Свят Лукашенко в Москва, ще стане ли Беларус част от

...
Свят Лукашенко в Москва, ще стане ли Беларус част от
Коментари Харесай

Лукашенко в Москва, ще стане ли Беларус част от Русия

Свят Лукашенко в Москва, ще стане ли Беларус част от Русия В Минск към 1000 души се събраха на митинг 7 декември 2019, 16:56  Лукашенко в Москва, ще стане ли Беларус част от Русия
Лукашенко в Москва, ще стане ли Беларус част от Русия

" Ал Джазира ": Гърция и Турция са на ръба на война
 Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават
Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават
 Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне
Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне

" Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания
 Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово обезчестяване
Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово обезчестяване
 Земетресение разклати остров Крит
Земетресение разклати остров Крит
 800 000 стачкуваха против пенсионната промяна на Макрон
800 000 стачкуваха против пенсионната промяна на Макрон

резидентът на Беларус Александър Лукашенко през днешния ден е в Русия. На среща с Владимир Путин той ще разиска пътните карти за интеграция на двете страни.

Макар някои наблюдаващи да приказват, че става дума за стъпки, които ще създадат Беларус част от Русия, в навечерието на визитата си Лукашенко съобщи, че интеграцията може да е единствено икономическа.

На 8 декември Беларус и Руската федерация ще отбележат 20-годишнината от подписването на контракта за основаване на съюзна страна. Беларуският президент Александър Лукашенко оферираше до тази дата да бъде призната стратегия за задълбочаването на интеграцията. Премиерите Румас и Дмитрий Медведев парафираха план за взаимна стратегия за дейности по реализация на контракта за съюзна страна и в този момент двете страни работят над координиране на 31 пътни карти. Вижте във видеото изказванията на двамата президенти на срещата им през 2017 година

Според Павел Кудюкин, съветски социолог и политолог, от становище на Кремъл главният въпрос на интеграцията сред двете страни е най-вече геополитически, само че има и стопански интерес. "Руският капитал от дълго време мечтае да стартира сериозна приватизация в Беларус и да се включи в тези процеси ", сподели той и добави, че към този момент капиталът от Русия не е постигнал тук необикновен триумф. "Засега е съумял единствено отчасти да приватизира петроло- и газопроводите през територията на Беларус, да сътвори взаимни предприятия в тази сфера. Там обаче има още доста сочни части от нефтопреработвателната и нефтохимическата индустрия, машиностроенето, хранителната индустрия. Но тъкмо тях не ги пуска беларуската страна ", означи специалистът.

В очите на част от съветските военни "Беларус е комфортен плацдарм ", съобщи Кудюкин. Но в днешния политически подтекст географското състояние на страната напълно не е еднопосочно - въпросният "плацдарм " може да бъде ориентиран не към отбранителни, а към нападателни дейности, "доколкото тази мощно изтеглена на запад издаденост с разкрит ляв и десен фланг е прекомерно неуместна и неизгодна за защита ". Подобни проекти обаче има, "както удостоверяват и току подновяваните приказки за основаване на съветска военновъздушна база в Беларус, отхвърляни от беларуското управление, прочее в прекомерно учтива форма ".

Премиерът на Беларус Сергей Румас заяви в петък, че на Минск и Москва им остават 16 несъгласувани въпроса по всички интеграционни пътни карти. Той означи, че измежду 16-те несъгласувани въпроса влизат обмитяването на петрола и цената на газа след 2019 година

Приблизително 1000 беларуси се събраха в събота на митинг против вероятността за по-тясно обединяване с Русия. Разгневени от евентуалната договорка, множеството от най-вече млади беларуси се насочи към държавната централа в столицата Минск, носещи табели, които гласиха: „ това не е интеграция, това е окупация “ и „ президентът продава страната ни “. Мнозина размахваха флагове на Европейски Съюз или тези на опозицията. Полицията бързо се намеси, с цел да следи демонстрацията, само че не извърши арести.

Бившата руска република образува номинален съюз с Москва през 90-те години на предишния век с тясно комерсиално и военно съдействие, само че се развихриха спекулациите, че Лукашенко има намерение да реализира официално обединяване на двете страни.

"Забранено е докосването до страната без разрешението на хората ", съобщи водачът на опозицията Владимир Некляев.

Лукашенко, постоянно именуван последния деспот в Европа, неведнъж отхвърля изказванията и през ноември се оплака, че Русия непрестанно „ промъква нови условия “ в съглашението, което се пробва да реализира.

Около 49,9 % от беларусите желаят страната им да остане изцяло самостоятелна от Москва, демонстрира изследване на Минската академия на науките, оповестено тази седмица. Привържениците на съюз със споделени политически институции наброяват 36%, а 7,7% желаят цялостно обединяване, сочи изследването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР