Свят От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите

...
Свят От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите
Коментари Харесай

От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите

Свят От какво зависи цената на петрола. Какви са прогнозите Повечето анализатори предвиждат цени в диапазона 70-75 $ за барел  Евгения Друмева 25 април 2019, 20:48
ъв вторник цената на петрола се увеличи до най-високото си равнище тази година поради проектите на Съединени американски щати да затегнат глобите против Иран, който е един от огромните международни експортьори на нефт. Около 80% от приходите на Иран са от петрола.

Днес петролът вид Брент - основа за образуването на цената на черното злато, поевтиня с 22 цента на барел.

Кое въздейства на цената на петрола

През ноември Съединени американски щати възобновиха комерсиалните наказания против Иран, само че направиха отстъпка за осем страни - Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция, които купуват главния дял от иранския нефт, да продължат да го вършат. Сега Съединени американски щати стопират и това изключение, като в действителност не разрешават изцяло покупките на нефт от Иран от 2 май.

Преди шест месеца вложителите се притесняваха, че в света се създава прекалено много нефт, а няма задоволително търсене и това ще докара до намаление на цената на петрола. Ситуацията в този момент се обръща: без иранския нефт има риск от дефицит и това незабавно подвигна цената, означават анализатори.

Саудитска Арабия съобщи подготвеност да създава повече нефт, само че в същото време счита да не надвишава квотата си в границите на ОПЕК.

Според някои анализатори след скока на цената на петрола ще последва спад, най-много тъй като има стабилен състезател, подготвен да размени Иран. Освен това Съединени американски щати усилват производството и държат огромен запас недопечен нефт, което също въздейства на цените.

Същевременно по-високите цени се поддържат и от глобите на Съединени американски щати по отношение на Венецуела, неяснотата за бъдещето на Либия, също огромен експортьор на нефт, както и от решението на ОПЕК (оргнизацията на страните, производителки на петрол) да лимитират производството.

Според изследване на Ройтерс производството на ОПЕК се е намалило с 280 000 барела дневно през февруари до 30,4 милиона барела дневно - най-ниско от 2015 година насам.

В началото на този месец Wall street journal заяви, че банките покачват прогнозите си за цената на суровия нефт през 2019 година, поради продължаващото понижено произвеждане, както и поради геополитически опасности.

До какво водят по-високи цени на петрола

Сравнително ниските цени на петрола през 2018 забавиха инфлацията в международен мащаб и дружно с възходящите заплати, това означаваше, че хората могат да харчат повече.

Според анализаторите обаче тази наклонност може скоро да се обърне: цената на петрола към този момент е скочила с 40% от началото на годината, което може да докара до по-високи цени на продуктите.

Не всички споделят сходна прогноза. Според авторитетната Голдман Сакс не може да се чака фрапантен скок в цената на петрола. В понеделник банката удостовери прогнозата си от началото на годината за цени в диапазона 70-75 $ за барел за второто тримесечие на 2019 година

Повечето специалисти чакат цени в този диапазон най-малко до юни, когато се чака последваща среща на страните от ОПЕК.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Евгения Друмева
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР