Свят Коя е базата, която Борисов посети в Египет Освен

...
Свят Коя е базата, която Борисов посети в Египет Освен
Коментари Харесай

Коя е базата, която Борисов посети в Египет

Свят Коя е базата, която Борисов посети в Египет Освен насмешливите мнения, малко беше казано за мястото, което посетиха българските политици, а то е извънредно значимо освен за Египет, само че и за района, написа в коментар за Vesti Руслан Трад  Руслан Трад 18 януари 2020, 21:44  Коя е базата, която Борисов посети в Египет
Коя е базата, която Борисов посети в Египет
 Застреляха българин в Истанбул, нахлул с нож в ресторант
Застреляха българин в Истанбул, нахлул с нож в ресторант
 Учени: Мистериозният китайски вирус е заразил стотици хора
Учени: Мистериозният китайски вирус е заразил стотици хора
 DW: Когато Америка забрани алкохола
DW: Когато Америка забрани алкохола
 Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
 Премиерът на Украйна подаде оставка
Премиерът на Украйна подаде оставка
 Има обвинени за убийството на българин в Лондон
Има обвинени за убийството на българин в Лондон
 DW: Колко български деца живеят в друга страна от Европейски Съюз
DW: Колко български деца живеят в друга страна от Европейски Съюз

разненства, на които участваха посетители от няколко страни, означиха откриването на голямата египетска база „ Барнис “, ситуирана на брега на Червено море. Сред посетителите, почели поканата на египетския президент Абдел Фатах ел Сиси, бяха министър председателят Бойко Борисов и водачът на Вътрешна македонска революционна организация, Красимир Каракачанов.

Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия

Освен насмешливите мнения, появили се след визитата, малко беше казано за мястото, което посетиха българските политици, а то е извънредно значимо освен за Египет, само че и за района: българският водач участва на събитие, което заслужава да бъде обяснено; визитата също по този начин насочва и значими въпроси. Освен с други публични лица, Борисов има фотография и с един от най-мощните хора в Близкия изток – принц Мохамад бин Зайед ал Нахян, де факто водач на Обединените арабски емирства. Откриването въз основата „ Барнис “ споделя история за милиарди долари, военни и политически цели, и персоналните упоритости на властнически водач.

ОАЕ е един от най-големите вложители в Египет. През лятото на 2013 година Абу Даби вкара 3 милиарда $ в страната, откакто Сиси извърши прелом против демократично определения президент Мохамад Морси. След това емирствата отделиха още 4 милиарда, построиха 50 000 жилището, 100 учебни заведения, а сред 2014-2018 година подадоха близо 9 милиарда в египетски банки. Към момента над 900 компании от ОАЕ оперират в Египет и съставляват значимо звено в локалната стопанска система. Отделно, Сиси и Бин Зайед развиха близка другарска връзка, а египетският президент даже се съветва с водача на Абу Даби по отношение на Египет и армията на страната. Например, преди два месеца Сиси се допита до Бин Зайед преди да изпрати сина си Махмуд на дипломатическа задача в Москва (преди това беше в египетското разузнаване).

I attended the official inauguration of the new Berenice naval base on the coast of the Red Sea in #Egypt. I met with the Egyptian President Abdel Fattah As-Sisi and with @MohamedBinZayed. pic.twitter.com/JX75D0lU9L
— Boyko Borissov (@BoykoBorissov) 15 януари 2020 година
Не става дума единствено за персонално другарство, несъмнено. Египет и Абу Даби построиха стратегически боен и стопански алианс, в който двете страни координират своите дейности и политики. Един от най-важните фронтове, където работят в тандем от години, е Либия. След години на интервенции в Източна Либия против милиции, които отговаряха за трафик на оръжия към полуостров Синай, Абу Даби и Кайро застанаха зад генерала от ерата на Кадафи, Халифа Хафтар. Двете страни оказаха значима логистична, политическа и военна поддръжка за силите на командира по време на неговото завладяване на Източна Либия и Бенгази. Неслучайно Хафтар се допита първо до Сиси и Бин Зайед, преди да започва през април предходната година офанзивата си към столицата Триполи – атака, която продължава и сега. На негова страна беше привлечена и Москва, чиито наемници бяха ситуирани в Западна Либия.

Либия стана сцена на геополитически конфликти и стопански ползи

Откриването въз основата „ Барнис “ става на фона на възобновената атака на Хафтар против Триполи, откакто договарянията в Русия – проведени с поддръжката на Турция - пропаднаха предходната седмица. Базата ще служи на египетските ползи в Либия, а в нея доста евентуално ще бъдат ситуирани и съветски елементи по силата на подписаните съглашения сред Сиси и Владимир Путин, които дават правото на Москва да употребява египетски военни бази. Кремъл към този момент употребява тази опция през 2017 година точно за интервенции в Либия.

Офанзивата на Хафтар освен бележи повратна точка в разразилия се след 2015 година либийски спор, само че и притегли вниманието на редица страни, искащи повече въздействие в региона. Турция, Катар и Италия застанаха на страната на приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи (в Западна Либия), до момента в който Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия и Франция поддържаха силите на Хафтар и държавното управление в Тобрук (в Източна Либия). Вече не става дума единствено за борба сред две оспорващи легитимността си държавни управления, а конкуренция сред държавни ползи в Либия, от които Египет, Русия и Турция са съществени играчи.

Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години по-късно

Анкара видя опция за районно завръщане в Либия, откакто рухването на Кадафи аргументи геополитически трус. Така да вземем за пример Турция загуби милиарди долари вложения при контракти сред турски компании и Кадафи. За Турция, Либия не е единствено борба за нефт, а мост към Африка, който Анкара загуби след свалянето на Морси в Египет – тогавашният египетския президент беше заречен серия от търговски съглашения, които през Кайро можеха да отворят пътя за турско въздействие в редица африкански страни.

Заплахата, която съставлява офанзивата на Хафтар за държавното управление в Триполи, идва в точния момент за Ердоган, който побърза да предложения премиера Файез ал Сераж в Анкара. Двете държавни управления подписаха съглашения, които плануват основаване на нови стопански зони и граници в Средиземно море. Съгласно споразуменията от 27 ноември 2019 година, Турция получава необятна зона в източните елементи на Средиземно море, трансформирайки по този начин Кипър в морски анклав, а в подмяна Анкара даде обещание да отбрани Триполи.

Haftar has the support of neighbouring Egypt and the UAE, as well as mercenaries from Sudan and Russia https://t.co/9NcpyXq2n3
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) 17 януари 2020 година
За Египет това съглашение е еднакво на оповестяване на война . Кайро се притеснява, че основаването на нови морски зони ще попречи на плануваните газопроводи и петролопроводи към Европа или най-малкото ще наложи преговарянето с Турция – нещо, което египтяните желаеха да избегнат. Това развиване на събитията е извънредно значимо за дипломатическия конфликт към Либия. Сега Египет и ОАЕ виждат Турция като опасност, която може да спре упоритостите им. За Турция е опция да зашлеви пестник на Сиси, който от 2013 година е в вербален спор с Ердоган.

Турция към този момент разположи военни елементи, сирийски бойци, служещи като наемници, а също и инженери, които да приготвят построяването на база в Либия. Египет към момента умува по какъв начин да отговори на тези дейности – дали да изпрати военна мощ или да ускори поддръжката си за Хафтар. Това не е елементарно решение за водач, който сега има проблеми на юг – в Етиопия.

Сблъсък на ползи в Средиземно море тресе Европейски Съюз и НАТО

Темата е жизненоважна за Египет и е дискутирана в египетското общество, тъй като Етиопия строи голям язовир на Нил , считан за заплаха за личните водни потребности на Кайро. Сиси заплаши с боен отговор, в случай че Етиопия приключи градежа или не изиска да подпише ново съглашение за ръководството на водите на Нил. Но военна акция против Етиопия значи египетската войска да изпита мощен напън – армията към този момент води дългогодишна борба на полуостров Синай, където интензивност имат редица групировки, в това число „ Ислямска страна “. Сиси е наясно, че в случай че разгласи изпращане на бойци в Либия в поддръжка на Хафтар, това ще провокира очакване за същото в Етиопия.

Emirati and Egyptian intelligence officials forced Libyan strongman Haftar to scrap the cease-fire agreement brokered by Turkey and Russia, Turkish sources tell Daily Sabahhttps://t.co/NgUpcCuuDP
— DAILY SABAH (@DailySabah) 14 януари 2020 година
В същото време Сиси е изправен пред мощно неодобрение вкъщи. Миналият септември Египет беше разтърсен от демонстрации, предизвикани от самопризнанията на предприемача с връзки с армията, Мохамад Али. Египтяните знаят, че режимът на Сиси е мощно подкупен, само че даването на елементи пристигна допълнително изключително с изнесената информация, че офицери от армията не са удовлетворени от Сиси. В края на декември предходната година, активистки мрежи приканиха за „ възобновяване на революцията “ на площад Тахрир, станал прочут със свалянето на дългогодишния деспот на Египет, Хосни Мубарак, преди девет години.

Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия

На фона на всички тези събития, Сиси предложения редица политици, измежду които и Борисов. Целта на всичко това е да се оправи обръщение, че властта в Египет е постоянна, без значение от многочислените проблеми, удари по опозицията и арести на публицисти. Базата „ Барнис “ освен е най-голямата военноморска база в региона, само че и е знак на египетските геополитически ползи. Досега договарянията за Либия се провалят, макар желанието на Европейски Съюз да даде бързо решение. В същото време, две прилежащи на България страни вземат участие от ден на ден в рецесията в Северна Африка. Освен Турция, Гърция също ускори дипломатическите си старания, подкрепяйки Хафтар и Египет като отпор на споразуменията сред Сараж и Ердоган, които засягат гръцките енергийни ползи.

На фона на този конфликт, забавно е България коя страна поддържа . Всяко интернационално посещаване може да се смята за заемане на позиция, изключително на фона на вести в интернационалната преса, които загатват България към предоставена поддръжка за силите в Триполи. Дали в действителност Борисов желае името му да бъде употребявано като легитимация в един остър спор (египетското онлайн пространство към този момент се възползва), надали ще разберем, защото страната ни дава единствено уклончиви мнения по отношение на Либия, където България има десетилетни стопански връзки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР