Свят ООН: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със смъртта на

...
Свят ООН: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със смъртта на
Коментари Харесай

ООН: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със смъртта на Хашоги

Свят Организация на обединените нации: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със гибелта на Хашоги Организацията излезе с отчет за убийството на журналиста  Жанета Нейкова 19 юни 2019, 14:06 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Организация на обединените нации: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със гибелта на Хашоги
Организация на обединените нации: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със гибелта на Хашоги
 Пускат гласа на Путин на пандите в Москва
Пускат гласа на Путин на пандите в Москва
 Тръмп желае втори мандат
Тръмп желае втори мандат " да прави Америка велика "
 Малката Грета и фотографията с Барак Обама, която трогна света
Малката Грета и фотографията с Барак Обама, която трогна света
 Стрелба провокира суматоха в Торонто
Стрелба провокира суматоха в Торонто
 Напрежение: Съединени американски щати изпращат още войски в Близкия изток
Напрежение: Съединени американски щати изпращат още войски в Близкия изток
 Сваленият президент на Египет към този момент е заровен
Сваленият президент на Египет към този момент е заровен
 Еквадор дава островите Галапагос на Военновъздушни сили на Съединени американски щати
Еквадор дава островите Галапагос на Военновъздушни сили на Съединени американски щати

ОН откри Рияд за отговорен за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Турция предишния октомври, съгласно отчета на специфичния докладчик на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида по отношение на извънсъдебните изтезания Агнес Каламард.

Според отчета, "достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на убития публицист “.

"Има задоволително доказателства, които дават съображение за по-нататъшно следствие на самостоятелната отговорност на високопоставени чиновници на Саудитска Арабия, в това число на престолонаследника “, съобщи специфичния докладчик.

В отчета се акцентира, че "не се прави никакво умозаключение по отношение на виновността. Единственото умозаключение е, че има достоверни доказателства, заслужаващи по-нататъшно следствие от подобаващ орган дали прагът на наказателна отговорност е реализиран ".

JUST IN: An independent UN investigator said that Washington Post journalist Jamal Khashoggi faced a "deliberate, premeditated execution " at the hands of Saudi Arabia in a new report on his death. https://t.co/1Ogce27WDX
— Axios (@axios) 19 юни 2019 година
Каламард сподели още, че е разкрила доказателства, че "самият Хашоги е бил изцяло наясно с пълномощията на престолонаследника и страха от него. "

Документът бе оповестен в навечерието на формалното показване на оценката на резултатите от следствието на убийството на Хашоги по време на 41-ата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева. Заключенията на специфичния докладчик на Организация на обединените нации ще бъдат оповестени пред Съвета на 26 юни, осведоми РИА Новости.

Report of the Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions @AgnesCallamard to the @UN_HRC: Investigation into the unlawful death of Mr. Jamal #Khashoggi https://t.co/eRvCPgr6EC pic.twitter.com/v1eVSk0wt4
— Carmi Lecker (@LeckerC) 19 юни 2019 година
Властите на Саудитска Арабия неведнъж декларират, че организират лично следствие, а също по този начин отхвърлят интернационалното следствие на този случай и присъединяване на други страни в него.

"Убийството на Хашоги е извънсъдебно действие, за което дава отговор Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също съставлява самичък по себе си нарушаване на интернационалното право в региона на правата на индивида ", се споделя в документа.

Каламард прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да "започне интернационално престъпно следствие за убийството на Хашоги за сформиране на плътни досиета на всеки от хипотетичните причинители. Тя съобщи, че е открила, че до момента провежданите от Саудитска Арабия и Турция следствия "не дават отговор на интернационалните стандарти по отношение на следствието на противозаконни смъртни случаи ".

Тя също по този начин прикани ФБР в Съединените щати, на които Хашоги е гражданин, да стартират следствие на случая, в случай че към момента не е направено, "и да продължи наказателното гонене в Съединените щати, както е признато ".

За следствието си Каламард заяви, че наред с други неща, тя е гледала фрагменти от консулството на самото ликвидиране.

Саудитска Арабия призна какво е станало с Хашоги

Иран: Убийството на Хашоги е невероятно без Съединени американски щати

Разкриха какви са били последните думи на Хашоги

Саудитски прокурор: Смъртта на Хашоги - умишлена

CNN: Хашоги е погубен и изнесен от консулството

Докладът разпознава по име 15 души, за които Калард оповестява, че са част от задачата за убийството на Хашоги и декларира, че доста от тях не са в листата на 11-те неназовани обвинени, изправени пред правосъден развой зад затворени врата. Докладът също открива, че има доказателства, че "Саудитска Арабия съзнателно е употребила консулски имунитет, с цел да забави турските следствия, до момента в който мястото на престъплението не бъде изцяло почистено. "

"С оглед на моята угриженост по отношение на справедливостта на процеса против 11-те обвинени в Саудитска Арабия, приканвам за прекъсване на процеса, " декларира Калард в отчета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР