Свят NYT: Ерата на либерализма приключва Ерата на свободните пазари

...
Свят NYT: Ерата на либерализма приключва Ерата на свободните пазари
Коментари Харесай

NYT: Ерата на либерализма приключва

Свят NYT: Ерата на либерализма завършва „ Ерата на свободните пазари и либерализма завършва ”, смята Мередит Кроули  Николай Киров 14 декември 2019, 21:54  NYT: Ерата на либерализма завършва
NYT: Ерата на либерализма завършва
 Провал на срещата за климата в Мадрид
Провал на срещата за климата в Мадрид
 В Швеция скоро ще стане като в Сирия
В Швеция скоро ще стане като в Сирия
 Китай и Съединени американски щати реализираха краткотрайно помирение
Китай и Съединени американски щати реализираха краткотрайно помирение
 Гласуват импийчмънт на Тръмп идната седмица
Гласуват импийчмънт на Тръмп идната седмица
 Край на новогодишните фойерверки?
Край на новогодишните фойерверки?
 Взрив в Германия, умрял, десетки потърпевши
Взрив в Германия, умрял, десетки потърпевши
 След 6-месечна приложимост на електронна цигара жена получи....
След 6-месечна приложимост на електронна цигара жена получи....

деята, че световната икономическа интеграция съставлява човешки напредък, доминираше повече от седем десетилетия. Но в този момент настава нова епоха, в която националните ползи имат преимущество пред групови проблеми, като комерсиалните договорености се договарят сред обособените страни, написа „ Ню Йорк Таймс”

Британските гласоподаватели демонстрираха ясно това в четвъртък, като дадоха изрично болшинство на премиера Борис Джонсън и неговата Консервативна партия, с цел да подсигуряват, че петата по величина стопанска система в света ще продължи с напускането на Европейски съюз.

Провал на срещата за климата в Мадрид

Сега Англия е изправена пред нова комплицирана фаза в заплетеното си европейско дело за бракоразвод - договаряния за изискванията на бъдещите си стопански връзки с континента. Но под една или друга форма „ завършването на Брекзит” - мантрата, която Борис Джонсън повтаря и в този момент може да извърши, бележи дълбока смяна в международната комерсиална система.

След Втората международна война съдружниците спечелили построиха интернационален ред на разбирането, че когато страните разменят артикули, те стават по-малко склонни да разменят артилерийски залпове.

Излизането на Англия от Европейския съюз е най-ясното проявяване, че тази концепция към този момент не работи. И не е единственото.

Традиционният съдия на интернационалните търговски разногласия, Световната комерсиална организация очевидно губи своето значение, защото страните заобикалят каналите ѝ за налагане на цени. Арбитражният съд на СТО, който взема решение разногласия, беше обезсилен от блокирането на назначението на нови съдии от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

„ Смисълът, че политиката се движи в една посока, към по-голяма либерализация и повече интеграция, е сменен от признаването, че политиката може да върви назад”, счита Брад Сетсър, старши помощник в Съвета по външни връзки в Ню Йорк.

Съединените щати и Китай дружно съставляват повече от една трета от международната стопанска система, което дава на комерсиалната война сред тях световен темперамент.

Президентът Тръмп направи залози в ненадминатия мащаб за американската стопанска система в търсене на удобни търговски съглашения. Според своето схващане, Съединени американски щати имат преимуществото при всевъзможни двустранни търговски договаряния и могат да наклонят разпоредбите към американските ползи.

Китай и Съединени американски щати реализираха краткотрайно помирение

Това беше логиката, която накара Тръмп да се откаже от американското присъединяване в Транс-Тихоокеанското партньорство.

В мисленето на Тръмп глобализмът е за загубеняци. Малко откакто той постави клетва, обявявайки своето кредо „ Америка преди всичко”, той съобщи: „ Ако Китай желае достъп до 327 милиона консуматори в най-богатата страна на земята, той ще би трябвало да купува повече американски артикули и да играе честно”

Китайските водачи пък стигнаха до пояснение на комерсиалната война като част от американска акция въздържане на Китай и отказване на правата на страната с най-голямо население в света като суперсила.

Сега Англия, напускайки европейския блок, се впуска в тактика, ориентирана към обезпечаване на двустранни търговски съглашения с огромни стопански системи, от Съединени американски щати и Китай до Австралия и Индия.

Търговските покупко-продажби са комплицирани и комплицирани. Те водят до излизане на отворени нови пазари за експорт в подмяна на излагане на локални компании на нови съперници. Мощни лобита недоволстват. Сделките лишават години.

Аритметика разкрива, че никоя композиция от търговски покупко-продажби не може да компенсира Англия напълно за това, което ще загуби, напускайки Европейски Съюз.

Разрушаването на интернационалните търговски договорености и повишаването на националистическите императиви обаче са обусловени от усилване на публичния яд в доста страни поради разширяващото се икономическо неравноправие и чувството, че търговията е удобна за една определена класа, оставяйки елементарните хора зад борда.

Във Англия недоволните използваха референдума през юни 2016 година като протестно гласоподаване против банкерите в Лондон, които бяха провокирали пагубна финансова рецесия и по-късно принудиха гласоподавателите да поемат разноските посредством строги фискални икономии.

В Съединените щати гласоподавателите на Тръмп пък поддържаха комерсиалната война. В Италия, Франция и Германия гневни национални придвижвания се концентрират върху търговията като опасност за поминъка на служащите, искайки да спрат глобализацията.

„ Ерата на свободните пазари и либерализма приключва”, смята Мередит Кроули, специалист по интернационална търговия в университета в Кеймбридж в Англия. „ Хората са недоволни от сложността на политиката и чувството, че тези, които държат лостовете на властта, са по някакъв метод недосегаеми”.

За вести и препоръки, свързани с персоналните финанси четете Pariteni


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР