Свят Назрява ли нов бунт в Сирия И макар ескалацията

...
Свят Назрява ли нов бунт в Сирия И макар ескалацията
Коментари Харесай

Назрява ли нов бунт в Сирия

Свят Назрява ли нов протест в Сирия И въпреки ескалацията да беше забележима, светът не реагира, написа в разбор за Vesti.bg Руслан Трад  Руслан Трад 12 юни 2020, 15:13  Легендата за 47-те ронини, отмъстили за своя стопанин
Легендата за 47-те ронини, отмъстили за своя стопанин
 Бившият на Дж. Роулинг: Плясках я, не съм я бил
Бившият на Дж. Роулинг: Плясках я, не съм я бил
 Статуи на прицел: До какво ще докара събарянето им
Статуи на прицел: До какво ще докара събарянето им
 DW: Защо полицията в Съединени американски щати е толкоз могъща
DW: Защо полицията в Съединени американски щати е толкоз могъща
 Северна Корея приключва всички връзки с Южна Корея
Северна Корея приключва всички връзки с Южна Корея
 $1,25 млн. гаранция за обвинявания в убийството на Флойд служител на реда
$1,25 млн. гаранция за обвинявания в убийството на Флойд служител на реда
 Турция ще купува от Русия още зенитно-ракетни комплекси С-400
Турция ще купува от Русия още зенитно-ракетни комплекси С-400
 Южна Корея: Това нещо се случва за първи път
Южна Корея: Това нещо се случва за първи път

рез последните месеци Сирия остана настрана от главния новинарски поток, само че събитията от последните дни върнаха тематиката в полезрението на международните организации. Относителното успокоение, наложено след турско-руската договорка, прекратила настъплението на сирийските държавни войски в Северозападна Сирия, сътвори визията, че гражданската война е към своя край, макар че коментатори предупреждаваха, че има редица нерешени проблеми.

Част от тях излязоха на повърхността през май и се ускориха при започване на юни. В началото на седмицата сирийската валута се срина до невиждана до момента стойност от 3150 лири за $.

Подобен провал на сирийската лира не беше регистриран даже в годините, когато се водеха най-тежките сражения. Икономиката е пред колапс, а това води до нови земетресения в региона, които са проблем за страните, забъркани в спора и най-много за Русия.

Едно от най-важните събития са продължаващите митинги в Южна Сирия. От месеци там има напрежение, стигна се и до конфликти сред локалните градски препоръки в провинция Дараа, формирани от някогашни бунтовници и разположените в региона сили на държавното управление на Асад.

И въпреки ескалацията да беше забележима, светът не реагира, до момента в който при започване на юни не избухна протестна вълна в популации с друзи град Суейда.

Провокирани от икономическата обстановка и срутва на локалната валута, стачкуващи се събраха в центъра на града и скандираха анти-правителствени лозунги, напомнящи обстановката от 2011.

„ Сирия е за нас, не за Асад! “ е единствено един от лозунгите, които могат да бъдат чути от многочислените видео фрагменти, пуснати онлайн от деятели и локални поданици. Гневът към държавното управление е явен. Някогашна житница на региона, сирийската инфраструктура и стопанска система са разрушени след девет години на сражения, а близо 80% от население живее в беднотия.

Сирийският проучвателен център пресмята, че войната коства към 530 милиарда $, а рецесията в прилежащ Ливан, както и отражението на пандемията от Covid-19, направи обстановката за сирийците още по-тежка от началото на тази година.

В Ливан работят мнозина сирийци, а предприемачи държат парите си в банки в Бейрут и през днешния ден те усещат заплаха за средствата си, поради политическото състояние и всеобщи демонстрации в ливанските градове.

What began in the Syrian city of Sweida as protests against deteriorating living conditions eventually descended into anti-government calls https://t.co/QAUPrvQsBj
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) June 10, 2020
Излизайки по улиците, стачкуващите в Суейда рискуват доста . Районът значително беше пощаден от тежките сражения из страната, а Суейда, ръководен от мощен локален съвет, е считан за сигурен държавен регион, употребен в пропагандата като знак на отбраната, която Асад обезпечава на малцинствата. Но даже в Суейда търпението и спестяванията на локалното население се стопяват все по-бързо.

Правителствените медии упрекват западните наказания за икономическата рецесия. Този месец се чакат да влязат в деяние и най-тежките до момента американски наказания, ориентирани против едрите индустриалци и всеки, който прави бизнес с режима на Асад. В това число, съветски компании, които създават фосфатни и газови залежи.

Кадрите от Суейда демонстрират стотици стачкуващи по улиците на града, които се струпват пред държавните здания. Демонстрации се организираха също в прилежащата провинция Дараа, а също и в едно от предградията на столицата Дамаск. Последната сходна вълна на неодобрение в Суейда беше през 2015 година, само че за разлика оттогава, сегашните митинги имат извънредно анти-правителствена устременост.

Сегашната ескалация е резултат на атмосфера на напрежение от последната половин година, белязана от взаимни обвинявания сред локалните милиции, силите на Асад и разположените в региона про-руски елементи от Пети корпус на сирийската войска. Южна Сирия стана очевидец на отвличания, престрелки и прекачване на виновност.

Бъдещето е неразбираемо, а обичайно сирийското държавно управление не толерира опозиционни гласове като точно смазването на митингите, изискващи промени през 2011, докара до въоръжен протест, прераснал по-късно в революция. Но Суейда има друг статут поради популацията си, формирано най-вече от друзи, които обитават елементи от Сирия, Ливан и Израел. Години наред държавното управление в Дамаск твърди външните си сътрудници, че е бранител на малцинствата и офанзива по протестиращите би имало голям отрицателен резултат, както в Сирия, по този начин и отвън страната.

Събитията в Суейда, без значение от техния резултат, са сериозен проблем за Асад и за страните, които го поддържат – Иран и Русия. Протестите се случват в миг, когато е изцяло допустима нова ескалация в Северозападна Сирия. Именно там, съветски самолети бомбардираха селища за първи път от три месеца насам, а има съществено оживление и измежду държавните сили.

Ако опасенията за нова атака се засилят, това би сложило под въпрос турско-руското съглашение за Идлиб, когато ползите на двете страни се сблъскват в Либия. Там, през последните две седмици подкрепените от Москва сили на военачалник Халифа Хафтар, претърпяха провали от подкрепените от Турция държавни сили. Дори да се окажат правилни догатките за турско-руско съглашение за Либия, събитията не са в интерес на Кремъл. И Турция, и Русия употребяват сирийци да се борят по либийските фронтови линии.

Russian forces resume deadly air strikes on #Syria's Idlib' https://t.co/hUw3E9A62N pic.twitter.com/G1NK8ysyMA
— The New Arab (@The_NewArab) June 11, 2020
Залозите са огромни и това е повода съветските коментатори да показват терзание от вероятността Асад да претърпи удар не от бунтовниците, а от популацията, което до този миг публично се считаше за лоялно. Събитията в Суейда биха били проблем и за Иран, защото Техеран откри необятна мрежа от бази в Южна Сирия поради близостта до границата с Израел и окупираните Голански възвишения. Това кара някои анализатори да допускат, че Иран и Русия, макар разликите си, биха работили внезапно, с цел да спрат разширение на протестната вълна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР