Свят Протести и сблъсъци в Беларус след победа на Лукашенко

...
Свят Протести и сблъсъци в Беларус след победа на Лукашенко
Коментари Харесай

Протести и сблъсъци в Беларус след победа на Лукашенко

Свят Протести и конфликти в Беларус след победа на Лукашенко Опозицията не признава резултатите от вота 10 август 2020, 12:12  Лукашенко: В Беларус няма да има революция
Лукашенко: В Беларус няма да има революция
 Нагасаки означи 75-ата годишнина от атомната бомбардировка
Нагасаки означи 75-ата годишнина от атомната бомбардировка
 Бейрут: Протести, конфликти и над 100 ранени
Бейрут: Протести, конфликти и над 100 ранени
 Изследване разгласи лекарската специалност за най-опасна
Изследване разгласи лекарската специалност за най-опасна
 По знамение откриха оживял, изхвърлен в морето от гърмежа в Бейрут
По знамение откриха оживял, изхвърлен в морето от гърмежа в Бейрут
 Сблъсък на ползи сред Китай и Русия в Съединени американски щати
Сблъсък на ползи сред Китай и Русия в Съединени американски щати
 Какви ще са политическите последствия на детонациите в Ливан
Какви ще са политическите последствия на детонациите в Ливан
 Самолет със 191 души на борда се разруши в Индия, има починали
Самолет със 191 души на борда се разруши в Индия, има починали

подред правозащитна организация минимум един човек е умрял, има и тежко ранени при конфликтите сред силите на реда и протестиращи тази нощ. Министерство на вътрешните работи на Беларус твърди, че няма починали.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е получил 80,23% от гласовете на вчерашните избори за държавен глава. Това демонстрират предварителни данни, огласени през днешния ден от ръководителя на ЦИК Лидия Ермошина. Лукашенко, определян като последният деспот в Европа, ръководи Беларус от 1994 година и митингите в страната са извънредно рядко.

Основният претендент на опозицията Светлана Тихановска е получила 9,90% от гласовете. Тези предварителни данни следва да бъдат конкретизирани, само че надали ще има основна смяна, уточни Ермошина. Официалният резултат съгласно нея ще бъде оповестен на 14 август. Активността на вчерашните избори е била 84,23 на 100, добави тя.

Ескалация, готовност в Беларус на границата с Русия

Тази нощ в Минск имаше митинги откакто бяха огласени резултати от екзит пол, съгласно който Лукашенко печели вота.. Столичният център бе отцепен от специфични полицейски сили. Тази заран ситуацията в региона е спокойна, прибавя ТАСС. Според съветски издания митинги е имало и в други беларуски градове.

Поддръжници на опозиционната кандидатка Светлана Тихановска проведоха неофициални празнувания за успеха й в ранните часове през днешния ден. Тя отхвърли да одобри проваляне, когато държавни медии оповестиха, че съперникът й и сегашен президент Александър Лукашенко е получил над три четвърти от гласовете. Според самостоятелни изследвания Тихановска води в резултата, означи ДПА.

Правозащитната организация "Вясна " заяви, че над 50 души са били арестувани в Минск и над 120 в цялостен Беларус по време на демонстрациите след вота. Според Министерство на вътрешните работи на Беларус по време на митинга са потърпевши 39 души от силите на реда и повече от 50 протестиращи.

"This is what elections in Belarus look like. "

Clashes between police and protesters erupted in Minsk after Belarus President Alexander Lukashenko claimed a sweeping victory for a 6th term. More @business: https://t.co/9eG8V8ObkU #Минске #Беларуси pic.twitter.com/p6KFYauOv2
— Bloomberg QuickTake (@QuickTake) August 10, 2020
Трима държавни глави поздравиха Лукашенко с успеха : президентите на Русия Владимир Путин, на Китай Си Цзинпин и на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Полският министър председател Матеуш Моравецки излезе с самодейност да се провежда изключителна среща на върха на Европейския съюз , отдадена на обстановката в Беларус след президентските избори. "Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова министър председателят Матеуш Моравецки в писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се провежда изключителна среща на върха на Европейски Съюз във връзка със събитията в Беларус ", се споделя в известието.

Външното министерство на Полша изразиа надълбоко безпокойствие по отношение на жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, потреблението на мощ против мирни протестиращи, случайните арести са неприемливи, се споделя в изказване на полската дипломация на уеб страницата на ведомството. "Обръщаме се към управляващите на Беларус с апел да спрат да нагнетяват напрежението и да стартират да зачитат главните човешки права ", декларира външното министерство на Полша.

These images are a clear display of absolute political bankruptcy.

The response of EU leaders must be swift, united and clear.

People in Belarus demand freedom, democracy and fundamental rights - the founding principles of our Union:#StandWithBelarus pic.twitter.com/dIy7G0kBvQ
— Terry Reintke (@TerryReintke) August 10, 2020
Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани управляващите и опозицията в Беларус към разговор и отвод от улично принуждение. "Призоваваме съседите ни към оптималната приемливост, толерантност и отвод от улично принуждение. Призоваваме за оптимално открит, въпреки и нелесен разговор, тъй като единствено необятен разговор ще даде опция да се подсигурява на жителите в Беларус излаз от сложната спешна обстановка и почтено да бъдат разисквани по-нататъшните стъпки и формати на публичното взаимоотношение ", съобщи Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

Вчерашните избори за президент на Беларус бяха добре проведени и наблюдаващите от страните от Общността на самостоятелните страни (ОНД) не откриха нарушавания от позиция на законодателството, съобщи през днешния ден на конференция в Минск Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната страна сред Русия и Беларус, представен от ТАСС.

Наблюдателската задача на Оперативно-наблюдателно дело не откри обстоятелства, които да слагат под подозрение легитимността на президентските избори в Беларус, сподели пред публицисти изпълнителният секретар на общността Сергей Лебедев. По думите му изборите са протекли при съблюдаване на законите, били са открити, конкурентни и са подсигурили волеизявлението на жителите.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Протестиращите махат блокадата пред Ректората от „ благосклонност ” Протестиращите махат блокадата пред Ректората от „ благосклонност ”  Емил Димитров: Ситуацията с Перник може да се повтори по Черноморието Емил Димитров: Ситуацията с Перник може да се повтори по Черноморието  Двама души се удавиха за два дни Двама души се удавиха за два дни  Жаблянов: „ Българска социалистическа партия не можа да създаде освен позиция по отношение на митингите, само че и за процесите в страната ” Жаблянов: „ Българска социалистическа партия не можа да създаде освен позиция по отношение на митингите, само че и за процесите в страната ”  1 Колко българи държат над 1 млн. лв. в банката  1 Домати и краставици най-скъпи от 5 години насам  1 Италия резервира карантината за българи до 7 септември --> Пaрите ни  Колко българи държат над 1 млн. лв. в банката Колко българи държат над 1 млн. лв. в банката  Домати и краставици най-скъпи от 5 години насам Домати и краставици най-скъпи от 5 години насам  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  53 нови случая на COVID-19 у нас 53 нови случая на COVID-19 у нас  <br> Гл. комисар Николов: Към момента застрашени обитаеми места няма <br>
Гл. комисар Николов: Към момента застрашени обитаеми места няма
 Huawei остава без чипове за смарт телефоните си Huawei остава без чипове за смарт телефоните си  Какво яде Дженифър Анистън Какво яде Дженифър Анистън Виц на деня Когато разкажеш анекдот на: - немец, той в никакъв случай не го схваща и постоянно се смее. - англичанин, той постоянно го схваща, само че в никакъв случай не се… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Коронавирусът: Лъже се жестоко и на едро Коронавирусът: Лъже се жестоко и на едро Петер Стано: Пандемията основава съвършената хранителна среда за дезинформация  <p>Спешно съвещание в Гърция поради Турция&nbsp;&nbsp;</p> Спешно съвещание на Съветът за национална сигурност в Гърция поради Турция Турция популяризира известие за капитаните на корабите си в Средиземно море, " Newsbomb.gr " заяви, че " Oruc Reis " се намира на юг от Карпатос  Кола излетя и се обърна край Симитли, потърпевши Кола излетя и се обърна край Симитли, потърпевши Пътният случай станал рано тази заран в региона на бензиностанцията в посока Градево  Гейтс: За богатите страни пандемията свършва следващата година Гейтс: За богатите страни пандемията свършва следващата година По-бедните държав ще би трябвало да почакат до края на 2022 година  Вандализъм по отношение на галерия за ЛГБТ хора, глухи и роми Вандализъм по отношение на галерия за ЛГБТ хора, глухи и роми Платна с послания бяха изпочупени в центъра на София  <p>Какви са сюжетите за развиването на пандемията в България</p> Какви са сюжетите за развиването на пандемията в България Според проф. Николай Витанов – математик от Националния действен щаб, сега „ епидемията тъпче на едно място ”  Безсрамният разкош на Безсрамният разкош на " краля на бедните " Мохамед VI Кралят обича обичаните му играчки да са в положително положение  Измама: Събират пари за ток от името на EVN Измама: Събират пари за ток от името на EVN Фалшиви имейли от името на енергодружеството " EVN " се популяризират в Югоизточна България  Corvette Grand Sport 2017 Канадец си купи Corvette, откакто прогледна Какво ще направиш първо, в случай че си роден кьорав, само че чудесата на модерната медицина те дарят със зрение 44 години по-късно?  Мъж желае да разяснява Маджо с Христо Иванов Мъж желае да разяснява Маджо с Христо Иванов Разговорът е от живо лъчение на водача на " Да, България "  Антонио Бандерас Антонио Бандерас на 60 години На 19 години Бандерас напуща родния си град с тапия от школата по трагично изкуство в джоба и разочарованието от кариера като футболист  Гърмежи и гъст дим в софийския квартал Гърмежи и гъст дим в софийския квартал " Слатина " Според очевидци са се чули два поредни мощни гърмежа  Нова бежанска вълна заля Англия Нова бежанска вълна заля Англия Повече от 500 имигранти са минали Ламанша единствено за три дни  Джерард Бътлър Любопитни обстоятелства за Джерард Бътлър

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР