Свят Най-тежкият инцидент с атомна подводница в историята на САЩ

...
Свят Най-тежкият инцидент с атомна подводница в историята на САЩ
Коментари Харесай

Най-тежкият инцидент с атомна подводница в историята на САЩ

Свят Най-тежкият случай с атомна подводница в историята на Съединени американски щати Причината за потъването на „ Скорпион ” остава неизяснена  Николай Киров 22 май 2019, 18:16
нес се навършват 51 години от една от най-големите нещастия в историята на корабоплаването, аргументите за която остават мистерия и досега.

На 22 май 1968 година, при неизяснени условия изчезва американската атомна подводница „ Скорпион” (SSN-589). Предполага се, че никой от 99-членния екипаж не е оживял.

„ Скорпион” е поръчана на 29 юли 1960 година и публично е оповестена за изгубена на 5 юни 1968 година.

Мистерията се ускорява от това, че през същата 1968 година изчезват още 3 подводници – нещо като драматичен връх в спокойно време. Това са израелската „ Дакар”, френската „ Минерва” и руската К-129.

От всички тях, „ Скорпион” е най-голямата, най-модерната и единствената с атомен мотор и торпеда с нуклеарни бойни глави.

Преди да изчезне, тя взе участие в голям брой интервенции от крайбрежието на Атлантическия океан, до Бермудските острови.

През 1966 година „ Скорпион” е изпратена в невиждана специфична задача, наречена „ Северно бягане”. В интервенцията в едно от моретата на Съюз на съветските социалистически републики, надълбоко в съветската акватория, подводницата снима изстрелване на руски ракети. След това съумява да избяга от преследващите я противников съдове, употребявайки по-високата си скорост.

В резултат нейният командващ офицер получава орден от военноморските сили на Съединени американски щати за извънредно водачество, проницателност и професионални умения. Може умерено да се каже, че „ Скорпион” и екипажът ѝ са били най-хубавото, с което американският флот разполагал.
 SSN-589
След главен ремонт и презареждане на мотора с нуклеарно гориво през 1967 година, подводницата е изпратена в Средиземно море на 15 февруари 1968 година После тя поема назад към Норфолк, Съединени американски щати. На 21 май е сбъднат последният контакт с нея, на към 90 км. от Азорските острови. Шест дни по-късно стартира издирването ѝ.

Едва в края на октомври останките на „ Скорпион” са открити на повече от 3000 метра дълбочина, на към 740 км. югозападно от Азорските острови. Максималната дълбочина на потапяне на подводницата е 600 метра.

От сонарните изображения излиза наяве, че „ Скорпион” е разцепена на две. Предната част на корпуса, в това число помещението за торпеда и по-голямата част от оперативното поделение са паднали в яма на океанското дъно. А задната част, в това число реакторното поделение и машинното отделения се намират настрана. Сред полето от парчета е и надстройката с отворен основен люк. Последното съгласно някои теории сочи, че „ Скорпион” е била на повърхността по време на злополуката.

Разследването на случая завършва без изрично да бъде открита повода за потъването на подводницата.

Теориите за станалото са разнообразни. От офанзива на руска подводница. През неточност на екипажа, довела до гърмеж, при пренасяне на торпедо. Експлозия на необезопасено торпедо в тръбата за изстрелване. Неконтролируем пожар, почнал от акумулаторната батерия. До повреда, която е довела до потъването на „ Скорпион”. Според поддръжниците на последната доктрина, корпусът се е разцепил в резултат на водното налягане поради огромната дълбочина. В поддръжка на тези изказвания са отчетите за механически неизправности след главния ремонт.

В последна сметка в отчета за случая е записано: „ Точната причина за загубата на „ Скорпион” не може да бъде открита от наличните доказателства”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР