединени американски щати поради активността си.

Иска ли Тръмп война с Иран

В резултат Сирия показва лъжлива картина пред съдружниците си в Москва и Техеран, от които режимът на Асад желае заеми, с цел да закупува нефт, когато на процедура го изнася импровизирано. Очевидно руснаците и иранците не са се вързали на формалната доктрина, защото желаят техни компании да създават газовите и петролни полета, откакто войната завърши. Дотогава Асад ще би трябвало да измисли по какъв начин да даде на предприемачите, които го поддържат, различен проект по какъв начин да продължат да изнасят нефт.

Confusion reigns over US plan to 'secure the oil' in Syria as commanders await orders - CNNPolitics https://t.co/Pmb7glfUOb
— Barbara Starr (@barbarastarrcnn) 2 ноември 2019 година
Засега главен печеливш в боричкането за достъп до петролните полета е Русия. Москва като цяло има повече надзор от Иран, включително над телекомуникациите (които Техеран изискваше). Ако данните от отчетите са даже почти правилни и демонстрират такова разминаване сред действителния рандеман и регистрирания експорт, то Русия с право се ядосва на желанието на Съединени американски щати за продължително оставане в Източна Сирия. За Москва контролът върху петролните полета е компенсация за стабилизирането на сирийското държавно управление и по тази причина Путин ще упорства силите на Асад да опитат да открият надзор върху допустимо повече нефт. В момента, съгласно другите данни, американците разполагат над 800 бойци в Източна Сирия, а сирийските държавни елементи се насочат към провинция Хасаке в Североизточна Сирия за да сложат ръка върху тамошните запаси. Вероятността за даже косвен конфликт е изцяло действителна.

Докато кюрдите ще продължат най-малко за известно време да се възползват от петролните запаси благодарение на Съединени американски щати, останалата част от сирийското население – изключително онази част от него, което живее в държавните територии – се готви за доста тежка зима, по време на която мнозина ще се отопляват с въглища и дърва. През пролетта и лятото към този момент няколко пъти имаше дефицит на гориво в държавните зони като за един интервал беше спрян даже публичният превоз. Зимата ще е два пъти по-тежко.

Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят

Освен сирийците в държавните територии, дванадесет милиона, които изгубиха домовете си поради въздушните удари и военни офанзиви, разчитат на положителни съседи и филантропични организации, с цел да оцелеят. През разнообразни планове и финансиране, тези хора съумяват да докарат до към 100 $ на месец, с които да купуват най-малко съществени артикули. Но това е единствено капка на фона на засилващата се беднотия и некадърност на институциите да обезпечат даже съществени публични услуги. Докато обособени предприемачи се възползват от войната, тежката обстановка е засилвана от осъществяването на арести в държавните зони на хора, които подлагат на критика политиките на режима на Асад. В резултат – назрява нова вълна от неодобрение в Южна и Централна Сирия, сигнали за която към този момент съществуват от най-малко година насам. Битката за естествените благосъстояния ще е тежка и занапред се развихря.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР