Свят Обвиниха в тероризъм стрелеца от Нова Зеландия Това решение

...
Свят Обвиниха в тероризъм стрелеца от Нова Зеландия Това решение
Коментари Харесай

Обвиниха в тероризъм стрелеца от Нова Зеландия

Свят Обвиниха в тероризъм стрелеца от Нова Зеландия Това решение е премисляно със седмици; терзания дали няма да последва " поле на изява " за екстремизма  Жанета Нейкова 21 май 2019, 12:43
ъжът, умъртвил 51 мюсюлмански поклонници в джамията в Крайстчърч, беше публично упрекнат в тероризъм за първи път, оповестиха от полицията в Нова Зеландия.

"Официално е повдигнато обвиняване за осъществяването на терористичен акт по член 6А от Закона за битка с тероризма от 2002 година против Брентън Тарант ", се споделя в изказване на полицията, представено от Агенция Франс Прес.

Съобщава се, че в допълнение към терористичното обвиняване, в този момент Тарант е изправен пред 51 обвинявания за ликвидиране и 40 за опит за ликвидиране по време на офанзивите на 15 март в новозеландския град.

The Christchurch mosque attacker who killed 51 people has been charged with terrorism https://t.co/IXB1DdsLti pic.twitter.com/CpDIWiiQmk
— Al Jazeera English (@AJEnglish) 21 май 2019 година
На 15 март 28-годишният австралиец Брентън Тарант разстреля 51 души в две джамии в Крайстчърч. Неговият акт беше наказан остро от цялата новозеландска и международна общност.

Може ли съдът да стане платформа на екстремизма?

Това пита в разбор BBC

След събитията от 15 март се разисква каква изгода ще е прибавянето на такова обвиняване (в тероризъм) към другите за ликвидиране, опит за ликвидиране, които към този момент са сложени.

Доказвайки в съда, че обвиненият е взел участие в акт на гнет, ще изисква разглеждане на мотивацията, освен на желанията, показва сътрудник на медията от Сидни.

А това основава причина всеки развой да стане платформа за изнасяне на екстремистки възгледи, нещо, което доста хора в Крайстчърч желаят да избегнат.

Може би това е повода, заради която полицията прекарва седмици в разглеждане на какви може да са последствията след прибавянето на обвиняването в тероризъм, както и да се съветва със фамилиите на жертвите преди да заяви обвиняването.

По-рано стана ясно, че полицията към този момент е провела срещи със фамилиите на починалите и потърпевшите при терористичния атентат, осведоми ги за новите обвинявания и счита по време на правосъдния развой да им обезпечи цялата нужна поддръжка. Това сподели в изказване комисар Майк Буш, шеф на полицията в Нова Зеландия.

Преди да прибавят обвиняването в тероризъм, полицията се е съветвала с юристи и прокурори, споделят още новозеландските управляващи.

След процеса 28-годишният нападател бе подложен под стража до идващото правосъдно съвещание, планувано за 14 юни. Властите също така разпоредиха той да бъде подложен на психиатричен обзор.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Крайстчърч Нова Зеландия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР