Свят На 103-годишна възраст почина легендата на Холивуд Кърк Дъглас

...
Свят На 103-годишна възраст почина легендата на Холивуд Кърк Дъглас
Коментари Харесай

На 103-годишна възраст почина легендата на Холивуд Кърк Дъглас

Свят На 103-годишна възраст умря легендата на Холивуд Кърк Дъглас Той беше един от последните от Златната епоха на киното  Василена Василева 7 февруари 2020, 06:24  На 103-годишна възраст умря легендата на Холивуд Кърк Дъглас
На 103-годишна възраст умря легендата на Холивуд Кърк Дъглас
 Трети случай на ковид във Англия
Трети случай на ковид във Англия
 Руската гимнастичка Александра Солдатова отхвърли да е опитвала да се самоубие
Руската гимнастичка Александра Солдатова отхвърли да е опитвала да се самоубие
 Дали Анкара не отиде прекомерно надалеч в Сирия
Дали Анкара не отиде прекомерно надалеч в Сирия
 Огромен скандал в Турция, винят близка на Ердоган за лавината
Огромен скандал в Турция, винят близка на Ердоган за лавината
 Руска гимнастичка е направила опит за самоубийство
Руска гимнастичка е направила опит за самоубийство
 Още жертви на самолетната злополука в Истанбул
Още жертви на самолетната злополука в Истанбул
 На 103 години умря легендата в киното Кърк Дъглас
На 103 години умря легендата в киното Кърк Дъглас

а 103-годишна възраст умря легендата на Холивуд Кърк Дъглас. Тъжната новина заяви синът му Майкъл Дъглас в профила си във Фейсбук. Той беше един от последните от Златната епоха на киното.



Кърк Дъглас - коравият вид със запаметяваща се волева брадичка и бегла усмивка, изправял се на екрана против гладиатори, каубои и боксьори, свещеното страшилище на Холивуд и една от последните митове на меката на киното. Кърк Дъглас изиграва някои от най-прочутите мъжки функции в киното, първата от които е на Спартак.

Снимал се е допълнително от 80 кино лентата и в никакъв случай не е взел участие в сериал.

През 1999 година Американският кино институт включва Дъглас под Номер17 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото холивудско кино. Той бе един от двамата останали живи артисти в този лист (другият е Сидни Поатие) от Златната епоха на Холивуд. Има три номинации за "Оскар ". През 1996 година той получи "Оскар " за изцяло творчество.

Kirk Douglas, one of the most famous actors of all time and father to actor Michael Douglas, has died. He was 103. Rest in Peace. pic.twitter.com/oZOSOWxHMk
— Golden Globe Awards (@goldenglobes) February 5, 2020
С очарователни трапчинки и цепка на брадичката, Дъглас беше известен измежду дамите, само че също призна, че е бил ядосан в зрелост поради сложното си детство в Ню Йорк. „ Все още тая яд в себе си “, споделя той в публикация за New York Times през 1988 година след излизането на първата си автобиография.

"Мисля, че би трябвало да го оставя да си иде, тъй като считам, че гневът беше горивото, което използвах за постигането на това, което желаех да правя; виждате го във филмите ми, виждате го в имитациите, които хората ми вършат. "

"Животът на Кърк бе добре изживян. Той ни остави кино завещание, което ще се резервира и за идващите генерации, и история на човеколюбец, който работеше в интерес на обществото и за мир на планетата ", съобщи Майкъл Дъглас. "Позволете да приключа с думите, които му споделих на неговия финален рожден ден и които постоянно ще са истина: баща, обичам те доста и се гордея да бъда твой наследник ", написа Майкъл Дъглас.

Дъглас има оскъдно детство и живее с родителите си и шестте си сестри. Беше мъчно, споделя той по-късно, с оскъдно семейство, антисемитизъм и татко пияч, е заставен да изкарва прехраната си като мияч. "В прочут смисъл постоянно съм се чувствал извън по какъв начин виждам във вътрешността ", сподели той в публикация за New York Times. "Това е моят генезис, по дяволите. Баща ми беше необразован съветски преселник, най-ниското ходило. "

Мечтата му за избавление била актьорството и той стартира да играе в гимназията, в последна сметка влиза в Американската академия за трагично изкуство и трансформира името си.

За да оцелее е работил като сервитьор, общ служащ и пазач. През 1941 година той влиза на Бродуей, само че начинаещата му кариера е прекратена от службата във флота.След войната се насочва към Холивуд.

Той прави своя кино дебют в „ Странната обич на Марта Айвърс “ (1946 г.) с Барбара Стануик и Лизабет Скот.

Дъглас скоро се трансформира във водеща бокс офис звезда през 50-те години на предишния век, ставайки прочут със съществени драми, в това число западни и военни филми. По време на кариерата си той се появява допълнително от 90 кино лентата. Дъглас е прочут със своя избухлив актьорски жанр, който демонстрира като юрист за наказателна отбрана в „ Град без жал “ ( “Town Without Pity”) през 1961 година

Кърк Дъглас става интернационална звезда с ролята си на безсъвестен боксьор в „ Шампион “ (1949), която му донася и първата номинация за Оскар за най-хубав артист. Той получи втора номинация за „ Оскар “ за трагичната си роля в „ Лошият и красивицата “ (1952 г.) и третата си номинация за ролята на Винсент ван Гог в “Lust for Life” (1956 г.). Неговото име се свързва най-много с основната роля във кино лентата „ Спартак “, както и „ Одисей “ и „ Викингите “.

Романтичните му завоевания са доста, макар че един път споделя, че в никакъв случай не е броил, само че те включват звезди като Рита Хейуърт, Марлене Дитрих, Джоан Крофорд и Ава Гарднър.

Първата му брачна половинка е американската актриса Дайан Уебстър. От брака му с нея се раждат синовете му Майкъл и Джоуъл. Кърк и Дайан се развеждат през 1951 година Три години по-късно се дами за Ан Буйдънс, която е от белгийски генезис. Тя също го подарява с двама синове - Ерик и Питър. Двамата са дружно повече от 60 години.

Актьорът, който има три номинации за „ Оскар”, завърши кариерата си през 1996 година, откакто получи инсулт, който засегна говора му. Преди това 1991 година оцелява при злополука с хеликоптер.

„ Имах шанс да намеря сродна душа преди 63 години и имам вяра, че нашият превъзходен брак и дългите ни нощни диалози ми помогнаха да преживея всичко”, споделя артистът.

Като артист и човеколюбец, Дъглас получава общо три номинации за Оскар, Оскар за повсеместен принос и Президентски орден на свободата. Като създател е написал 10 романа и записки.

Холивудските звезди разясниха загубата на Дъглас:

RIP #kirkdouglas I remember him walking into a lift in NYC, I was 21. After a few moments he looked up at me and said “how’s school son?” I said “good sir”. (I couldn’t tell him I never finished school.) What a moment, what a total legend he was.
— Bryan Adams (@bryanadams) February 6, 2020
“I wanted to be an actor ever since I was a kid in the second grade. I did a play, and my mother made a black apron, and I played a shoemaker. After the performance, [my father] gave me my first Oscar: an ice cream cone.” -Kirk Douglas

Goodbye to a Hollywood legend. pic.twitter.com/vnu1Hkb2FA
— The Academy (@TheAcademy) February 5, 2020
Condolences to the family of Kirk Douglas. What an incredible icon he was in this industry!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР