Свят Край на едно историческо споразумение, надпревара с оръжия САЩ

...
Свят Край на едно историческо споразумение, надпревара с оръжия САЩ
Коментари Харесай

Край на едно историческо споразумение, надпревара с оръжия

Свят Край на едно историческо съглашение, конкуренция с оръжия Съединени американски щати се изтеглят от съглашението за нуклеарни сили с Русия  Виолета Русенова 2 август 2019, 09:41  Край на едно историческо съглашение, конкуренция с оръжия Източник: Pixabay
нес Съединени американски щати се изтеглят дефинитивно от историческо съглашение, белязало края на епохата на Студената война.

Договорът за нуклеарни сили със междинен обхват (INF) е подписан от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и руския водач Михаил Горбачов през 1987 година

Той забрани ракетите с обсег сред 500 м.-5 500 км.

По-рано тази година Съединени американски щати и НАТО упрекнаха Русия в нарушение на пакта, поради разработките й на нов вид крилати ракети, което Москва отхвърли.

Американците обявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 - известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще се отдръпват от пакта, в случай че Русия не го съблюдава и дефинираха като краен период 2 август.

Руският президент Владимир Путин приключи личните си отговорности на страната си към контракта малко по-късно.

„ Загубихме скъпа спирачка за нуклеарната война “, предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш.

"Това евентуално ще увеличи, а не понижи опасността от балистични ракети ", добави той и прикани всички страни да "търсят съглашение за нов общ път за интернационален надзор на оръжията ".

Анализаторите се притесняват, че разпадането на историческото съглашение може да докара до нова конкуренция с оръжия сред Съединени американски щати, Русия и Китай.

"Сега, когато договорът завърши, ще забележим създаването и разполагането на нови оръжия ", сподели Павел Фелгенхауер, съветски боен анализатор, пред организация AFP. "Русия към този момент е подготвена. "

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред Би Би Си, че съветските ракети - за които той сподели, че са в "явно нарушаване на контракта " - са нуклеарно способни, мобилни, доста мъчно откриваеми и могат да стигнат до европейските градове за минути.

"Това е съществено ", добави той. "Договорът INF е крайъгълен камък в контрола на оръжията от десетилетия и в този момент ставаме очевидци на неговото преустановяване. "

Той добави, че не е имало никакви признаци, че Русия ще съблюдава съглашението и че „ би трябвало да сме готови за свят без контракта INF и с повече съветски ракети “.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР