Свят Противоречията в Средиземно море удрят ЕС и НАТО Темата

...
Свят Противоречията в Средиземно море удрят ЕС и НАТО Темата
Коментари Харесай

Противоречията в Средиземно море удрят ЕС и НАТО

Свят Противоречията в Средиземно море удрят Европейски Съюз и НАТО Темата е доста огромна и визира Европейски Съюз и НАТО, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 5 август 2020, 06:14  Противоречията в Средиземно море удрят Европейски Съюз и НАТО Източник: iStock
нергийната геополитика, комерсиалната конкуренция, териториалните разногласия и вътрешните дрязги в НАТО, се сляха в една огромна рецесия в източните региони на Средиземно море. Напрежението продължава да ескалира последователно, откакто израелското държавно управление даде зелена светлина на договорката с Гърция и Кипър за създаване на тръбопровода EastMed. Последните договаряния по съглашението бяха през януари и се организираха на фона на мощно несъгласие към териториалните води на Либия, която е директно забъркана в газовата конкуренция в района. Одобрението от страна на Израел отстранява бюрократичните спънки, които разрешават на страните напреднат с проектите към плана.

In a battle over gas fields in the Eastern Mediterranean, Turkey’s bold maritime claims have spurred a new alliance of Greece, Israel, Cyprus and Egypt https://t.co/JoZKExwqhH
— The Wall Street Journal (@WSJ) August 3, 2020
Бъдещия водопровод се чака да придвижва до 12 милиарда кубически метра природен газ от израелските и кипърски води към Южна Европа през Гърция. Първите доставки са планувани за 2025 година. В отговор, Турция има проекти за свои лични сондажи в Средиземно море във води, които оспорва с Гърция и Кипър. Европейският съюз несъмнено застава зад Кипър и Гърция, а немският външен министър Хайко Маас съобщи, че турските дейности са „ провокация “, която би навредила на двустранните връзки. Но тематиката е доста по-голяма и визира като цяло Европейски Съюз и НАТО.

На 27 ноември предходната година в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган подписа съглашение с водача на интернационално приетото либийско държавно управление в Триполи, Файаз Сераж, което допуска основаването на нови морски граници сред двете страни. Турско-либийското съглашение е реакция и на договарянията, които Египет, Израел и Гърция водеха от март 2019 по отношение на взаимния рандеман на газ. Кипърските териториални води са оспорвани поради неразрешения въпрос със Северен Кипър, приет само от Анкара. Турция не беше поканена на взаимните диалози за EastMed и турското държавно управление направи свои лични ходове в Средиземно море.

Германци: НАТО умира

Договорките сред държавното управление в Либия и турската администрация обаче засягат зони в Критско море, към които искания имат Гърция и Кипър. Съвсем скоро, откакто турско-либийското съглашение беше оповестено в медиите, последва остра реакция от Атина. Скоро се причислиха и Израел и Египет, които също се усещат притиснати поради новата икономическа зона, а Атина побърза да изгони представителя на Либия в символ на митинг. Не закъсня и проявлението на мощ – в края на предходната година в Средиземно море беше осъществено военно обучение с присъединяване на Франция, Италия и Кипър. Париж се причисли към Гърция и в оказването на напън в Европейски Съюз и лобирането в НАТО против Турция. Междувременно, Израел предприе договаряния и с Турция, с цел да си подсигури гърба, в случай че има ескалация.

Преди и по време на срещата на НАТО в Лондон в края на предходната година, Париж ескалира тона против Турция, което беше последвано от турска реакция и замяна на закани. Отношенията сред двете страни ескалираха още веднъж през юни, откакто френска фрегата препречи пътя на и турски съд към крайбрежията на Либия. Париж, който дружно с Атина поведе европейската задача за прекъсване на оръжейните доставки в Либия, упрекна Анкара, че подценява ембаргото и подкрепя военно силите на либийското държавно управление. Френските рецензии обаче не провокираха реакция, защото Франция е също деен участник в либийския спор и застана интензивно зад военачалник Халифа Хафтар, чиито сили обсаждаха близо година либийската столица Триполи. За да удари ползите на Турция, Гърция също поддържа Хафтар и по този начин се причисли към ОАЕ, Египет, Русия и Саудитска Арабия, които изпращат военна мощ и финансова помощ на либийския пълководец. Тази нова динамичност, в която са забъркани страни от НАТО, не остава неусетно в Москва, Пекин и Техеран, които следят от близко назряващия по-дълбок спор.

Вучич: На Балканите се случва нещо необичайно

Турско-либийското съглашение от края на 2019 година в допълнение отдалечи позициите на либийското държавно управление и Хафтар. Те водят война за територията на Либия и след намесата на Турция в интерес на Триполи, Хафтар беше изтласкан при започване на лятото от Западна Либия. В момента обстановката е патова и силите на Хафтар и Триполи се намират на няколко километра едни от други към така наречен „ алена линия “ наоколо до родния град на Муамар Кадафи, Сирт. Размяната на артилерийски обстрел стартира и изстрелите отекват в целия район, в това число на европейския бряг.

Тръбопроводът EastMed ще би трябвало да прекоси зона, към която искания имат Турция и Либия, което значи, че не е в сходство с откритата морска граница в съглашението сред Анкара и Триполи. То пък беше несъмнено като нелегитимно от още една страна с ползи в региона – Египет. Миналият месец египетският парламент утвърди разполагането на военна мощ с концепцията да се бори против „ терористични групи и милиции “, което е завоалиран метод Кайро да съобщи, че ще направи наличието си в Източна Либия публично след години на интензивно присъединяване на страната на Хафтар.

Карта, показваща разпределението на икономическите зони в източната част на Средиземно море след сключването на съглашението м/у #Турция и #Либия (Триполи). Гърция, Кипър, Египет и Израел реагираха отрицателно, а Атина дава обещание ответни дейности. Гърция към този момент лобира в Европейски Съюз и НАТО. pic.twitter.com/kHMwnj2sog
— De Re Militari Journal (@remilitari) December 11, 2019
За египетския президент Абдел Фатах ел Сиси, държавното управление в Триполи е нелегитимно и опонира на районните му ползи. През последните месеци имаше очевидно оживление на военна техника от египетските военни бази в посока на Либия. Това би довело до нова гневна ескалация на спора и ще милитаризира още по-дълбоко източното Средиземноморие. Разполагането на мощ се прави в съгласуваност с Русия. Москва е един от най-активните участници в Либия и гневно поддържа силите на Хафтар. През последните две години в Източна и Западна Либия бяха ситуирани елементи на компанията „ Вагнер “, които упражняваха и поучаваха силите на Хафтар. С намесата на Турция обаче, „ Вагнер “ бяха изтласкани от Западна Либия и сега се прегрупират благодарение на ОАЕ и Египет в бази, в които има присъединяване и Франция. През юли Анкара и Москва направиха няколко опита за договаряния по отношение на обстановката в Либия, само че без триумф. Кремъл има отношение и към районната енергийна конкуренция, като неотдавна сили на „ Вагнер “ и други съветски частни компании блокираха отначало петролна инфраструктура в Източна и Централна Либия с концепцията да притиснат стопански държавното управление в Триполи.

Обрат в Либия. Какво се случва

Напрежението в региона на Средиземно море има отражение върху НАТО и Европейски Съюз. Както стана ясно, Алиансът към този момент е белязан от съществени несъгласия и външен напън. Москва изпитва търпението на Съединени американски щати и западните страни с акции по периферията на НАТО, в това число на Балканите и в Източна Европа. Франция, Гърция, Кипър и Турция би трябвало публична да са в един лагер, само че са на два разнообразни бряга по отношение на спора в Либия и добива на газ в Средиземно море. Съединени американски щати остават значително настрана от разногласията в Либия, което укрепи и сраженията в страната поради липса на по-сериозно интервенция от страна на интернационалната общественост. Остава отворен въпросът по какъв начин Алиансът ще се оправи с вътрешното напрежение и по какъв начин ще отбрани разнопосочните ползи на членовете си.

НАТО: Онези, които се пробват да ни разделят, няма да съумеят

Все по-голямата рецесия във външната политика на Съединени американски щати, поради политиките на Тръмп, прави Вашингтон нерешителен съдружник и това кара останалите западни сили да търсят свои способи да защитят задачите и въздействието си. Отделен проблем е неналичието на единна и мощна европейска външна политика. Либия и рецесията в Средиземно море демонстрират очевидно, че има съществени разминавания вътре в Европейски Съюз по отношение на задачите на съюзи даже в прилежащи райони. Традиционно Германия е считана за най-мощна страна в Европейски Съюз, само че Берлин няма същата интензивност, каквато има сега Париж. Реално Франция е единствената страна членка на Европейски Съюз, която има дейни ползи в Африка.

Френската войска води европейската задача в Мали, френски командири упражняват силите на няколко африкански страни – французи са и главните европейски съдружници на военачалник Халифа Хафтар в борбата му против либийското държавно управление. Другата дейна европейска страна в тази част на света, е Италия, само че нейното присъединяване е надалеч по-ограничено от френското, а Рим въпреки и да подписа съглашение с Гърция по отношение на добива на газ, е дружно с Турция в поддръжката за държавното управление в Триполи. Важно е да се спомене също, че Еманюел Макрон демонстрира непосредственост с Русия, до момента в който Германия и други европейски страни странят от нормализиране на връзките, потърпевши след анексирането на Крим през 2014. Франция е на една страна с Русия в Либия, което не остава неусетно. Резултатът е една разединена европейска външна политика, а това се отразява на интернационалната сигурност като цяло.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Страшни гърмежи близо до посолството на България в Ливан, починали Страшни гърмежи близо до посолството на България в Ливан, починали  Ангелов: Коранавирусът става по-заразен, визира младите Ангелов: Коранавирусът става по-заразен, визира младите  Ден 27-и на митингите против властта, какво се случва Ден 27-и на митингите против властта, какво се случва  Мъж е прострелян след гонка край София Мъж е прострелян след гонка край София  1 Без покупко-продажби и банкови преводи с изтекли персонални документи  1 Хърсев: 7% спад, с който ни плашиха, няма да се случи  1 Подкрепят с 19 млн. лева земеделските производители --> Пaрите ни  Без покупко-продажби и банкови преводи с изтекли персонални документи Без покупко-продажби и банкови преводи с изтекли персонални документи  Хърсев: 7% спад, с който ни плашиха, няма да се случи Хърсев: 7% спад, с който ни плашиха, няма да се случи  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Мъж е прострелян след гонка край София - България Мъж е прострелян след гонка край София - България  Проф. Христова: Умира се от ковид, а не с ковид Проф. Христова: Умира се от ковид, а не с ковид  Коронавирусът взе две нови жертви в България Коронавирусът взе две нови жертви в България  <br> Ужасяваща бедност в 4-звезден хотел на морето <br>
Ужасяваща бедност в 4-звезден хотел на морето
Виц на деня В кръчмата някакъв човек пие бира след бира. Друг клиент дълго го следи и му споделя очарован:  - Ама вие пиете бирата напълно като вода! … Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  <p>Полската Izera показа два електромобила</p> И Полша ще развива лично автомобилно произвеждане с два електрическия автомобил Моделите все още са на концептуален етап, само че компанията желае да сложи Полша измежду страните с родно автомобилостроене през 2023 година  СЗО към Русия за имунизацията за ковид-19: Спазвайте процедурите СЗО към Русия за имунизацията за ковид-19: Спазвайте процедурите До момента в Световната здравна организация няма постъпила публична информация от Русия за ваксина  Търсят хотел за настаняване на туристи под карантина в „ Слънчев бряг “ Търсят хотел за настаняване на туристи под карантина в „ Слънчев бряг “ Министерството на туризма е готово за разговор и остава разполагаем за последващи срещи  Дирекция „ Публична връзка “ в прокуратурата с позиция в отбрана на прокурор от СГП Дирекция „ Публична връзка “ в прокуратурата с позиция в отбрана на прокурор от СГП Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да пази положителното име и професионалната цялост на всеки прокурор  <p>Махнаха оградите, плажът&nbsp;в парк &quot;Росенец&quot; е достъпен</p> Махнаха оградите, които спираха достъпа до плажа в парк " Росенец " От Община Бургас са издали наставление оградата да бъде отстранена, ще се ревизира и дали дребните постройки към пътя са законни  Ескалация, готовност в Беларус на границата с Русия Ескалация, готовност в Беларус на границата с Русия Беларуският президент упрекна Кремъл в неистина  <p>ООН: Пандемията провокира &quot;катастрофа за поколенията&quot;&nbsp;</p> Организация на обединените нации: Пандемията провокира " злополука за поколенията " поради затварянето на учебни заведения Затварянето на учебните заведения допълнително от 160 страни е засегнало над 1 милиард възпитаници, съгласно данни на Организация на обединените нации  Заразените с ковид са 1,5 милиона, сочат нови данни от Италия Заразените с ковид са 1,5 милиона, сочат нови данни от Италия Това е шест пъти повече от записаните публично в страната  Германия: Трябват ни служащи от Западните Балкани Германия: Трябват ни служащи от Западните Балкани Ако бъдат изгубени 50 000 служащи годишно, обстановката ще се утежни фрапантно, споделя Херман Шулте Хилтроп – представител на строителния отрасъл  <p>Правителството дава 19 млн. лева за аграрни производители</p> Правителството дава 19 млн. лева за аграрни производители Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби поради сушата и на спомагателни разноски по отношение на пандемията от COVID-19  <p>12 задържани при акция на прокуратурата във Варненско</p> 12 задържани при акция на прокуратурата във Варненско На място отиде основният прокурор Иван Гешев  Силно земетресение в Югоизточна Турция Силно земетресение в Югоизточна Турция Трус от 5,2 е разлюлял през днешния ден окръг Малатия  Емил Димитров: Опасните пестициди ще бъдат унищожени в чужбина Емил Димитров: Опасните пестициди ще бъдат унищожени в чужбина Днес министърът на околната среда и зам. главеният прокурор Десислава Пиронева ревизираха на място два изоставени склада  <p>Гръцките управляващи позволиха изгонване на Йосиф Йосифов</p> Гръцките управляващи позволиха изгонване на Йосиф Йосифов Предаването му на българските правосъдни управляващи обаче е отложено
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР