Свят Нов етап в търговската война между САЩ и Китай

...
Свят Нов етап в търговската война между САЩ и Китай
Коментари Харесай

Нов етап в търговската война между САЩ и Китай - митата скочиха

Свят Нов стадий в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай - митата скочиха Тръмп усили митата от 10 на 25% против Китай, само че те не засягат единствено тази страна  Виолета Русенова 10 май 2019, 18:55
ъединените щати постановат нови мита на артикули от Китай за стотици милиарди долари. Въпреки продължаващите и сега търговски договаряния във Вашингтон, митата оповестени от Доналд Тръмп влязоха в действие в 7:01 часа българско време, написа Ройтерс.

Съединените щати и Китай се пробват да реализират съглашение за преустановяване на избухналата преди 10 месеца комерсиална война, само че наподобяват надалеч от постигането на договорка.

След като предходната седмица Китай промени редица контрактувани точки в проектодоговора, Доналд Тръмп извърши заканата си и вносни артикули от Китай за Съединени американски щати на стойност 200 милиарда $ ще бъдат обмитявани вместо с 10 %, с 25 на 100.

Китайското държавно управление изрази "дълбоко страдание за развиването " и даде обещание да предприеме "необходимите ограничения за противопоставяне ". "Надяваме се, че Съединените щати ще работят с нас за разрешаване на съществуващите проблеми посредством съдействие и съвещания ", се споделя в изказване на китайското министерство на търговията. Министерството не е дало съответни данни за метода, по който ще реагира.

Потребителски артикули като мобилни телефони, компютри, облекла и играчки ще бъдат измежду най-засегнатите.

Тръмп не стопира до тук. В четвъртък той сподели, че "подготвя документите " за обмитяването на вносни артикули от Китай на стойност 325 милиарда $, които до в този момент не са наранени от митата и контрамитата. Американският президент споделя, че ще им наложи 25 % мито.

Китай прикани Съединените щати да оказват помощ договорката да бъде избавена и споделиха, че макар използването от американците на думи като "отмятане " и "предателство ", те остават решени да договарят.

В сряда Ройтерс сподели какъв брой огромна е разликата в позициите на двете страни, откакто в проектодоговора, изпратен за утвърждение в Китай, бяха нанесени доста корекции.

В седем глави от съглашението Китай изтрили отговорностите да трансформират законите си, с цел да отговорят на недоволството на Съединените щати, довело до комерсиалната война.

Тези промени включват главните проблеми като кражбата на американска интелектуална благосъстоятелност и търговски секрети, принудата американски компании да разкриват технологиите си, в случай че желаят да работят в Китай, разпоредбите на конкуренция, достъпа до финансови услуги и манипулирането на курса на китайската валута.

Премахването на законово обвързващия език на проектодоговора е пряк удар по главната цел на водещия договарящ от американска страна Робърт Лайтхайзър.

В сряда Доналд Тръмп сподели пред свои последователи във Флорида, че "Китай са развалили договорката " и се закани, че няма да отстъпи.

Данните сочат, че комерсиалният недостиг на Съединени американски щати с Китай е на най-ниските си равнища от 5 години, което евентуално ще окуражи Тръмп да продължи протекционистката политика.

Увереността и удовлетворението, подбудени от вероятността за сполучливо привършване на комерсиалните договаряния сред Китай и Съединени американски щати, отстъпиха пред напрежението и несигурността, написа през днешния ден в публицистична публикация "Вашингтон пост ". Според вестника това се дължи на изказването на Доналд Тръмп, в което той упрекна Пекин, че не съблюдава към този момент контрактувани задължения. В неделя в Туитър американският президент предизвести, че през днешния ден ще увеличи от сегашните 10 на 25 на 100 митата върху китайски артикули за 200 милиарда $ и че скоро друга група артикули от Китай ще се таксуват с 25 % мито.

Изданието цитира данни на специалист от Института за стопански проучвания "Питърсън ", съгласно който новите митнически цени на Тръмп обгръщат малко повече от половината от китайския импорт в Съединени американски щати, само че също и 7,3 на 100 от вноса от Канада, 2,5 на 100 от Европейски Съюз, 9,6 % от Южна Корея и 3,8 на 100 от Япония. Въпреки умерения стопански резултат от тези цени те имат своя символика - вредят на отдавнашни съдружници и търговски сътрудници на Съединени американски щати, множеството от които не нарушават интернационалните правила за търговия, както прави Китай. А когато вкарва остарели другари в една група с Пекин, дори и да оправдава някои ограничения против тях (в стоманата и алуминия) със съображения за националната сигурност, Тръмп самичък ги затруднява да поддържат политически Съединени американски щати в комерсиалния му спор с Китай. И на процедура те са длъжни да отвърнат с отсрещни ограничения.

Тази "непредизвикана неточност ", продължава "Вашингтон пост " е още по-достойна за жалост, тъй като може да се одобри, че Тръмп отива на договаряния с Китай в мощна позиция. Китайската стопанска система е по-зависима от вноса от Съединени американски щати, в сравнение с противоположното. Китайският напредък се забавя, до момента в който стопанската система на Съединени американски щати (за разлика от неуместните и голословни рецензии на Тръмп към политиката на Федералния резерв) основава работни места с бързо движение, установи вестникът.

Според него комерсиалните договаряния с Китай може да доведат до взаимноизгодно съглашение, а може и да се провалят. Но така и така Доналд Тръмп не се преценява с уроците на историята, че е мъчно са спечелиш война на доста фронтове, без значение дали е същинска война, или комерсиална. А воюването със съдружници е още по-трудно, приключва публицистичната си публикация "Вашингтон пост ".

Лондонският "Гардиън " показва вярата на вложителите, че комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай ще бъдат сполучливи, защото в противоположен случай може да се стигне до огромна комерсиална война. Умерените намаления на показатели като FTSE 100 на "Файненшъл таймс ", немският Dax, френският CAC и други се преценят от анализаторите като симптом, че вложителите чакат двете страни да се договорят, макар че комерсиалните договаряния са несигурна работа и постоянно е допустима ескалация на напрежението, преди да се стигне до сключване на съглашение.

Вестникът напомня, че Тръмп се пробва да отвори китайските пазари за американските компании и да ги отбрани от принудата да дават свои технологии, с цел да влизат в партньорство с китайски компании. Още по-голяма грижа за Тръмп е големият търговски недостиг на Съединени американски щати по отношение на Китай. Но за жалост на Белия дом тази негова тактичност към този момент единствено потиска търговията с Китай, а не понижава комерсиалния недостиг на Вашингтон с останалия свят.

"Файненшъл таймс " счита, че най-уязвими от комерсиалния спор Съединени американски щати - Китай са американските консуматори, азиатските експортьори и вложенията в бизнеса. След разгарянето на разногласието в средата на 2018 година растежът в световната търговия мощно се е забавил и се натрупват доказателства, че новите цени на Съединени американски щати, които обгръщат над половината от китайския импорт, възпират световния търговски продан, покачват цените на дребно в Съединени американски щати и понижават вложенията в бизнеса, защото фирмите се стремят да преструктурират своите канали за доставки, заключава деловото издание.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР