Свят Неизменното присъствие на Обама в надпреварата за Белия дом

...
Свят Неизменното присъствие на Обама в надпреварата за Белия дом
Коментари Харесай

Неизменното присъствие на Обама в надпреварата за Белия дом

Свят Неизменното наличие на Обама в конкуренцията за Белия дом Барак Обама не присъстваше физически на сцената на снощния ефирен спор на демократите, само че в реалност той беше на всички места 2 август 2019, 07:16 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Неизменното наличие на Обама в конкуренцията за Белия дом
Неизменното наличие на Обама в конкуренцията за Белия дом
 Тръмп заплаши и упрекна Китай за опиоидната рецесия в Съединени американски щати
Тръмп заплаши и упрекна Китай за опиоидната рецесия в Съединени американски щати
 Тайният проект на магната Епстайн за човешката раса
Тайният проект на магната Епстайн за човешката раса
 Холандия забрани бурките и никабите
Холандия забрани бурките и никабите
 Надпревара във въоръжаването на Балканите
Надпревара във въоръжаването на Балканите
 Пожарите в Сибир обгърнаха територия, колкото Белгия
Пожарите в Сибир обгърнаха територия, колкото Белгия
 Този репортаж от Пакистан провокира въпроси
Този репортаж от Пакистан провокира въпроси
 DW: Там, където българите и румънците са нежелани
DW: Там, където българите и румънците са нежелани

арак Обама не присъстваше физически на сцената на снощния ефирен дебат на демократите, само че в реалност той беше на всички места, а някои претенденти за президентската номинация за изборите през 2020 година правеха опити да нападат наследството на най-популярния член на партията си.

Подложен на сериозна офанзива от по-либералните и по-слабо представящи се в социологическите изследвания претенденти, любимецът Джо Байдън постоянно се позоваваше на Обама в своя отбрана - първия негър президент на Съединени американски щати, на който в продължение на осем години той бе вицепрезидент.

Това написа в разбор в "Ройтерс " Джинджър Гибсън.

Обама се радва на огромна известност освен в партията си, само че и измежду всички американци, в това число измежду афроамериканците, чиято поддръжка е от решаващо значение за спечелването на демократическата номинация за противник на президента Доналд Тръмп на изборите през ноември 2020 година

Според изследване от юни на института "Пю " Обама в този момент е считан за най-хубавия президент за последните 100 години.

"Вече съвсем 105 следващи месеца имаме нарастване на заетостта, най-дългия интервал в американската история ", сподели кандидатът за номинацията на демократите Джулиан Кастро, който при ръководството на Обама беше министър на жилищното строителство и градоустройството. "Над 80 месеца от тях се дължат на президента Барак Обама. Благодаря ти, Барак Обама ", съобщи той.
 Джулиан Кастро
Това сложи някои от противниците на Байдън в сложното състояние да търсят метод хем да подлагат на критика някогашния вицепрезидент и обещанието му да продължи и надгради наследството на Обама, хем да заобикалят да очернят името на някогашния президент.

Откакто напусна президентския пост през 2017 година, Обама нормално пази безмълвие и избра да не поддържа никого в конкуренцията за президентската номинация на демократите. Единствено понякога се намесва, с цел да подлага на критика Тръмп.

"Всеки приказва какъв брой неприятен съм бил в това отношение ", сподели Байдън, имайки поради расовите въпроси. "Барак Обама знаеше доста добре кой съм. Той беше предиздвикал 10 юристи да създадат инспекция на предишното ми по въпросите на гражданските права и свободи и избра точно мен и сподели, че това е било най-хубавото му решение. Ще приема неговата оценка ", добави някогашният вицепрезидент.

Огромният брой претенденти за номинацията на демократите (общо те са над 20) не могат да реализират единодушие какъв брой наляво би трябвало да завие партията им. Дебатите по този въпрос се концентрираха най-много към бъдещето на американската система на опазване на здравето.

Превърналият се в нарицателно за ерата на Обама закон за опазването на здравето - по-известен като Обамакеър - бе подложен на сериозна рецензия вътре в лагера на демократите, в това число от водещите прогресисти Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, сенатори, настояващи за централизирана здравна система, което съвсем би отстранило частното здравно обезпечаване.



Байдън изрази цялостна поддръжка за Обамакеър - всъщност призовавайки към Обамакеър да бъде добавена и алтернатива за публично обезпечаване, чието вкарване в законопроекта Обама поддържаше на времето, само че когато се обсъждаше Законът за наличните здравни грижи (Affordable Care Act), тя отпадна, с цел да може законопроектът да събере задоволително поддръжка и да бъде признат.

"Обамакеър работи ", сподели Байдън. "Решението е да се надгради над Обамакеър ", добави той.
 Джо Байдън
Американският сенатор Камала Харис, която е измежду водещите претенденти, насочи рецензии към закона с претекста, че той не пречи на застрахователните компании да печелят.

"Сенатор Байдън, Вашият проект ще разреши на застрахователните компании да се задържат в статуквото и те ще продължат да вършат бизнес, както до момента ", сподели Харис.

От време на време Байдън въпреки всичко се опитваше да се разграничава от Обама. Той сподели, че го е посъветвал да не усилва войските в Ирак. Но когато кметът на Ню Йорк Бил де Блазио го притисна за огромния брой депортации на противозаконни мигранти от държавното управление на Обама, Байдън отхвърли да съобщи какъв съвет е дал на президента по това време по този въпрос.

"Аз бях вицепрезидент, рекомендациите си към президента съм ги давал в диалози, които си остават сред нас, за разлика от Вас, от който чакам да разгласявате всичко казано ", отвърна Байдън.

Дори Тръмп загатна името на някогашния президент. По време на дебатите той написа в Туитър, че "клетките за деца са били направени от държавното управление на Обама ", и съобщи, че "той (Обама) вкара политиката на делене на фамилии ", тематика, която настоящето държавно управление употребява като гръмоотвод.

Сенатор Кори Букър разкритикува Байдън, че е бил съвносител на законопроект за битка с престъпността от 1994 година, който съгласно някои е довел до всеобщото вкарване в пандиза на чернокожи.

Байдън още веднъж посочи работата си при държавното управление на Обама.

"Президентът на Съединените щати, Барак Обама, направи всичко допустимо, с цел да опита да промени системата, само че получи забележителен отпор ", сподели Байдън.
Букър изрази неодобрение от отговора.

"Първо, господин вицепрезидент, не може да лавирате по този начин ", съобщи той. "Споменавате президента Обама повече от всеки различен в тази предизборна акция. Не може да го вършиме, когато Ви е комфортно, и да го отбягвате, когато не Ви изнася ", добави Букър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР