Свят Кой ще възстановява Ливан след взрива Взривът е унищожителна

...
Свят Кой ще възстановява Ливан след взрива Взривът е унищожителна
Коментари Харесай

Кой ще възстановява Ливан след взрива

Свят Кой ще възвръща Ливан след гърмежа Взривът е унищожителна кулминационна точка на близо едногодишната политическа и икономическа рецесия, в която паднаха две държавни управления, написа в собствен коментар за Vesti.bg Руслан Трад  Руслан Трад 14 август 2020, 06:36  Кой ще възвръща Ливан след гърмежа Източник: ЕПА/БГНЕС
едмица откакто унищожителния гърмеж унищожи пристанището на ливанската столица Бейрут и повреди стотици здания, църквите и джамиите в региона към момента извършват молебени и погребални служби. Най-малко 171 души починаха, хиляди са ранени, а над 300 000 останаха бездомни на фона на наново разпространяване на Ковид-19 и наранена здравна система.

Експлозиите в Бейрут унищожиха 160-годишен замък

Междувременно, по неразбираеми аргументи управляващите стопираха издирвателните задачи без да предупредят близки на хора, които са считани за изчезнали, а най-вероятно се намират под руините на повалените къщи, магазини, заведения за хранене и офиси.

Ливан: митингите не престават, страната може да остане без самун

Трагедията провокира незабавна реакция измежду локалните хора и ливанската диаспора в чужбина, като се събират дарения, изпращат се храни, завивки и артикули от първа нужда за всички, които сега живеят безусловно на улицата. Но солидарността сред ливанските не може да скрие по-големия колапс над страната.

Правителството на Ливан подаде оставка

Взривът е унищожителна кулминационна точка на близо едногодишната политическа и икономическа рецесия, в която паднаха две държавни управления, а по-голямата част от популацията изпадна в беднотия и потребност от филантропична помощ. Една от прогнозите планува, че самият гърмеж може да заличи 25% от Брутният вътрешен продукт на Ливан.

"You can’t breathe clean air, can't swim in the sea, you have no electricity, no streetlights, you don't know if food will poison you. You can't get a job, can't open a business. Nothing is stable. The blast was the last straw. I have nothing to stay for. " https://t.co/rgz8gxBX0p
— Gregg Carlstrom (@glcarlstrom) August 13, 2020
Десетилетия на корупционни практики и неприятно ръководство на ресурсите оставиха Ливан мощно обиден и уязвим и преди гърмежа от 4 август. Валутата се срина до невиждани равнища, а хиляди ливанци изгубиха препитанието си в границите на седмици тази пролет. Експлозията провокира огромни инфраструктурни опустошения, в това число върху главните силози за зърно на страната в миг, когато запасите са оскъдни, а цените на съществени хранителни артикули се утроиха в границите на последната година.

На 11 август Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации разгласи, че ще достави 50 000 тона брашно, с цел да помогне в борбата против разрастващата се рецесия с гладуващи. Организацията предизвести дни след детонацията, че защото Ливан внася близо 85% от храната си, разрушенията на пристанището в Бейрут, което е и главното в страната, ще провокира растеж на цените, нетърпим за мнозина.

Бейрут: Протести, конфликти и над 100 ранени

През миналия уикенд Франция провежда изключителна донорска конференция, която съумя да събере близо 300 милиона $ за Ливан. От кабинет на френския президент Еманюел Макрон обявиха, че тази помощ няма да пристигна с политически условия или претенции за промени, само че предложиха дълготрайна помощ.

Това разяснение идва поради обстановката преди гърмежа, когато Франция и други държави-донори, подлагаха на критика ливанското държавно управление поради неналичието на промени и дадоха обещание финансови инжекции единствено против съответни стъпки за промени. За сходни промени упорстват и стачкуващите в Ливан, които се събират от предходната есен по улиците на всички огромни градове на страната.

По знамение откриха оживял, изхвърлен в морето от гърмежа в Бейрут

Взривът провокира още политически земетресения. На 10 август министър председателят Хасан Диаб разгласи проекта си за оставка, обвинявайки корупцията и мощни политически фигури за обстановката в страната. Диаб пристигна на поста през януари на фона на всеобщи митинги, които провокираха оставката на държавното управление, водено от Саад Харири.

В момента евентуално ще бъде формирано служебно държавно управление, само че упованията към него са минимални. Десетилетната корупция и устойчиво статукво, черпещо от мощни стопански клики и религиозни водачи, надали ще бъдат наранени толкоз скоро. Малцина са ливанците, които имат вяра, че „ държавно управление на единството “, би извело страната от рецесията.

Проучвания на публичното мнение демонстрират, че 96% от ливанците освен в страната, само че и в диаспората, показват, че корупцията е необятно публикувана в администрацията и всеки аспект на живота в страната. Скандал провокираха и разкритията за изнесени държавни средства от шефа на централната банка, Рияд Саламе.

Какви ще са политическите последствия на детонациите в Ливан

Сегашната политическа рецесия крие доста заплаха, до момента в който съществени държавни организации колабират, а външните донори не желаят да подсигуряват помощ, поради неналичието на изясненост дали ще има промени и промени. Това значи, че Ливан освен няма държавно управление, само че политическият вакуум провокира опасения за действието на страната като цяло.

Заради неразрешените проблеми, не могат да бъдат взимани решения в извънредно значим миг от модерната история на Ливан. Демонстрациите от миналата година съумяха да провокират рухването на държавни управления, само че се провалиха в основаването на нов кабинет с политици, подготвени да се изправят против проблемите. По този метод, сега в Ливан има две трендове, които се отхвърлят една друга: след гърмежа се видя мощна гражданска реакция и взаимност, само че тя е съпроводена от цялостното неявяване на държавни институции. Помощта от страна на страната е невидима, като даже избавителните екипи бяха спрени.

Ливан изследва допустима външна интервенция за гърмежите

И най-после, само че не по значимост, идва въпросът за реконструкцията. Предварителните оценки, че вредите от гърмежа са за сред 3 и 5 милиарда $, се трансформираха единствено в границите на пет дни. И те съставляват единствено директните вреди, а не дълготрайните загуби, сериозните вреди за ливанската стопанска система и загубата на експорт за арабските страни, които употребяват пристанището в Бейрут като главен пункт за Европа и Африка.

Новото ливанско държавно управление, както и ще наподобява то, ще би трябвало да реши по какъв начин да възвърне пристанището и засегнатата инфраструктура, както и кой ще ръководи активността на врата.

Бейрут след детонациите: Чаровният квартал Мар Микаел е в руини

Това би изисквало вложението на милиарди долари, които държавното управление няма. Един от вероятните способи е да се отдаде планът на външна компания на основата на концесия против облаги за държавното управление. Проблемът е, че пристанището на Бейрут беше ръководено като частен парцел от групи с ползи, които са създали положение от активността му, а множеството от тези хора са свързани с центъра на властта и съответно с Хизбулла. Дълги години пристанището се ръководи от компания в Бейрут, благосъстоятелност на Анри Филип Фараун, един от най-богатите мъже в Ливан, който също по този начин беше министър в редица ливански държавно управление.

Антиправителствени митинги избухнаха в Бейрут

След като държавните пристанищни управляващи поеха контрола над врата, той се трансформира в източник на работни места, разпределяни от политически кръгове. Ако реконструкцията бъде предоставена на външна компания, евентуално ще има мощни разногласия, защото облагите ще бъдат понижени доста. Рехабилитацията може да докара също до конкуренция сред други страни, участващи във финансирането на възобновяване.

Macron warns Iran against interference in Lebanon https://t.co/GFa5sxBZoO
— The Daily Star Lebanon (@DailyStarLeb) August 12, 2020
Въпреки напъните на Франция да има думата след гърмежа, Китай е един от най-силните претенденти за реконструкцията – Пекин към този момент получи контрола на други пристанища в региона, в това число този в Хайфа, след сделки с израелското държавно управление. Китайската интервенция се следи от Съединени американски щати, а настрана ползи имат Иран, Русия и Турция. Техеран е един от главните играчи в Ливан посредством поддръжката си за Хизбулла и сирийския режим, до момента в който Русия е по-нов състезател в Ливан, само че ускори наличието си през последните три години.

Има задържани за гърмежа в Бейрут

Турция също има мощни карти, а след гърмежа изпрати филантропична помощ и избавителни екипи, които станаха извънредно забележими поради медийната акция. Отворен е въпросът и за Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, които вземат участие в политическия и стопански живот на Ливан от десетилетия, а след гражданската война точно средства от Персийския залив способстваха за възобновяване на Бейрут. Тогава главната фигура беше именитият министър председател Рафик Харири. Но той беше погубен през 2005 при гърмеж, в който Трибуналът на Организация на обединените нации за Ливан, основан след тази офанзива, смята, че Хизбулла има съществена роля.

Страшни гърмежи близо до посолството на България в Ливан, починали

Германски посланик е измежду жертвите в Ливан, те доближиха 137 души

Днес няма и същото предпочитание да се влагат по този начин бързо пари в реорганизация – Сирия е изтъкнат образец за това.
Ливан, който не е в положението да се оправи с големия брой ранени, дружно с пациентите с Ковид-19, скоро ще се окаже в центъра на интернационална борба, от която стотиците хиляди пострадали надали ще видят нещо позитивно.
Ужасяващи опустошения след детонациите в Бейрут  ф  ф  ф  ф Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад ливан гърмеж.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  171 са новите случаи на ковид у нас, броят на излекуваните се усилва 171 са новите случаи на ковид у нас, броят на излекуваните се усилва  36-та вечер митинги - нова обсада в София, обсада имаше и в Русе 36-та вечер митинги - нова обсада в София, обсада имаше и в Русе  И през днешния ден - топло и слънчево, ще се задържат ли градусите високи И през днешния ден - топло и слънчево, ще се задържат ли градусите високи  Гърция пред втора вълна от ковид, заразяват се най-вече младежи Гърция пред втора вълна от ковид, заразяват се най-вече младежи  1 Вижте какъв брой стигнаха заплатите у нас в рецесията  1 Евтините застраховки крият опасности  1 Констатираха голям брой нарушавания на обекти по Черноморието --> Пaрите ни  Вижте какъв брой стигнаха заплатите у нас в рецесията Вижте какъв брой стигнаха заплатите у нас в рецесията  Евтините застраховки крият опасности Евтините застраховки крият опасности  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Извънредното съвещание се провали, митинг пред Народно събрание <br>
Извънредното съвещание се провали, митинг пред Народно събрание
 <br> Множество нарушавания в парк " />
Множество нарушавания в парк "Росенец ", "Буджака " и други обекти на морето
 Български копачи на биткойни откраднаха ток за цялостен град Български копачи на биткойни откраднаха ток за цялостен град  Гърция пред втора вълна от ковид, заразяват се най-вече младежи Гърция пред втора вълна от ковид, заразяват се най-вече младежи Виц на деня Катаджия стопира мутра с BMW на пътя. Непосредствено след BMW-то стопират пожарникарска кола и кола за спешна помощ. Катаджията им дава знак да продължат, тъй като е спрял само… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Най-великото изобретение в историята на човечеството Най-великото изобретение в историята на човечеството Кой и по кое време е разкрил огъня? Търсенето на отговора на този въпрос продължава  <p>Какъв урок би трябвало да научи всяка зодия през август</p> Какъв урок би трябвало да научи всяка зодия през август Ето какъв урок би трябвало да научи за себе си и живота си всяка зодия през август  Бенямин Нетаняху Историческа мирна договорка сред Израел и ОАЕ Израел и Обединените арабски емирства се договориха през днешния ден за цялостна нормализация на връзките  Стоян Мавродиев Стоян Мавродиев ще съди Димитър Ламбовски за изнудване и закани Събрани са доказателства за пожелан рекет и закани да ме съсипе, заяви някогашният началник на ББР  Нов пожар в Хасковско Нов пожар в Хасковско Тази вечер пламна поле и гора край село Нова вяра  Част от третата линия на метрото започва до края на август Част от третата линия на метрото започва до края на август Изграждат се и специфични загради, както по новата, по този начин и по старите линии на метрото, с цел да не се стига до произшествия  Европейска комисия контракти oще до 400 милиона дози ваксина против COVID-19 Европейска комисия контракти oще до 400 милиона дози ваксина против COVID-19 Предвижда се комисията да свика социална поръчка за доставка от октомври на спомагателни количества  Отмениха санкцията на притежателя на горялото хранилище на Отмениха санкцията на притежателя на горялото хранилище на " Струма " Ремонтът на автомагистралата коства 1,8 милиона лв.  Израел анулира 14-дневната карантина за идващите от България Израел анулира 14-дневната карантина за идващите от България Това оповестиха от Министерството на външните работи  Влак блъсна кола на прелез край Гривица, две дами пострадаха Влак блъсна кола на прелез край Гривица, две дами пострадаха Инцидентът е станал на прелез със светлинна и звукова сигнализация  COVID-19: Тенденцията на всички места е тревожна COVID-19: Тенденцията на всички места е тревожна Германски туристи все по-често се завръщат от отпуска, инфектирани с ковид. Включително и от България. Как е по света  Сърбия задържа посланика на Азербайджан Сърбия задържа посланика на Азербайджан Елдар Хасанов е арестуван за заграбване на огромна сума пари и разхищаване на бюджетни средства  Министерство на вътрешните работи: Най-трудното сега е да угодим на всички Министерство на вътрешните работи: Най-трудното сега е да угодим на всички Какво още сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи  Въоръжен грабеж в ресторант в прохода Петрохан Въоръжен грабеж в ресторант в прохода Петрохан Бълг
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР