Свят Ню Йорк Таймс: Тайният план на Русия да дестабилизира

...
Свят Ню Йорк Таймс: Тайният план на Русия да дестабилизира
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Тайният план на Русия да дестабилизира Европа

Свят " Ню Йорк Таймс ": Тайният проект на Русия да дестабилизира Европа И какво е общото с опита да бъде токсичен българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев 9 октомври 2019, 12:43
" Ню Йорк Таймс ": Тайният проект на Русия да дестабилизира Европа
 В Германия към този момент няма благосклонност за убийците на пътя
В Германия към този момент няма благосклонност за убийците на пътя

" Ядрен трен " влезе в Москва
 Буря наводни Бодрум, евакуирани българи
Буря наводни Бодрум, евакуирани българи
 Обезщетение 8 милиарда $ за мъж - пораснали му гърди
Обезщетение 8 милиарда $ за мъж - пораснали му гърди
 Организация на обединените нации е пред банкрут, Съединени американски щати не заплащат милиарди долари
Организация на обединените нации е пред банкрут, Съединени американски щати не заплащат милиарди долари
 Ердоган отива при Тръмп, той: Турците вършат Ф-35
Ердоган отива при Тръмп, той: Турците вършат Ф-35
 Сензационно: голям метеорит трансформирал Земята преди 12 800 години
Сензационно: голям метеорит трансформирал Земята преди 12 800 години

уското разузнаване се пробва да дестабилизира Европа. Първо пристигна акцията за дестабилизиране на Молдова, последвана от отравянето на търговец на оръжие в България и по-късно – предотвратен опит за прелом в Черна гора. Миналата година имаше опит да бъде погубен някогашен съветски разузнавач във Англия с използването на бойно, отровно вещество. Въпреки че интервенциите носеха отпечатъците на Русия, в началото разследващите служби ги разглеждаха като обособени, изолирани офанзиви.

Сега разузнаването на западните страни счита, че тези интервенции, както и евентуално доста други, са част от координирана и продължаваща и сега акция за дестабилизацията на Европа, провеждана от първокласен отряд в системата на съветското разузнаване, профилиран в саботажи, покушения и подривна активност, написа Майкъл Швирц за американския вестник "Ню Йорк Таймс ".

Поделението, познато под името 29155, работи от най-малко 10 години. Въпреки това, западното разузнаване едвам неотдавна разбра за него.

Разузнавачи от четири западни страни споделят, че не се знае какъв брой постоянно се събират членовете на 29155 и предизвестяват, че няма по какъв начин да се предскаже къде ще е идната му интервенция и каква ще е тя.

Целта за образуването на 29155, която в никакъв случай не е обявявана публично, демонстрира какъв брой интензивно е зает съветският президент Владимир Путин в по този начин наречената хибридна война против Запада - комбинация от агитация, хакерски офанзиви, дезинформация и даже открити военни борби.

One interesting aspect of this story is that a lot of the detail about this spy unit is publicly available. We just needed to be pointed in the right direction. It appears in tax records and other public documents. 1/3 https://t.co/qUw75Ro55l
— Michael Schwirtz (@mschwirtz) 8 октомври 2019 година
"Мисля, че сме не запомнили какъв брой безмилостни могат да бъдат руснаците ", споделя Питър Зуак, пенсиониран офицер от разузнаването и някогашен боен аташе на Съединени американски щати в Москва, който към този момент знае за съществуването на секретното отделение.

В текстово известие, Дмитрий Песков, представителят на Путин, насочва въпроси за 29155 към министъра на защитата на Русия, само че даже той не получава отговор.

Поделението е прикрито зад дебелите стени на постройка на разузнаването в източната част на Москва и командването му се реализира от съветското военно разузнаване, познато като ГРУ.

Повечето интервенции на ГРУ остават мистерия, само че в този момент западните служби имат по-ясна визия за структурата на организацията.

Членовете на поделението пътуват до разнообразни страни в Европа. Някои от тях са ветерани с ордени от кървавите спорове, в които участваше Русия в Афганистан, Чечения и Украйна. Мисиите им са толкоз секрети, че западните разузнавачи допускат, че доста чиновници на ГРУ не знаят за съществуването на секретното отделение.

29155 наподобява затворена, сплотена група . Снимка от 2017 година демонстрира командира на поделението, генерал-майор Андрей Аверянов на сватбата на щерка му. Облечен е със сив костюм и папионка. Аверянов театралничи с полковник Анатолий Чепига, един от двамата офицери, упрекнати от Англия в отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал.

Руски уебсайт: И българин може да е токсичен като Скрипал

"Това отделение на ГРУ е интензивно в Европа от години. Голяма изненада беше, че руснаците и по-специално ГРУ и това отделение, се усещат спокойни да правят извънредно нездравословната си активност в другарски страни. Това беше същински потрес ", споделя шпионин от западна страна, поискал да остане неизвестен.

В друга степен, всички 4 интервенции, с които се свързва поделението, провокираха необятен публичен отзив, даже на западното разузнаване да беше належащо известно време да дефинират, че 29155 са били забъркани.

Поделението беше засечено от Запада след провалилия се опит за прелом в Черна гора през 2016 г, който представляваше скрит план на двама от офицерите в съветското отделение да бъде погубен министър-председателя на страната и завладяна постройката на Народното събрание.

По-пълна визия за дейностите на 29155 Запада доби след отравянето на Скрипал през март 2018 година Бившият сътрудник на ГРУ, който беше предал Русия и шпионираше за британците. Скрипал и щерка му бяха в тежко положение, след допир със мощно отровно бойно вещество, само че оцеляха.

Отравянето докара до геополитическо опълчване, като повече от 20 страни, измежду които Съединени американски щати, изгониха 150 съветски дипломати като знак на поддръжка за Англия.

В последна сметка английските управляващи показаха двама обвинени за отравянето на Скрипал, които пътували до Англия под подправени имена. По-късно проверяващият уебсайт "Белингкат " ги разпознава като полковник Чепига и Александър Малкин.

Шест месеца след отравянето на Сергей Скрипал, прокуратурата във Англия им повдигна обвинявания, че са внесли в страната бойно отровно вещество и са намазали с него дръжката на входната врата на жилището на Скрипал.

Но интервенцията е била по-сложна, в сравнение с управляващите разкриха тогава.



Година преди отравянето, трима сътрудници на 29155 пътували до Англия. Сега разузнавачите считат, че са подготвяли нападението. Единият от тях е Александър Малкин, вторият беше разпознат като Сергей Павлов, а третият, който употребявал подправеното име Сергей Федотов, евентуално е бил техен пълководец, считат западните служби.

Скоро разузнавачите осъзнали, че двама от този екип от трима души, а точно Федотов и Павлов,

са били част от екипа, опитал да токсини българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 година (Другите участници, които службите познават единствено с подправените им имена са били Иван Лебедев, Николай Кононихин, Алексей Никитин и Данил Степанов).

Кой е Емилиян Гебрев

Поделението прави два опита да убие Гебрев - един път в София и по-късно, месец по-късно, в дома му край Черно море.

Британски следователи са в София

Гебрев пред "Гардиан ": Аз съвсем умрях

"Личи, че това е проведена интензивност. Често вземат участие едни и същи хора. ", споделя Алекс Йънгър, шеф в английската МИ6, който вижда ясна връзка сред интервенцията в Черна гора и отравянето на Скрипал.

"Нашата оценка е, че има действителна опасност от ГРУ и други съветски разследващи служби и нещата, които не биха създали, са доста малко ", добавя Йънгър.

През 2006 година Владимир Путин подписа закон,

разрешаващ атентатите против избрани лица в чужбина. Същата година, екип от съветски атентатори използваха радиоактивен изотоп, с цел да убият някогашния съветски разузнавач Александър Литвиненко в Лондон.

Поделение 29155 не е единственото, което има разрешение да извършва сходни интервенции. Британските управляващи считат, че убийството на Литвиненко е дело на Федералната работа за сигурност, ръководена в един интервал от Владимир Путин и постоянно съревноваваща се с ГРУ.

За отделение 29155 се знае малко, само че следи в публично налични съветски документи приказват за връзки с по-мащабна, хибридна тактика.

Плевнелиев: На изборите 2015 година имаше мощна хакерска атака

През 2012 година инструкция на съветското министерство на защитата раздава бонуси на три поделения за "особени постижения във военната работа. " Едно от тях е 29155, другото са хакерите от отделение 74455. Третото е отделение 99450, за чиито офицери се счита, че са забъркани в анексирането на Кримския полуостров през 2014 година

Пенсиониран чиновник на ГРУ, който знае за отделение 29155 споделя, че то е профилирано в "диверсии ", които се извършват самостоятелно или групово и "включват взривявания, убийства, какво то се наложи. "

"Сериозни момчета служат там. Те са офицери, които работят под прикритие като интернационалните сътрудници. ", споделя пенсионерът от ГРУ.

Снимки на порутения някогашен щаб на поделението, който към този момент е зарязан, демонстрират стотици стойки за оръжие, етикети на разнообразни оръжия, в това число снаейперистки карабини като белгийската FN-30 и немската G3А3.

Виждат се и уреди за подготовка за ръкопашен пердах. Пенсионираният чиновник на ГРУ удостоверява достоверността на фотосите, които бяха оповестени от съветски блогър.

Въпреки че е елитна част, наподобява поделението работи с най-малък бюджет. Според документите, командирът военачалник Аверянов живее в олющен жилищен блок на няколко пресечки от централата и кара Лада "петица " от далечната 1996г.

Това, което се вижда неясно за европейските разследващи служби, е явната немарливост на интервенциите на поделението.

Сергей Скрипал оцеля в опита да бъде погубен, както и Емилиян Гебрев. Опитът за прелом в Черна гора се провали и година по-късно страната се причисли към НАТО. Разузнавачите считат, че е допустимо да има доста интервенции на отделение 29155, които са били сполучливи, само че не знаем за тях.

С какво отровиха Гебрев и има ли общо с „ Новичок “

Трудно е да се направи оценка дали хаотичността на интервенциите им се отразява отрицателно на Кремъл. Не е изключено това да е част от търсения резултат.

"Този тип интервенции на разузнаването станаха част от психическата война ", споделя Ерик-Нийлс Крос, някогашен шпионин от Естония.

"Те не са станали по нападателни. Искат да се покажат и да ги усетим. Това е част от играта. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР