Свят От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите

Свят От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите ...

От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите.

Свят От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите Повечето анализатори прогнозират цени в диапазона 70-75 долара за барел Евгения Друмева 25 април 2019, 20:48
ъв вторник цената на петрола се повиши до най-високото си ниво тази година заради плановете на САЩ да затегнат санкциите срещу Иран, който е един от големите световни износители на петрол. Около 80% от приходите на Иран са от петрола.

Днес петролът сорт Брент - основа за образуването на цената на черното злато, поевтиня с 22 цента на барел.

Кое влияе на цената на петрола

През ноември САЩ възобновиха търговските санкции срещу Иран, но направиха отстъпка за осем страни - Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция, които купуват основния дял от иранския петрол, да продължат да го правят. Сега САЩ спират и това изключение, като фактически забраняват напълно покупките на петрол от Иран от 2 май.

Преди шест месеца инвеститорите се притесняваха, че в света се произвежда твърде много петрол, а няма достатъчно търсене и това ще доведе до понижаване на цената на петрола. Ситуацията сега се обръща: без иранския петрол има риск от недостиг и това веднага вдигна цената, отбелязват анализатори.

Саудитска Арабия заяви готовност да произвежда повече петрол, но същевременно смята да не надхвърля квотата си в рамките на ОПЕК. 

Според някои анализатори след скока на цената на петрола ще последва спад, най-вече защото има солиден играч, готов да замени Иран. Освен това САЩ увеличават производството и държат голям резерв суров петрол, което също влияе на цените.

Същевременно по-високите цени се поддържат и от санкциите на САЩ спрямо Венецуела, неяснотата за бъдещето на Либия, също голям износител на петрол, както и от решението на ОПЕК (оргнизацията на страните, производителки на петрол) да ограничат производството.

Според проучване на Ройтерс производството на ОПЕК се е понижило с 280 000 барела на ден през февруари до 30,4 милиона барела на ден - най-ниско от 2015 г. насам.

В началото на този месец Wall street journal съобщи, че банките повишават прогнозите си за цената на суровия петрол през 2019 г., заради продължаващото намалено производство, както и заради геополитически рискове.

До какво водят по-високи цени на петрола

Сравнително ниските цени на петрола през 2018 забавиха инфлацията в световен мащаб и заедно с нарастващите заплати, това означаваше, че хората могат да харчат повече.

Според анализаторите обаче тази тенденция може скоро да се обърне: цената на петрола вече е скочила с 40% от началото на годината, което може да доведе до по-високи цени на продуктите.

Не всички споделят подобна прогноза. Според авторитетната Голдман Сакс не може да се очаква драстичен скок в цената на петрола. В понеделник банката потвърди прогнозата си от началото на годината за цени в диапазона 70-75 долара за барел за второто тримесечие на 2019 г.

Повечето експерти очакват цени в този диапазон поне до юни, когато се очаква следваща среща на страните от ОПЕК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Евгения Друмева

Източник: vesti.bg